Fälttävlan
30 november 2022 09:01
Ridsportplus

Fyrstjärnig tävling planeras i Dalsland: ”Har verkligen saknats”

InternationelltEfter många år utan fyrstjärnig fälttävlan på svensk mark är det på gång. Läs vad ryttare som tävlar på nivån tycker och om mannen bakom satsningen och hans alldeles speciella agenda: "Den är jag helt öppen med," säger han.

Fyrstjärnig tävling planeras i Dalsland: ”Har verkligen saknats”
Tanken är att alla hinder på den nya tävlingsplatsen ska ha rivningsbara hinder. Foto: Annelie Frank

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var ett tag sedan – men snart får Sverige återigen en fyrstjärnig, internationell tävling, efter många år utan tävling på den nivån.

Genom att visa att det går att bygga med hundra procent mim-hinder så sätter jag ju press på andra arrangören att verkligen ta tag i det här. Mats Björnetun

Det är eldsjälen Mats Björnetun som planerar att starta en årlig, internationell tävling med både två- och fyrstjärnig klass på sina marker i Frändefors, Dalsland, inte långt i från den tidigare tävlingsplatsen Baldersnäs.

Tanken är att det ska bli en årlig tävling med start 2025.
– Jag har frågat alla gamla baldersnäsare, som Hasse Forsman, och de ställer upp och vill göra det här, det blir folk från de lokala klubbarna som hjälper till, säger Mats Björnetun.

Han planerar också att ordna en serie, inspirerad av Badmintons Grassroots. Det blir en serie på 90-nivå med final i samband med tävlingarna i Frändefors.

”Har saknats”

– Jag tycker det är otroligt goda nyheter. Vi har flera fina tävlingar i Sverige, men de är för få och det har verkligen saknats en på fyrstjärnig nivå länge nu, säger fälttävlansryttaren Niklas Lindbäck.
– Jag blir glad av att det finns de som vågar ta steget att göra en fälttävlan på allra högsta nivå och hoppas fler kan känna sig motiverade att hänga på.

– Fyrstjärnigt på hemmaplan är så nödvändigt för svensk fälttävlans framtid. Det är fantastiskt att vi får en i Dalsland, säger fälttävlansryttaren Linda Algotsson.
– Som kostnadsutvecklingen har varit de sista åren kommer ryttare med ”normal” plånbok inte längre ha råd att tävla och satsa internationellt på tävlingar utomlands, fortsätter hon.

Ryttaren och tävlingsarrangören Aminda Ingulfsson instämmer i ovanstående och lyfter också möjligheten för yngre ryttare att inspireras av en så stor tävling på hemmaplan.
– Det tror jag kan ge ambitioner för fler mästerskapsryttare i framtiden. Jag tror att det också kommer göra att fler vågar prova på eller ha som mål att rida fyrstjärnigt om de ser på plats vad som krävs och hur stor skillnaden är mellan tre- och fyrstjärnigt, säger hon.

”Väldigt viktigt”

Ryttaren Malin Josefsson tror att initiativet kan ha betydelse för fälttävlans framtid.
– Det är väldigt viktigt för att sporten ska kunna växa i Sverige, säger hon.

Mats-björnetun
Mats Björnetun har ständigt nya projekt på gång. Foto: Annelie Frank

Mats Björnetun är också mannen bakom de så kallade mim-hindren, fällningsbara terränghinder. De karaktäristiska röda mim-clipsen finns på flera hinder i stort sett på varenda tävlingsbana runt om i världen numera. Metoden för utlösningsbara hinder i fälttävlan godkändes av FEI redan 2012, och numera finns det även en gul variant för hinder som hoppas snett.

Alla hinder

På den nya tävlingen i Dalsland ska alla hinder ha mim-clips.
– Jag har ju en egen agenda i det här, och den agendan är jag helt öppen med. Genom att visa att det går att bygga med hundra procent mim-hinder så sätter jag ju press på andra arrangören att verkligen ta tag i det här, säger han.

I planerna ingår också att anlägga en riktigt bra gräsbana för hoppningen, en bana som enbart används vid tävlingarna som i detta skede är tänkta att hållas i juni.
– Men jag är öppen för ändringar när det gäller tidpunkten, säger Mats Björnetun.

– Jag tror att det här kan bli en folkfest för fälttävlansfamiljen på hemmaplan, säger Aminda Ingulfsson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden