Blogg
31 januari 2020 08:57

Hingstbloggen: Uttrycksfulla, rektangulära hopphingstar sökes!

KWPNRidsports hingstbloggare är på plats i Holland och följer KWPN:s hingstshow. Först ut är hopphingstarna, där några visar sig vara väldigt preparerade, vilket Lena Nyström reagerar starkt på. Men hon väljer också ut några riktigt talangfulla hoppare som favoriter.

Hingstbloggen: Uttrycksfulla, rektangulära hopphingstar sökes!
En av Lena Nyströms favoriter var nr 60, Cornet de Regor DM Z, som lekte sig genom hoppningen. Foto: Pernilla Hägg

Då är jag här i Holland igen, på plats i S’Hertogenboschs Brabanthalle, för att studera hopphingstar i dagarna två och gångartshingstar lika länge. Dock håller det här evenemanget på halva nätterna dessutom, så frågan är om man inte ska betrakta det som 5 dagar, trots allt?!

Inte heller här har de haft någon vinter i år, det ömsom regnar, ömsom snöar, men det smälter bort så fort det landar och här är mer vatten än vanligt.

Så till det väsentliga, nämligen djuren!

Hopphästar är ju inte min specialitet, men även en blind höna finner ett korn då och då …

Söner som imponerade

Totalt har vi tittat igenom 86 unga hopphingstar, varav en var oren och får komma till efterkåringen i stället, av dessa godkändes 41, varav 5 tilldelades premie.

Aganix de Seigneur hade tre söner till avprövning här och alla togs vidare, de imponerade med konsistent och god hoppning, kombinerad med god överblick och avspändhet. Det finns några avkommor efter honom i Sverige redan, ska bli kul att följa dem!

Det var ganska mycket snack om tre hingstar som var väldigt preparerade och därför hoppade överdrivet.

En härlig individ var nr 32 (Chaccon Blue-Air Jordan Z), en högställd och snygg, inte så stor skimmel med god teknik och fin ryggverkan.

Det var ganska mycket snack om tre hingstar som var väldigt preparerade och därför hoppade överdrivet och som nämnden trots detta tog, dessa var nr 47 (Comme il Faut-Catoki), nr 133 (Hardwell-Up to Date) samt nr 146 ( Heathrow-Cavalier). Fel signaler om ni frågar mig!

Den sistnämnde togs dessutom ut till premieringen …

Holländsk hoppavel och VDL Stud

Jag tror att mina absoluta favoriter var nr 60, Cornet de Regor DM Z (Cornet Obolensky-Kannan), som är av fin modell och som lekte sig igenom hoppningen, nr 101, Macon VDL (Etoulon-Arezzo), vilken var högställd med härlig skuldra och ryggverkan, nr 159, My Favorite (Impressive-Quasimodo vd Moelendreef), en jättefin häst på det hela taget, nr 190 (Matisse de Mariposa-Bamako de Muze), en ganska ful häst med stor smidighet i sin hoppning, nr 200 (Stakkato Gold-Zirocco Blue), en hingst som ser betydligt större ut än sina 166 cm och som är en noggrann hoppare med bra avstamp och fin rygg, samt sist men inte minst nr 227 (Etoulon-Classe), även här en snygg häst med mjuk hoppning. Väldigt många av dessa tillhör VDL Stud, de hade fler än dessa godkända till fleradagarsprov, vilket inte minst bevisar deras stora påverkan på holländsk hoppavel.

Defender Vds Z-4440
Defender VDS Z var en riktig godbit. Foto: Pernilla Hägg

Värd att nämna är även nr 84, Defender VDS Z (Dominator Z-Padinus), en ädel och högställd herre med mjuk hoppning genom hela sin kropp!

Bland hingstarna som klarat av sitt fleradagarsprov under 2019 imponerade den från det nyligen avslutade provet vinnande Aganix du Seigneur-sonen Lambada Shake samt segerhingsten från premieringen 2018, Kannan Jr (Cornet Obolensky-Voltaire), liksom Lingo van de Watermoelen (Connect-Carambole).

Fokus på ”de unga grabbarna”

Cor Loeffen, ordföranden i den holländska hopphästnämnden berättade på presskonferensen att man vill ha uttrycksfulla rektangulära hingstar, helst inte mindre än 164 cm, med bra möderne och god hoppning.

Man försöker att premiera de unga grabbarna, då de holländska uppfödarna helst använder de äldre väl beprövade hingstarna. Detta som ett budskap till dem att våga använda även unga individer.

Fleradagarsproven är från och med 2020 nedkortade till 35 dagar, vilket ses som tillräckligt för att bilda sig en god uppfattning om ridbarhet och förmåga hos deltagande hingstar. Det finns ju även möjlighet att godkännas för avel här via sportmeriter på högre nivå.

Lambada Shake Ag-7934
Lambada Shake var en av hingstarna från fleradagarsprovet som imponerade. Foto: Pernilla Hägg

KWPN tar in blod från andra förbund, men premierar inte hingstar som inte är grundregistrerade här, vilket är ett liknande system som i många andra förbund.

Alla resultat kan ni hitta på KWPN.nl.

Dessutom kan man gå in och kolla på ClipMyHorse.tv, antingen live eller i efterhand om man har konto.

Jag återkommer med en rapport om dressyrgänget så snart jag hinner!

Lena Nyström

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden