SäkerhetFler mim-hinder på stortävlingen Badminton, speciella mim-stockar och gula mim-clips för hinder som hoppas snett. Mats Björnetun jobbar vidare med sin passion – att göra fälttävlan säkrare: "Det är ett måste om sporten ska kunna behålla sin position," säger han.
Hinderutvecklaren: ”Ingen annan väg att gå”
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Han är fälttävlansentusiasten som inte kan sluta arbeta för att sporten han älskar ska bli säkrare.
Det kommer aldrig att bli banhoppning även om alla hinder är mim-hinder. Det krävs ett så mycket kraftigare islag i terrängen på mim-hinder än på ett banhoppningshinder. Mats Björnetun.
Mats Björnetuns uppfinning, det röda mim-clipset som gör att terränghinder ”rivs” om hästen slår i med viss kraft i en viss vinkel är numera världsberömt och används i stort sett överallt.
Och ja, det har blivit diskussioner och synpunkter från ryttare som inte har gillat att de har fått straffpoäng när de har rivit en mim-hinder, bland annat hinder nummer 11 på OS i Tokyo och nu senast en spets i ett vattenhinder i femstjärniga Pau, Frankrike.
– När sådana diskussioner dyker upp måste vi vara tydliga och transparenta. Det är tillfällen för FEI att ta tag i taktpinnen och förklara, säga hur det är och varför vi gör det här, säger Mats Björnetun när Ridsport träffar honom på mässområdet i Friends där han säljer trafiksäkerhetsprodukter som hundburar.
Hindrade två allvarliga fall
Han har noga gått igenom det omdiskuterade hindret i Pau.
– Och nej, det var inga lätta touchar som fick hindret att lösa ut som ryttarna vill hävda. Och jag vet att mim hindrade minst två allvarliga fall, alltså att ekipaget hade fallit om hindret inte hade löst ut, säger Mats Björnetun.

Sportens framtid står på spel – och det gäller inte bara fälttävlan utan hela ridsporten. ”Social licensing”, eller det sociala kontraktet mellan ridsporten och allmänheten är ständigt på agendan.
Ögonen på sig
Ridsporten har ögonen på sig från många håll när det gäller hur hästarna behandlas och se rotationsfall på tävling är inget som kommer att få allmänheten att tycka om sporten.
– Det är ett måste att arbeta med de här sakerna om sporten ska kunna behålla sin position, inte minst som OS-gren, och det måste ryttarna acceptera. Det finns ingen annan väg att gå, säger Mats Björnetun.
I hans ständiga arbete för att göra fälttävlan säkrare har han tagit fram ett gult mim-clip som används på hinder som hoppas snett, dessa behöver mindre kraftigt islag av hästen för att lösas ut. Han har också arbetat fram ett sätt att göra stockar lättare, och denna metod ska han visa för internationella nyckelpersoner i samband med FEI:s säkerhetskonferens i Frankrike i början av nästa år.
Badminton
Det kommer också att bli ännu fler mimhinder på klassiska Badminton nästa år. Tidigare har det handlat om tre, fyra stycken, men efter det uppmärksammade fallet av Nicola Wilson i år har arrangörerna hört av sig till Mats Björnetun och vill utveckla konceptet.
Han säger själv att mimtekniken har tagit bort fyra av fem av de fruktade rotationsfallen och varnar samtidigt för att ryttarna ska känna sig helt säkra på att överleva ett fall på ett mimhinder. Det är många faktorer som spelar in och är inte alltid säkert att hindret rivs vid ett islag eller en ihakning.
– När det gäller säkerhet på bilsidan så vet vi att när säkerhetssystem införs så kör bilförare snabbare. Och samma mekanismer gäller i fälttävlan skulle jag tro, säger Mats Björnetun.
Kritiska röster
Då och då kommer det kritik mot säkerhetsarbetet med rivningsbara hinder som handlar om att fälttävlans karaktär ändras för mycket och att terrängen blir någon variant av banhoppning. Men Mats Björnetun slår ifrån sig:
– Det kommer aldrig att bli banhoppning även om alla hinder är mim-hinder. Det krävs ett så mycket kraftigare islag i terrängen på mim-hinder än på ett banhoppningshinder.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på