Blogg
28 november 2019 17:33

Hingstbloggen: ”Vad är det vi håller på med?”

HingstbloggenHingstbloggens Lena Nyström frågar sig vart uppfödningen av en del dressyrhästar är på väg. Detta efter att ha skådad hingstar i Tyskland de senaste dagarna. Men allt var långt ifrån ris, ett litet pärlband med unga förmågor bländade den svenska uppfödarprofilen.

Hingstbloggen: ”Vad är det vi håller på med?”
Denna välhoppande herre är efter Durango VDL-Cantos. Foto: Lena Nyström

Hemma igen efter en härlig vecka i Tyskland, först Vechta i tre dagar, sen vilodag i söndags och i måndags började det nere i mysiga Münster-Handorf med ”Westfälische Hauptkörung,  Reitpferdehengste”.

I år var det dessutom bedömning under ryttare för nio 3,5-åriga hingstar, så kallad ”Sattelkörung”. Vädret har, som i övriga Nordeuropa, varit ovanligt milt, man frös inte ens om fötterna vid bedömningen av hingstarna på hårt underlag.

Saker och ting händer i Tyskland, i enlighet med Peter Ljungcrantz krönika häromdagen pratas det om spelet för galleriet med fantasipriser på auktionerna, straffavgifter samt orimliga provisioner även till visarna om hingstarna blir segerhingstar eller premiehingstar.

Det pratas även om unga hingstar som hoppar med spektakulär teknik utan att bli utkastade, var sätter man gränsen och vem åligger det att göra detta?

Kvaliteten var hur som helst väldigt bra i år, framför allt på gångartssidan. Normalt hittar man exceptionella hopphästar i massor här, men det kändes som om de som är avlade för att hålla sig på jorden var av högre kvalitet vid detta tillfälle.

En högställd, inte rasande vacker herre med ett otroligt starkt avstamp och en härlig teknik.

Dock var det så att den lilla, 165 centimeter höga sonen till Chao Lee (Comme il Faut-Chacco-Blue-Kannan) och For Pleasure, var en undantagshäst och såldes för 240 000 euro på auktionen. Mamman Chao Lee har både varit Bundeschampion 2018 och världsmästare 2019, enormt imponerande.

Den för mig bästa hopphingsten var efter Durango VDL-Cantos-Placido. En högställd, inte rasande vacker herre med ett otroligt starkt avstamp och en härlig teknik. Han var inte till salu på auktionen och kommer att placeras hos en österrikisk hoppryttare, ägare är Mathieu Beckmann.

Förste man ut bland gångartshingstarna var en stor och ädel avkomma till Ibiza med Fidermark-D’Avignon på mödernesidan, ägd av Helgstrand Dressage och inte till salu. Den 171 centimeter höga hingsten har en mäktig trav med en fin front, i mitt tycke kunde han ha lite mer tryck bakifrån, men han är mjuk och smidig. Skritten och galoppen är båda av trevlig kvalitet.

En häftig häst med superstarka bakben och en härlig energi, en riktig ”Lena-häst”.

En son till Bacardi-Rocky Lee-Pavarotti vd Helle tilltalade mig med sina fina bakben i samtliga gångarter, han hade dock kunnat vara mer bogfri för att tillhöra de där riktiga stjärnorna. Trots detta är han en hingst som kommer att läggas till min lista över hingstar som man potentiellt kan använda någon gång. Han är snygg och högställd med fina linjer och kommer att stå på station hos W Rüscher-Konermann i Westfalen, där han även är född.

Hingsbloggen_dream-boy-sir-donnerhall
Hingst efter Dream Boy-Sir Donnerhall, som såldes till Helgstrand Dressage. Foto: Lena Nyström

Danone-sonen Dankeschön hade en fin son ue Sir Donnerhall till start här. Hingsten var väldigt långlinjerad, snudd på för lång, men med goda gångartsmässiga kvalitéer, där jag tyckte att galoppen stack ut. Han fick premie och såldes på auktionen för 100 000 euro.

Segerhingsten var e Dream Boy-Sir Donnerhall, sen kom faktiskt hoppblod i form av Arpeggio-Weinberg, alltså gammal westfalisk stam. Han var väl värd sin seger med en utmärkt typ och tre eminenta gångarter, jag är rejält sugen på att hitta ett sto som passar den 172 centimeter stora mannen, som såldes till Helgstrand Dressage för fantasipriset 1,9 miljoner euro.

Nämnas bör att familjen Giesselmann från Barver tagit fram såväl denne som segraren i Vechta e Bon Coeur, till Körung, hyfsat facit. I Tyskland fungerar systemet så att du som uppfödare i många fall säljer ditt föl till någon som har det fram tills det är dags att visa hästen som 2,5-åring. Denna ”Auf-Züchter” köper ofta upp en mängd föl och förbereder dem för hingstpremieringar och andra evenemang.

Nästa grabb att fånga min uppmärksamhet var e For Romance I-Vivaldi-Ferragamo. En häftig häst med superstarka bakben och en härlig energi, en riktig ”Lena-häst”. Skritten var dock ganska kort, men sen var trav och galopp av bästa märke. Om man ska vara lite lite pipig blev han något snabb i sin travmekanik vid longeringen, men det gör faktiskt inte mig så mycket. Han såldes på auktionen för 300 000 euro till Max-Theurer.

Den redan döpta Lifetime (e Livaldon-Fürstenball-Sandro Hit), vilken kommer att stå på station hos René Tebbel – som nu förutom sitt fantastiska bestånd av högklassiga hopphingstar även kommer att ha ett gäng mer eller mindre lysande gångartsdito på station – var en trevlig bekantskap.

Vad är det vi håller på med? Vi föder upp hundar som inte kan andas och där ögonen ploppar ut och hästar som har precis lika svåra problem, fast på ett annat sätt…

Hingsten var oerhört imponerande vid sitt longeringsarbete. En vacker individ med goda proportioner och fin mjuk gång. I sitt lösa moment blir han lindrigt slapp bak, men detta försvinner så fort han får lite stöd i munnen. Han vekar sund och sansad mellan öronen, och är en på alla sätt enormt tilltalande individ.

Även Raven (e Revolution-Christ-Buddenbrock) kommer att stå på Station Tebbel. Detta är en stor hingst med grov ful hals, extrem mekanik och väldigt väldigt veka kotor. Han tilldelades premie trots att han hade extremt svårt att få ihop sin stora gång vid longeringen, det var sorgligt att se och jag tycker bara att det är såå tragiskt… Vad är det vi håller på med? Vi föder upp hundar som inte kan andas och där ögonen ploppar ut och hästar som har precis lika svåra problem, fast på ett annat sätt…

Hingsbloggen.morricone-just-perfect
Hingst efter Morricone-Just Perfect. Foto: Lena Nyström

I Vechta såg jag två Morricone-avkommor, här fick jag se ännu en. Han typar dem våldsamt med fina huvuden och typiska halsar, och jag gillar dem verkligen även om de tenderar att ha lite rejäla nackar. Just den här var ue Just Perfect-Donnerhall och han hade strålande skritt och fina gångarter även i övrigt. Han jobbade på ett härligt sätt vid longeringen och såldes för 165 000 euro på auktionen.

Targos var helt underbar att skåda i löst tillstånd.

Jag är ingen fan av Top Gear, trots att han tycks ha god potential för samling, men här hade han faktiskt en riktigt tilltalande son. Den 166 centimeter stora, mörkbruna hingsten kommer att verka genom Lodbergen 2020. Han är en snygg häst med en lagom stor skritt och med trav och galopp av fin kvalitet.

Hingsbloggenlivaldon-furstenball
Hingst efter Livaldon-Fürstenball. Foto: Lena Nyström

Toto Jr-Apache-Jetset D, så lyder härstamningen på den sista hingsten som fastnade på min näthinna här. Denna premiehingst, namngiven Targos, var helt underbar att skåda i löst tillstånd, medan han vid longeringen var något hastig och obalanserad. Han är en snygg och högställd individ med en härlig mekanik i trav och galopp och en funktionell lagom stor skritt.

Detta var allt från mig för nu, jag återkommer med rapport från Holland efter årsskiftet.

/Lena

PS. Köp fina ston i stället för julklappar.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden