Avelsnyheter
6 augusti 2023 18:02
Ridsportplus

Oväntat resultat i 6-årsfinal – Jeanna och BE Allex sjua

Unghäst-VMI kvalet tog Jeanna Högberg och BE Allex, uppfödd av Eva och Bo Pettersson, hem segern. I finalen var det första ekipaget ut som tog hem segern och hela topp-3 möblerades om av finalens domarkvartett.

Oväntat resultat i 6-årsfinal – Jeanna och BE Allex sjua
Jeanna Högberg och BE Allex på ärevarv Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Unghäst-VM:s sista final för 2023 dömdes av kvartetten Adriaan F. Hamoen, Ulrike Nivelle, Hans Voser och Peter Storr. Finalen försenades något på grund av ett strömavbrott under kürklassen. Regnet har i stort sett strilat hela dagen men lagom till första start har någon öppnat kranen. Kommentarer i 6-årsklassen levererades av Ulrike Nivelle.

  Hällregn

  Först på banan är My Toto (KWPN Valack  född 2017 e  Glock’s Toto Jr. u Erlanda e  Voice uppf  Both äg Aat Both, Lida Both-Van Loef, Miga Horses B.V.) riden av den holländska landslagsryttaren Hans Peter Minderhoud och de är båda två helt dyngsura, sådär så att de vita ridbyxorna antar en blå färg. Men, My Toto ser trots allt lika positiv ut som om solen sken, den hästen blir man förmodligen glad av varje dag. Han ställer sig bara och tittar på den applåderande publiken.
  Ulrike Nivelle var charmerad av den positive valacken: ”En underbar häst och du behöver nog ta en varm dusch efter det här. Galoppen var en höjdpunkt, upp från backen i fin rytm, 9,5. Det här är en häst med en verkligt fin framtid, 9,0.” Totalt 8,86 poäng och en verklig smakstart på finalen. Hans-Peter och My Toto har förbättrat sitt resultat i varje start.

  Hanspeterminderhoudmytoto2074
  Till slut stod Hans-peter Minderhoud och My Toto som 6-årsvinanre efter att ha blivit dränkta under sin ritt. Foto: Pernilla Hägg

  Gladast ändå var kanske Chere Celine Old (OLDBG Sto född 2017 e  Governor-Str u Chere Amie 2 e  San Amour I uppf  Gestüt Meyenburg / G.U.G. Löwe äg Gisa LÖWE) som med sin ryttare Lena Waldmann trotsade vädret och visade verkligt fin lättfotad trav. Lena gav sitt sto massor av klappar efter ritten och domarkommentaren innehöll en hel del positiva superlativer och 8,4 poäng blev slutresultatet.

  Ung talang

  Godkände hingsten Hesselhoej Double Up (DWB Hingst född 2017 e  Hesselhoej Donkey Boy u Soebakkehus Miami e  Sir Lancelot M uppf  Hans Jørgen Hoeck äg Hesselhoej.Dk Aps) riden av mycket unge Anders Uve Sjøbeck Hoeck för Danmark har en oerhört elegant silhuett. Själv har Anders Uve medaljtraditioner i familjen. Hans mamam Dorthe Sjøbeck Hoeck tog silver med stoet Polka Hit Nexen 2008 och det var den första medaljen som DWB bärgade, sedan dess har det blivit en lång rad. Vem vet om Double Up och Anders Uve är tillbaka nästa år med mer styrka och träning i den unga hingsten, i år slutade de på 7,94 poäng.

  Vivaldi-ättlingar

  My Vitality (KWPN Hingst född 2017 e  Vivaldi u Tolivia e  D-Day uppf  Stal 104 BV äg Cathrine RASMUSSEN) med ryttare Eric Guardia Martinez är en av de söner som är otroligt lika sin far. My Vitality är som en bätre upplaga av sin far, lättare modell och lugnare med mer avslappning i uttrycket. I en framtid får vi kanske se hingsten gå Grand Prix för Norge med sin ägare Cathrine Rasmussen. Totalt 8,08 poäng.

  Life Time 13 (HANN Hingst född 2017 e  Livaldon u Fipsy e  Fürstenball uppf  Johannes Hesselink äg Domus Equus Niedner Sc) riden av Charlott-Maria Schürmann imponerar med sin lätthet. Även han har Vivaldi i ledet bakom fadern men han är en klassisk mix av D-, F- och Sandro Hit-blod – en ganska typisk europesik dressyrhäst av idag. Charlott-Maria Schurmann har många meriter – en av dem är att hon är den som tävlat King Edwards fader Edward internationellt i dressyr. Tillsammans blev de 2013 i Compiegne 5:a på EM för YR och hon har ett förflutet som junior och YR för det tyska landslaget på fem EM. Tillsammans med lättfotade och elegante Life Time var de i final här förra året också. Idag blev det 8,06 poäng.

  Det skulle kunna vara en dubbelgångare – Vitalos FRH (HANN Hingst född 2017 e  Vitalis u Darlina e  De Niro 6 uppf  Bramlage, Josef äg Hengsthaltung Helgstrand / Schockemöhle) riden av Leonie Richter är vid en snabb blick lätt att förväxla med My Vitality. Han är son till Vitalis som själv var i final som 5- och 6-åring, senast med Charlotte Jorst.
  I dagens program fick traven mycket beröm och hela 9,2, dessutom en 9:a för framtidsutsikter. Totalt 8,84 % och en temporär andra plats.

  Fei_digishots_53098024520_3211ec9218_k
  Leonie Richter och Vitalos FRH tog silver Foto: FEI/Leanjo de Koster – DigiShots

  Glödande grupp

  Hans-Peter Minderhoud inledde efter pausen med att konkurerar med sig själv i ledningne, denna gång i sadeln på Glock’s Massimo (KWPN Hingst född 2017 e  Glock’s Toto Jr. u Her Pleasure e  Bretton Woods uppf  M. Van Cortenberghe äg Glock Hpc Nl B.V.). Massimo är en lätt och elegant häst med härligt påskjut, en liten störning kom när han mot slutet trampar i staketet men Hans-Peter får snabbt ordning på stegen igen. Domarkommentaren inriktade sig mycket på problem och revs av snabbt, som ett plåster som gör int att dra av, totalt 7,76 poäng, och just här i klassen ligger Hans-Peter både först och sist.

  Fjolårsvinnaren redo för kamp

  Många har säkert eleganta Lyngbjergs St. Paris (DWB Sto född 2017 e  Blue Hors St. Schufro u Lyngbjergs Pari D’oro e  Blue Hors Rockefeller uppf  Bente Børjesson äg United Dressage A/S, Vallentin Dressage I/S) riden av Victoria E. Vallentin kvar på näthinnan från förra årets final. I grundomgången skiljde det 0,02 poäng mellan Paris och segrande BE Allex så det är av yttersta vikt att genomföra ett felfritt program. Den första skrittpiruetten är inte helt jämn men den ökade galoppen vinner mark, är luftig och i fin uppförsbacke om än lite snäv i halsen över första bytet. Paris byter inte helt avspänt även om de kommer på plats och på hjälpen, det tredje bytet var före bak och i det fjärde slår stoet bakut. Kanske försvann det några tiondelar från lösgjordhetsbetyget där,.
  Kommentar från Nivelle: ”Traven är lätt, lite kvick i mellantraven, 9,0. Skritten mebhöver vara lite mer samlad. Fin galopp i uppförsbacke. Spänning i bytena.” Totalt fick fjolårets vinnare ”bara” sviten 9 / 8 / 9 / 8,2 /8,5 totalt 8,54 poäng.

  Godkände hingsten Mauro Turfhorst (KWPN Hingst född 2017 e  Zonik N.O.P. u Hidaylia e  Negro uppf  Greve äg Reesink Horses Bv, Stoeterij Turfhorst B.V.) riden av Dinja Van Liere axlar arvet efter sin bortgånge far väl men är lite lättare i typen och mekaniken men med samma halsansättning och snarlikt huvud. Tillsammans med Dinjar var hingsten i final 2022 också med en tionde plats som resultat. Han skrittar lite hastigt igenom piruetterna och dyker lite i fronten. I kvalet var lydnaden och lösgjordheten hans högsta poäng och galoppombytena är verkligt fina, dessutom kan Dinja rida honom för relativt små hjälper och övergångarna är mjuka och sker utan ansträngning. Det holländska jublet visste inga gränser när de gjort halt.
  ”Regelbunden och balanserad trav och i god takt men behöver mer aktivitet bakifrån, 8,8. Skritten är inte gigantisk men behöver mer självbärighet 8. Galoppen behöver mer aktivitet bakifrån.” Totalt 8,54 poäng.

  SWB-hoppet står till Jeanna och BE Allex

  De hade sitt öde bokstavligen mellan hjälperna Jeanna Högberg och BE Allex (SWB Valack  född 2017 e  Ampere u Alice e  Dalwhinnie uppf  Eva Och Bo Pettersson äg Hennix Horses Ab, Jeanna Högberg Dressage Ab, Västra Hoby Stuteri Ab). I grindöppningen stod hela teamet av intressenter och spanade in mot banan medan BE Allex flöt fram i fina sidvärtsrörelser, satte inte en hov fel i travökningen men ”pratade” lite. Efter galoppfattningen gnäggade BE Allex. Varken form eller tempo rubbades av det och det första bytet skedde på hjälpliksom det andra. BE Allex gick med setsade öron och satte även det tredje bytet prickfritt och även det fjärde och sista, puha. En sista ökning och snart kan alla svenskar i publiken andas igen. En sista fin halt och ja – vad tycker domarna? Ja, inte tyckte de som i kvalet, Ulrike Nivelle gav följande omdöme i urval: ”Traven har en naturligt sätt och bra påskjut bakifrån 9,2. Skritten har stort övertramp men behöver mer aktivitet 7,0. Galoppen skulle kunna vara rundare. Ta hand om skritten och du har en fin häst, 8,3”, Totalt blev det sviten 9,2 / 7 / 8,3 / 8 8,3 totalt 8,16 poäng och en rejäl devalvering på två dygn av en galopp som i fredags var värd 9,2 och en skritt som då fick 8,8.

  Jeanna Högberg Be Allex 3r1a6660
  Jeanna Högberg gjorde fina byten med BE Allex även i finalen Foto: Pernilla Hägg

  Helt ny topp-3 i finalen

  Med ingen av de tidigare toppkandidaterna kvar i tätstriden stod det med tre ekipage kvar klart att podiet skulle bli helt nytt.

  De kom in med en fjärde plats i grundomgången och i finalen såg Zuperman Old (OLDBG Hingst född 2017 e  Galleria’s Vincent Maranello u Dainty Girl e  Destano uppf  Stefan Tietje äg Beatrice HOFFROGGE) med sin ägare och ryttare Beatrice Hoffrogge ut att göra skäl för namnet. Hingsten har samma lätthet och elegans som sin far men verkar ha fått ett betydligt mer avslappnat temperament och visar upp verkligt fin ridbarhet. Omdömet löd: ”Traven är aktiv, kraftfull och med fin skulderfrihet, 8,8. Fin fyrtakt i skritten, 8,0. Galoppen i fin uppförsbacke väldigt engagerad, 9. Begövad häst och grattis till en underbar häst, 9. ” Totalt 8,72 poäng

  Fei_digishots_53098111958_2fef1d53a5_k
  Beatrice Hofrogge och Zuperman OLD Foto: FEI/Leanjo de Koster – DigiShots

  Allt eftersom klassen gick började det kännas som om Hans-Peter Minderhoud drog vinstlotten med My Toto genom att starta först. När var det senast en final där först ut hamnade på podiet, det har hänt men hör inte till vanligheterna. Så här stora skillander mellan kval och final är bara vanligt om det händer något speciellt under ritten.

  Galleria’s Fabajo (HANN Valack  född 2017 e  Fuerst Belissaro u Waika e  Wolkentanz uppf  Anne Lindena äg Sportpferde Galleria Gmbh) riden av Charlotte Tollhopf arbetade enkelt genom sitt program fram till sista bytet där det blev en urladdning. Tollhopf såg sedan ut som hon sålt smöret och tappat pengarna och poängen hjälpte inte till att få henne på bättre humör då det placerade dem nere på 8,04 poäng.

  Leonie Richter skulle ha en medalj i handen hur det än gick med hennes andra häst i finalen In My Mind NRW (WESTF Hingst född 2017 e  Asgard’s Ibiza u Farameh e  Fidermark uppf  Ottmann, Franz-Georg äg Helgstrand Dressage A/S). Dessutom hade hon redan bärgat ett silver bland 7-åringarna så prestationspressen borde varit ganska borta – om en så rutinerad ryttare ens känner av sådant. Ibiza-sonen In My Mind är nästan lite kort och rultig, men kompetent, ridbar och mycket funktionell, dessutom svart. Men för att byta galopp krävs det att Richter verkligen sitter till och skruvar över honom, speciellt från höger till vänster. Men, domarna har inte varit så imponerade av raka fina byten för osynliga hjälper så detta är kanske precis som ska till? Omdömet tydde inte på det utan slutpoängen 8,02 poäng förpassade dem ner till gruppen mellan 8:e till 11:e plats som fått likartat slutomdöme.

  Prispall i 6-årsfinalen

  För vårt svenska SWB-hopp BE Allex (SWB Valack  född 2017 e  Ampere u Alice e  Dalwhinnie uppf  Eva Och Bo Pettersson äg Hennix Horses Ab, Jeanna Högberg Dressage Ab, Västra Hoby Stuteri Ab) och Jeanna Högberg slutade 6-årsfinalen med en sjunde plats efter att ha varit favorittippad. Efter att resultatlistan vänts upp och ner är det ändå en bra placering på övre halvan av startfältet.

  Jeanna Högberg Be Allex 3r1a3564
  Jeanna Högberg och Elsa Blomqvist omgärdar BE Allex – bäst alla dar i veckan med eller utan medalj i år. Foto: Pernilla Hägg

  Medaljer 6-årsfinal

  1. My Toto (KWPN Valack  född 2017 e  Glock’s Toto Jr. u Erlanda e  Voice uppf  Both äg Aat Both, Lida Both-Van Loef, Miga Horses B.V.) riden av Hans Peter Minderhoud,8,86 poäng
  2. Vitalos FRH (HANN Hingst född 2017 e  Vitalis u Darlina e  De Niro 6 uppf  Bramlage, Josef äg Hengsthaltung Helgstrand / Schockemöhle) riden av Leonie Richter , 8,84 poäng
  3. Zuperman Old (OLDBG Hingst född 2017 e  Galleria’s Vincent Maranello u Dainty Girl e  Destano uppf  Stefan Tietje äg Beatrice HOFFROGGE) ryttare Beatrice Hoffrogge, 8,72 poäng
  Hans Peter Minderhoud My Toto-2104
  Hans Peter Minderhoud och My Toto höll på att sköljas bort Foto: Pernilla Hägg

  Texten uppdateras efter presskonferensen.

  Resultat kval
  Resultat lilla finalen
  Start- och resultatlistor
  Resultat final

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden