Avelsnyheter
5 augusti 2023 20:30
Ridsportplus

Hingstbloggen: ”Kanske inte bästa hästen i det långa loppet”

UVM i dressyrVem av de 4-åriga finalisterna reds bitvis i för snäv form? Vem av dem är det största framtidslöftet och vems galopp går det att bli kär i? Hingstbloggens Lena Nyström tycker till om 4-åringarnas uppgörelse på unghäst-VM.

Hingstbloggen: ”Kanske inte bästa hästen i det långa loppet”
"Fantastiskt fint riden och med härlig balans." Det är en del av hingstbloggens Lena Nyströms omdöme om 4-åringen som reds av Philly Roberts. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Så är det få finaldags här i Ermelo o jag tänkte rapportera lite om varje häst, dvs min syn på det hela kontra domarnas. På fredagen är det 4- och 5-åringar och i morgon dags för de två årgångarna som är äldre.

  Galoppen är fin, mjuk o ser ut att ha stor potential för samling. Den gångarten blev jag lite kär i.

  Hingstbloggens Lena Nyström om Vogue.

  Det är ju lite av rekord i år, då vi har fem SWB-hästar direktkvalificerade till final.

  Först ut bland 4-åringarna ett sto, Josi (Jovian-Samarant), ett lätt elegant sto med stora mäktiga gångarter med fin kontakt med ryttarens hand. Faktum är att jag här är väldigt överens med domarna..

  Nummer 2 är Odierella Q (Secret-Desperado). Hon har en aktiv trav med häftiga framben, kunde vara lite starkare bak, men är generellt lite kvickare än de flesta efter honom. Hon går med lite kort hals o lite ojämn kontakt. Galoppen är stor o luftig, väldigt lik pappans, medan skritten inte är fullt så stor. 

  Domarna tycker att hon skulle ha mer självbärighet o att hon är lite spänd i galoppen o går med kort nacke.

  Nästa startande är Glock’s Energy (Escamillo-De Niro), en hingst som såldes från svenska 2M2 Horses som unghingst. Som alla Escamillo-avkommor har den en fantastiskt fin galopp. I trav blir den lite ”nigig” bak med lite för lite ryggverkan, någonting som sannolikt blir bättre med mer styrka. Skritten är ren o inte så stor. Även han går med lite kort nacke. 

  Domarna tyckte om traven o ansåg att den böjer på lederna väl, att skritten är ren men i kortaste laget, medan galoppen var riktigt fin.

  Fjärde ekipage ut är On Air (Fontaine-El Capone). Väl vinklade bakben o lätt front i trav, precis som jag vill ha det. Skritten är av det lite kortare slaget, medan galoppen även den har lätt fin front o härlig bakbensaktivitet. För mig en riktig framtidshäst!

  Domarna gillade traven väldigt o tyckte precis som jag om skritten. De gillade galoppen precis som jag, tyckte övergångarna var riktigt bra o att hästen var föredömligt rak.

  Othello Van De Molenkouter Riccardo Sanavio-8254
  Othello van De M visade en stor trav. Foto: Pernilla Hägg

  Nr 5 är Othello van De M (Escamillo-Governor). Stoor trav vevande framben o lite sämre bakben, dessutom riden i betydligt högre tempo än föregående häst. Skritten är ren o lagom stor. Galoppen är som väntat av riktigt god kvalitet, medan kontakten med ryttarens hand ffa i övergångarna kunde varit bättre. 

  Enligt domarna var traven aktiv, men han kunde komma mer över rygg, dessutom lite överilad. Bra skritt. Galoppen är bra men han är inte rak.

  Vogue 14 Leonie Richter-8395
  Vogue och Leonie Richter. Foto: Pernilla Hägg

  Sjätte häst ut är Vogue (Vitalis-Fidertanz), väldigt vacker o långlinjerad. Fin front o fin form i trav, men inte speciellt aktiv bakifrån, men en mäktig mekanik. Skritten täcker mycket mark o har god ryggverkan. Galoppen är fin, mjuk o ser ut att ha stor potential för samling. Den gångarten blev jag lite kär i.

  Domarna sade att de gillade traven o galoppen, medan skritten var av god kvalitet. Stor utvecklingspotential.

  Så kommer vi till nr 7, Opoque (All at Once-Davino VOD). En kortlinjerad herre med spektakulär mekanik i såväl trav som galopp. Bakbenen väl vinklade o bärande o härlig lätthet i fronten. Skritten är rörlig med härlig aktivitet o ryggverkan. Sannolikt dagens vinnare, men kanske inte den bästa hästen i det långa loppet.

  Domarna säger väl balanserad o aktiv trav med god skulderfrihet. Skritten bra, men tappade balansen på slutet. Galoppen riktigt bra med aktiva bakben o fin front.

  Som nummer 8 får vi se Del Sogno (Dantes Junior-Lauries Crusador xx). Inte så spektakulär front som många andra, men med fint flow i sin trav även om den inte heller är så stark bak, ffa inte i ökningarna. Fantastiskt fint riden o med härlig balans. Skritten är ren o avspänd med trevligt övertramp, medan galoppen håller en ljuvlig kvalitet. Ett oerhört harmoniskt ekipage!

  Omdömet från domarkollegiet blev fin balans, men de vill ha starkare bakben i trav o lite större skritt, medan de gillar galoppen väldigt mycket. Fina övergångar.

  Så kommer Elastic (Escolar-Dimaggio). Mäktig individ, som Maxi-Kira von Platen faktiskt lyckats jaga in bakbenen på i trav, fräcka framben har den alltid haft. Dock släpper den fortfarande lite bak i ökningarna, något som alltid är tämligen avslöjande. Skritten är ok. Galoppen är stor o mäktig.

  Enligt dem som dömer här är traven väldigt bra o elastisk, men han behöver använda ryggen bättre i skritten o ha bättre övertramp, medan galoppen kunde ha mer rumslighet.

  Sist ut är Voundation (Vitalis-Fidertanz), en långlinjerad valack med en mjuk o smidig trav, en ren skritt med stort bruk av sin rygg samt en bärig galopp med ffa fina bakben. Jag tycker att han rids i något snäv form emellanåt.

  Domarkollegiet säger att traven är lättfotad med fin uppförsbacke, medan skritten är något knapp, medan galoppen kunde komma mer över ryggen. Bra övergångar.

  För mig är On Air framtidshästen för svår dressyr, vilket inte blir sämre av att han har Dinja van Liere på ryggen.

  /Lena

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden