Blogg
9 mars 2020 10:11

Hingstbloggen: ”Danmark har ett strålande material”

Dansk VarmblodDansk Varmblods Hingstekåring är över för den här gången och Ridsports avelsexpert Lena Nyström rundar av med sina sista intryck. "Danskarna är bra på det de gör, även om allt som glimmar inte är guld", konstaterar hon.

Hingstbloggen: ”Danmark har ett strålande material”
Dynamic Dream är rena uppenbarelsen. Foto: Privat

Så är vi inne lite på sluttampen här i Herning, där vi dagligen tvättar händerna ett 50-tal gånger i såväl vatten och tvål som sprit. Det känns som en av de viktigaste åtgärderna för att förhindra smitta, men ingenting är ju hundraprocentigt …

Jag kommer inte att skriva mycket om de äldre hingstarna under ryttare utan nöjer mig i princip med att konstatera det alla egentligen vet. Danmark har ett strålande material, såväl beträffande unga och äldre hästar av alla kön, som ryttare. Dock är inte allt guld som glimmar, som bekant. Jag måste bara få nämna Jovian (Apache-Tango) vilken genom fantastisk träning av dels Eva Möller, dels Andreas Helgstrand har utvecklats till en veritabel superstar!

Bland 3-åringarna är 11 hopphingstar och 22 gångartshingstar godkända, varav 3 med premie bland hopparna och 7 bland dressyrarna. Jag måste säga att jag blev väldigt imponerad av Orlando Love Z (Orlando-Stakkato), vilken hade en fantastisk kapacitet och ett underbart sinnelag; en riktigt härlig hopphingst!

5 av de 7 Revolution-sönerna godkändes, premie tilldelades Rockabye S ue. Belstaff, vilken redan är godkänd i Old. Han är otroligt lik sin fader i samma ålder, även om galoppen inte är fullt lika stor. G. Royal med en mamma e. Sunny Boy har OCD i en has, men godkändes detta till trots. För mig påminner han om en älg i sin travmekanik, men som ni vet har vi alla olika preferenser.

Fynch-hatton
Fynch Hatton har imponerat under helgen. Foto: Privat

Jag var med och tittade på insyningen till 10-/14-dagarsprovet, då man ju får se hingstarna under ryttare. Imponerade där gjorde vackre Totilas-sonen Total McLaren, han bär upp ryttare otroligt fint och då kommer även bakbenen på plats i trav. Galoppen är även under ryttare väldigt bra. Tyvärr har hingsten OCD i båda sina haser, annars hade han tilldelats premie, detta var nämnden noggranna med att påpeka.

En annan hingst som växte under ryttare var Freetown (Fürst Wilhelm-Sir Donnerhall). Hingsten som har en vacker sida samt en bra skritt och galopp, men en trav med släpande bakben i löst tillstånd började plötsligt bära bak med ryttare på ryggen, trevligt!

Lille käcke My Toto VDT e. Toto Jr hissade ner svansen lite när han var tvungen att springa framåt och jag anser att han har en massa gångartsmässiga kvalitéer och bör passa på större långlinjerade lite styva ston.

Dream Boy-sonen Dynamic Dream är något av en uppenbarelse, såväl typmässigt som i sin gångartsmekanik, framför allt i galoppen, vilken är spektakulär på alla sätt. Han är på allas läppar och kommer sannolikt att bli en av de mest använda hingstarna i Europa i år!

Med dessa rader checkar jag ut för säsongen; jag ska själv få ett 15-tal föl i år och har en del ston att seminera. Stort lycka till med era fölningar och betäckningar!

Lena Nyström

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden