Avelsnyheter
5 augusti 2023 09:09
Ridsportplus

Två SWB-hästar till final efter 7-årskvalet

UVM i dressyrEn åttondeplats i kvalet blev bästa resultatet för SWB i 7-åringarnas kval på Unghäst-VM i dressyr. Ytterligare ett SWB-ekipage lyckades ta sig till final genom att sluta på plats 11. Segern gick till Tysklands Anna Kasprzak och Danciero 7,

Två SWB-hästar till final efter 7-årskvalet
Anna Kasprzak med Danciero toppade 7-årskvalet Foto: Dirk Caremans/Hippofoto.be

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var Vendela Eriksdotter Rubin som blev bästa SWB-ekipage tillsammans med Diploid (SWB, val, f -16 e  Hesselhoej Donkey Boy u Theca e Topaasch 1090, uppf  Lena Nyström, äg Stockholm Ridsport Ab).

  Ekipaget bedömdes med 8,7 för galoppen, 8,0 för traven och 7,7 för skritten, samt med 8,8 för lösgjordhet/ridbarhet  och 8,7 för framtidsutsikter.

  7-åringarna bedöms i två steg, dels med en poänggrupp med en fempunkts-bedömning som döms av flera domare på olika platser i arenan, dels av domare som bedömer programmet punkt för punkt. I resultatlistan finns sedan två resultat, ett för Quality där de fem punkterna läggs samman, samt ett för det tekniska utförandet av programmet.

  Vendela och Diploid fick 78,240 procent totalt. Qualitybetyget var 83,8 och det tekniska var 72,680.

  Vendela Eriksdotter Rubin Diploid-7646
  Vendela Eriksdotter Rubin och Diploid Foto: Pernilla Hägg
  Ida Nordenberg Kuchenmeistern Moretti Weltino-9466
  Ida Nordenberg Kuchenmeistern och Moretti Weltino. Foto: Pernilla Hägg

  På elfte plats kom Ida Nordenberg Küchenmeistern och Moretti Weltino (SWB, val, f -16 e Dante Weltino Old u Red Manoue e Master, uppf Kerstin och Lars Svenstrup, äg Charlotte Haid Bondergaard, Dan Nordenberg).

  Ekipaget fick 76.984 procent och av de fem punkterna bedömdes skritten högst med 8,8.

  Tolv ekipage direktkvalar till finalen så därmed är två svenska platser säkrade där. Moretti Weltino har varit i final både som 5- och 6-åring, och Diploid slutade på plats 12 i finalen i fjol, som 6-åring.

  Tyskt i topp tre

  Segern i kvalet gick till Tysklands Anna Kasprzak och Danciero 7 (HANN, val, f -16 e Dancier u Floris e Fuechtels Floriscount, uppf  ZG Broers U. Weber, äg Hengsthaltung Helgstrand / Schockemöhle).

  Slutpoängen blev 83,325 med högst betyg, 9,3 för framtidsutsikter, följt av 9,2 för skritt och 9,1 för traven samt 9,0 för lösgjordhet/ridbarhet.

  Det blev tyska ekipage även på plats två och tre. På andra plats kom Leonie Richter med Global Player Old (OLD, hingst, f -16 e  Grand Galaxy Win T u Chatel’s Schurana e  Blue Hors Don Schufro, uppf  Hansen, Henrik, äg Hengsthaltung Helgstrand / Schockemöhle). Slutbetyget blev 83,184 med högst betyg, 9,4, för traven.

  Leonierichterglobalplayerold9241
  Leonie Richter och Global Player Old. Foto: Pernilla Hägg

  Trea slutade Nicole Wego-Engelmeyer med Diaton 3 (HANN, hingst, f -16 e Dimaggio u Blind Date Bailoda e Benetton Dream Frh 1301, uppf  Silke Groeneveld, äg Maria Teresa Pohl)
  Domarna belönade ekipaget med 83,057 och av de fem punkterna bedömdes framtidsutsikterna högst, med 9,4.

  Flera hingstar i täten

  7-årsklassen var den första klassen med en hingstdominans i toppen. Danciero har varit aktiv avelshingstar men är numera kastrerad medan Global Player OLD är verksam i aveln, liksom även fyran Las Vegas som rids av Hans Peter Minderhoud.

  Las Vegas har varit i final två gånger tidigare, Danciero en gång och Global Player stod som vinnare 2022, då med Eva Möller i sadeln, men hon har numera lagt tävlingsfracken på hyllan.

  Sällsynt gäst på UVM

  En kanske något oväntad ryttare fanns också i startfältet, Isabell Werth, som älskar att utbilda unghästar men sällan brukar hinna med unghäst-VM då det ofta kolliderar med mästerskap. I år skiljer det tre veckor i kalendern och Werth har själv kvalat hingsten Valdivani som hon slutade sjua med.

  De har gjort en enda start tillsammans men det räckte för att kliva in i final. Valdiviani var premiehingst i Hannover  och ägs idag av Madeleine Winter Schulze, ägare till flera av Isabell Werths hästar.

  Mesta fadershingst i startfältet är KWPN-hingsten Ferguson med tre avkommor medan flera hingstar har två, såsom Bon Coeur, Diamond Hit, Grand Galaxy Win, Hesselhøj Donkey Boy, Johnson och Veneno. Det är ovanligt med såpass samlad härstamningsbild.

  Startfältet innehöll en häst som listas som 8 år – Merricks Sonique är född i Australien i december 2015 och räknas tekniskt som 7-åring på unghäst-VM. Hästen gick dock inte vidare till final.

  Lilla rundan för 7-åringarna går lördag eftermiddag och finalen söndag morgon.

  Det har hittills varit ett riktigt bra resultat och vi är bara halvvägs

  Bo Jenå

  Ansvarig för uttagningen till unghäst-VM är förbundskapten Bo Jenå tillsammans med Jan-Ove Olsson, mångårig medlem i UVM selekteringen. På plats i Ermelo är Bo Jenå som gläds över SWB-framgångarna.
  – Det är riktigt bra med så många vidare till final direkt här från 7-åringarna och Jeanna Högbergs seger med 6-årige BE Allex känns helt fantastiskt.

  – Det har hittills varit ett riktigt bra resultat och vi är bara halvvägs, sa Jenå som följde tävlingarna in till att sista ekipaget lämnade banan.

  Resultat 7-årskvalet

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden