Blogg
6 mars 2020 17:23

Hingstbloggen: ”För en avelsnörd är detta rena rama paradiset”

Dansk VarmblodLena Nyström befinner sig just nu på Dansk Varmblods Hingstekåring som trotsar den danska regeringens rekommendation gällande coronasmittan. Detta är dock inget som Lena Nyström har märkt så mycket av, utan hon har främst fokuserat på första dagens hingstmönstring.

Hingstbloggen: ”För en avelsnörd är detta rena rama paradiset”
Dynamic Dream får en guldstjärna. Foto: Lena Nyström

Så var det då äntligen dags för årets största avelshändelse, nämligen Dansk Varmblods Hingstekåring i Herning på Jylland. Mässan här är fantastisk och det pågår olika former av rid- eller visningsevenemang i tre av hallarna hela tiden, medan här är tävlingar i hovslageri i en hall och mer än fyra hallar med ridsportartiklar.

Här är fri tillgång till stallarna, som är utsmyckade med röda mattor och blomsterarrangemang. Redan under onsdagen började det här med hoppning och unghästchampionatet i dressyr och det kommer att vara fullspäckade dagar fram till söndag kväll.

Mönstring på hårt underlag

För en avelsnörd som jag är detta rena rama paradiset, här samlas det bästa av det mesta eftersom såväl Helgstrand som Blue Hors i vanlig stil dammsugat den europeiska marknaden för att ro hem de bästa individerna.

Under torsdagen var det mönstring på hårt underlag av de 3-åriga nya hingstarna, samt de 4-åriga och äldre som inte redan är färdiggodkända i DV. Som väntat tillhör många av favoriterna de hingstar jag redan sett i de olika avelsförbunden nere i Europa, men några nya favoriter har tillkommit.

De hingstar som för närvarande har guldstjärnor i min värld är följande i nummerordning:
26. Dynamic Dream (Dream Boy-Sir Donnerhall-Arpeggio)
36. BH Fortron (For Romance II-Desperados-WolkenHit)
39. Slangerupsgaards Flottenheimer (Franklin-Scolari-Don Frederico)
43. Iron (Ibiza-Hohenstein-Walt Disney I)
62. My Toto VDT/Morricone VDT (G. Toto Jr-Ferro-Calypso I)
63. Majestic Taonga (G. Toto Jr-Jazz-BH Hotline)
65. Monte Carlo TC (Dream Boy-United-Jazz)

Jag återkommer med kommentarer om ovanstående hingstar senare under veckan när jag sett dem i fler moment, då jag just nu enbart sett dem exteriört samt i skritt och trav vid hand. Var som dock var väldigt tydligt idag var att merparten av Revolutions avkommor hade sina bakben någonstans i Indokina när de försökte röra sig framåt i trav. Mer om detta senare.

Globalplayer
Global Player har en härlig travmekanik. Foto: Lena Nyström

Flera favoriter

Bland hingstarna som visades upp under ryttare, godkända redan i fjol och nu med fleradagarsprov i bagaget vill jag nämna segerhingsten från 35-dagarsprovet i höstas, A. Barcelo (Bon Coeur-Caprimond), som ju är nära besläktad med A. Cassidy. Denna hingst har tre goda gångarter och ypperlig ridbarhet, om man ska vara petig hade han kunnat vara lite kvickare och mer sluten bakifrån.

Tilltalande är även den 178 cm stora miljonhingsten Vivino (Vivaldi-Dancier) med hög ridbarhet, fantastisk typ och framför allt oerhört vacker frambensmekanik, medan även han hade kunnat vara lite starkare bak.

En annan favorit är Global Player (Grand Galaxy Win-Don Schufro), som besitter en underbar travmekanik, en bra skritt, med en något enklare galopp.

Söte Hesselhöj Downtown (Donkey Boy-Zack) har starka bakben i samtliga gångarter, men kan bli mot tvåtakt stundtals i sin galopp. Han är en käck och energisk hingst med positiv framtoning, men lika instabil i haserna och vek i kotorna som sin fader.

Zackorado
Zackorado har en lätt front i traven. Foto: Lena Nyström

Fynch Hatton (Formel Eins-Sir Donnerhall) vann ridhästkåringen i Oldenburgerförbundet 2019 och köptes sedan in av Helgstrand Dressage. Det är en otroligt vacker och ridbar individ med en helt okej skritt, en trav med vacker mekanik, där bakbenen kunde vara något kvickare, och en underbar galopp. Samtliga av dessa hingstarna är färdiggodkända i DV.

Fine Zackorado (Zack-Florencio) har gjort ett 14-dagarsprov i Tyskland i fjol och måste göra sportprov i Tyskland för att få betäcka i år. Han har en riktigt fin skritt, en härlig trav med lätt front och välplacerade bakben samt en galopp med fin front men han hade kunnat vinkla mer bak.

Vi hörs snart igen!

Lena Nyström

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden