Avelsnyheter
6 augusti 2023 12:23
Ridsportplus

Tysk ”happy athlete” världsmästare för 7-åringar

Unghäst-VMVilken 7-årsfinal det blev! SWB-valacken Diploid och Vendela Eriksdotter Rubin blev bästa svensk och segern gick till en tysk häst med dansk pilot.

Tysk ”happy athlete” världsmästare för 7-åringar
Anna Kasprzak och Danciero på ärevarvet Foto: FEI/Leanjo de Koster – DigiShots

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  På unghäst-VM i Ermelo inleder de 7-åriga finalisterna söndagen med sin final inför bland annat domarna Maria Colliander som tillsammans med Henning Lehrmann sitter vid C och Janet Lee Foy tillsammans med Juan Carlos Campos Escribano kompletterar. Kommentarerna sköts åter av Maria Colliander.

  Svårigheterna i dagens program stavas piruetter, både i skritt och halvpiruetter i galopp. Här kommer svagheterna i de två gångarterna fram tydligt. Kan ett ekipage glänsa här säger det mycket om utbildningsnivå och mognad.

  Andra startande i finalen kom från en sen final under fredagen och var kanske lite mattare i dagens program. L’ Amore Per Sempre OLD (OLDBG Sto född 2016 e  Livaldon u Alexandra e  Alabaster 29 uppf  Martin Otten äg Damil Dressage Gbr) med sin ryttare och ägare Santiago Damil fick dock det fina travbetyget 9,4 och slutade på 75,436 procent.

  Unghäst-VM veteran från SWB

  Det är inte många hästar i den klubben – de som klarat kval och uttagning till unghäst-VM i varje årgång och dessutom gått direkt till final varje år. Moretti Weltino (SWB Valack  född 2016 e  Dante Weltino Old u Red Manoue e  Master uppf  Kerstin Och Lars Svenstrup äg Charlotte Haid Bondergaard, Dan Nordenberg) med sin ryttare Ida Nordenberg Küchenmeistern har ett fantastiskt C.V. sett till unghäst-VM och har hängt med bra upp i varje årgång. Prestationen att nå final en tredje gång i den svåra 7-årsklassen är mäktig, hatten av för det.
  Den elegante valacken har behållit sin lätthet och elegans upp genom klasserna. I dagens program blir det en del omslag och misstag men de jobbar harmoniskt tillsammans och ”Morris” ser nöjd ut vilket är av stort värde i det större perspektivet dessutom på enkel tränsbetsling. Totalt 73,286 %.

  Moretti Weltino Ida Nordenberg Küchenmeiste Rn-9487
  Moretti Weltino och Ida Nordenberg Küchenmeister Foto: Pernilla Hägg

  Brittiskt framtidshopp

  Han är ett verkligt familjeprojekt Forest Hill (OLDBG Valack  född 2016 e  Fürsten-Look u Ulysca e  United uppf  Dr W Bechtolsheimer äg Ursula Bechtolsheimer, Laura Tomlinson) som rids av Sarah Rogers. Uppfödd av den för tidigt bortgångne Dr Bechtolsheimer och ägs idag av hans dotter Laura Tomlinsson och hennes mamma Ursula Bechtolsheimer. Som finalens enda brittiska representant visas Forest Hill för Storbrittanien och inte på Tyskland och med dem Oldenburgförbundets kvot. Ekipagets styrka ligger i precision och lydnad snarare än verkligt goda och expressiva gångarter, i dagens final nådde de inte hela vägen fram. Totalt

  Väl utnyttjad andra chans

  Tommie Visser för Belgien med Quinten Begijnhoeve (BWP Hingst född 2016 e  Heros Begijnhoeve u Shorea e  Ferro uppf  Stoeterij De Begijnhoeve äg Stoeterij Begijnhoeve) tog sista finalbiljetten och producerade enligt Maria Colliander en nästan felfri ritt. De gjorde det snudd på omöjliga och förbättrade sig i deras tredje ritt, med 74,765 %, starkt jobbat med en tredje start så få timmar efter den förra.

  Fransk men Oldenburg registrerad

  Spåren av de olika europeiska avelsförbundens spridning över geografiska gränser kan ses överallt på unghäst-VM. Apachi Vd Biebosschen (OLDBG Valack  född 2016 e  Apache u Donna Vdb e  Don Frederico uppf  Els Cooremans äg Annabel Moreau, S.A.R.L. Ecurie Chauchard) med ryttare Claudia Chauchard är uppfödd i Frankrike men registrerad i ett tyskt förbund. De tyska förbunden Hannover, Oldenburg, Holstein och delvis Trakehner har en aktiv verksamhet med fölregistrering i andra länder såsom Danmark, Sverige, Frankrike med flera. Den här Apache-sonen visade inte av sin faders ofta nedärvda energi utan gav ett lite matt intryck och Colliander var inte så positiv i sitt omdöme, totalt 73,172 %.

  Diploid och Vendela Eriksdotter Rubin på banan

  Den snart 24-åriga ryttaren Vendela Eriksdotter Rubin och Diploid (SWB Valack  född 2016 e  Hesselhoej Donkey Boy u Theca e  Topaasch 1090 uppf  Lena Nyström äg Stockholm Ridsport Ab) är rutinerade tillsammans och ett riktigt radarpar. Förra året tog de långa vägen till final med en finalbiljett från lilla finalen, i år har de växlat upp och tog direkt en finalbiljett med en åttonde plats i grunden. Sådan! som danskanra säger. De har utvecklats mycket över vintern även om Falsterbo kanske inte gav en föraning om hur bra det skulle gå i Ermelo. Här har de faktiskt ett härligt mjukt flow i sitt program och Vendela har nästan hängande stångtygel och en väldigt fin kontakt rakt igenom, Diploid är fortfarande rörlig (7-årsprogrammen stryper ibland gångarterna) och visar goda gångarter.  
  Collianders omdömen löd skönt i ett svenskt öra: ”Positiv och välutbildad häst. Skritten är stor med bra övertramp. Lätt och fin samlad skritt. Positiv, villig och på rätt väg.”
  Totalt 76,186 % med sviten 8,2 / 8,4 / 8,3 / 8,1 / 8,4 kvalitetsbetyg 8,28 och tekniskt betyg 69,572 % och en temporär ledning för Vendela och Diploid.

  Vendela Eriksdotter Rubin Diploid-7566
  Vendela Eriksdotter Rubin på Diploid Foto: Pernilla Hägg

  Få amerikanska ekipage

  Från år till år har det amerikanska dressyrförbundet ibland satsat på att skicka unga hästar till unghäst-VM ofta parat med ägare med intresse och stor plånbok, det är ett rejält projekt att ta en ung häst över Atlanten. USA har sin egen Futurity-serie där unga talanger från hela den amerikanska kontinenten möts. Dressyrryttaren Cathrine HAddad Staller är uppfödare till Vianne (AHS sto född 2017 e Vitalis u Raureif e Ramiro’s Bube uppf  Catherine Haddad äg Norcordia Usa) som rids av Hope Beerling. Stoet är väldigt lång i kroppen och åt det lågställda hållet men med god träning kommer den vackra skimmeln säkert att flyga i framtiden med mer styrka och träning. Totalt 75,112 %.

  Werth i arenan

  Det är få gånger kalendern har låtit Isabell Werth själv rida unghästar men i år stämmer det och här är en av hennes framtidshästar Valdiviani (HANN Hingst född 2016 e  Veneno u Fairlight R.B. e  Fidertanz 2 uppf  Roger Ballmann äg Madeleine WINTER-SCHULZE). Deras ritt är inte perfekt på något sätt och skritten är en svag punkt för hingsten men ”Die Queen” hade inte visat upp en häst hon inte tror på. De visar upp fina halvpiruetter och kvalitén i galoppserierna är verkligt fin. Stundtals ser han ut som en mer utbildad häst och Isabell klappar om honom när han reagerar på applåderna: ”Det här måste du vänja dig vid”.
  Delar av domaomdömet som innehöll blandade siffror: ”ett riktigt powerhouse, med fin balans, synd med den där travökningen. Skrittar mer avslappnat idag, samlade sig och gjorde fina skrittpiruetter. Ökade galoppen är WOW.” Med 8,7 för trav och 9 för galopp men 6,4 för skritten så slutade kvalitetsbetyget på 8,14 medan den tekniska procenten blev fina 73,5 %, totalt 77,45 % och ny temporär ledning.

  Isabell Werth Valdiviani-0342
  Isabell Werth och Valdiviani Foto: Pernilla Hägg

  Susanne Barnow – alltid med ett smil

  Den danska beridaren Susanne Barnow är en mästare på att utbilda hästar och hon har konsekvent en positiv ansats, år ut och år in, som fotograf är det härligt att se och hennes hästar känner säkert leendet genom kroppen. Skovdals Dexter (DWB Valack  född 2016 e  Hesselhoej Donkey Boy u Rumba Havdal e  Romanov uppf  Bjarne Skovdal äg Barnow Dressage, Steffen Kristensen) är mer tillfreds med atmosfären i dagens ritt, en högställd, långbent och hyperelegant med mycket pappa-upp-i-dagen efter sin far Donkey Boy. Trots ett mer avslappnat travprogram kom det in mer spänning i galoppen som är närmare på banan. Fortfarande den kanske flottaste hästen hittills i finalen och byten i vart fjärde gick som en dans. Väldigt positivt intryck på alla sätt och efter halten skrittar Dexter på lång tygel och slappnar av.
  Collianders kommentar i urval: ”Lättfotad och elastisk, vinner mark. Avslappnad skritt, visar samling. Lite olyckor i galoppen men god kvalité men lite springig. Fint sidvärtesarbete, galoppmalörer, fina serier, lite öppen mun. Framtidsutsikterna är bra, en fin häst med lite otur idag.” Totalt 76,8 %

  Topp-5 inför sista slaget

  Först ut av grundomgångens topp-3 – som alla var inom tiondels procent från varandra – var Diaton 3 (HANN Hingst född 2016 e  Dimaggio u Blind Date Bailoda e  Benetton Dream Frh 1301 uppf  Silke Groeneveld äg Maria Teresa Pohl) riden av Nicole Wego-Engelmeyer. I grundomgången var ekipagets styrka mer skritt och framtidsperspektiv än det tekniksa. I dagens program blev Diaton ofta lite kort i formen och återhållen i galoppen, fastnade lite i sprången men med fint travarbete. Men från domarhåll var det en helt annan bild som framtonade samtidigt som Spectator Judging också visade stor skillnad. Kommentar från domaren i urval: ”Elastisk trav med matchande lyft i bak och framben, 9,3. Väldigt bra övertramp i skritt, god förmåga till samling, 9,3. Självbärig galopp, markvinnande, god förmåga till samling 9,3. lösgjordheten är svagheten, 8,8. Framtidspotenial 9,4.” Totalt 81,6 % och upp i ledning.

  Nicole Wego Engelmeyer Diaton-0455
  Nicole Wego Engelmeyer och Diaton Foto: Pernilla Hägg

  Las Vegas (KWPN Hingst född 2016 e  Ferdeaux u Dalia Delin e  Wynton uppf  J.Deenen äg Nol Gerritsen, Nico Witte) i år riden av Hans Peter Minderhoud tillhör samma klubb som Meretti Weltino – tre gånger utvald till unghäst-VM och tre gånger i final. Skillnaden är att Las Vegas gjort det med tre olika ryttare och bästa finalresultatet hittills var förra året då de tog en fjärde plats i finalen efter att ha varit tvåa i grundomgången. Den stora hingsten – 1,80 m – kanske ännu högre numera hade kanske inte sin bästa dag, flera små misstag kröp in i programmet och fick kommentarer om att energi saknades. Colliander hittade många fel även om traven fick beröm för fin elasticitet. Totalt 75,236 %

  Med flera ommöbleringar i resultatlistan är Vendela och Diploid sämst sjundeplacerade och det är riktigt bra jobbat.

  Fjolårsvinnare med ny pilot

  För godkände hingsten Global Player OLD (OLDBG Hingst född 2016 e  Grand Galaxy Win T u Chatel’s Schurana e  Blue Hors Don Schufro uppf  Hansen, Henrik äg Hengsthaltung Helgstrand / Schockemöhle) med sin nya ryttare Leonie Richter är det också tredje gången gillt i final. Förra året tog Eva Möller och den svarte hingsten segern. Han kommer från samma uppfödarduo som fött upp Fiontini och Fiontina men det är numera Henrik Hansen som ensam fortsatt uppfödningsverksamheten. Hingsten har, sedan unga år, Grand Prix skrivet över sig och unghästframgångarna är bonus på vägen.
  Colliander var mer översvallande än med någon anna häst, kommentar i urval: ”Traven är aktiv och elastisk, härligt flyt i sidvärtsarbetet, 9,7. Suverän ökad skritt, 9,6. Bra markvinnande galopp, ett litet misstag i en serie, 8,7. Lösgjordhet, ett piruettmisstag, 8,3. Absolut en häst för framtiden 9,4. ” Totalt 83,129 % och upp i ledning.

  Fei_digishots_53097391255_757589ef3b_k
  Leonie Richter och Global Player OLD Foto: FEI/Leanjo de Koster – DigiShots

  Kvalvinnare satt på prov – två 10:or

  Anna Kasprzak och Danciero 7 (HANN Valack  född 2016 e  Dancier u Floris e  Fuechtels Floriscount uppf  ZG Broers U. Weber äg Hengsthaltung Helgstrand / Schockemöhle)glänste verkligen i grundomgången och fortsatte på det temat i finalen. Kasprzak har saknats i det danska toppskiktet de senaste åren och kanske är detta hennes biljett tillbaka till en ordinarie plats i landslaget om två till tre år. Kvalitéerna hos valacken är omisskännlig och hela ritten gick som på räls tills något skrämde honom i sista hörnpasseringen innan uppridning. Danciero själv tog silver på unghäst-VM i Verden 2021 tillsammans med Eva Möller efter att ha vunnit kvalet.
  Maria Colliander var riktig glad och hade massor av beröm i kommentarerna för Kasprzak och Danciero: ”Harmoni präglade din ritt. Väldigt aktiv och elastisk trav, naturlig trav 9,6. Ren och avslappnad skritt som går att samla 9,8. Framåtarbetande och kan verkligen samla sig i galoppen 9. Vi såg en överstrykning som från en instruktion, lösgjordheten frå 10. en verkligt ”happy athlete” så framtidsutsikterna får 10″, sa en smått extatisk Colliander. totalt 86,829 %.  

  Fei_digishots_53097391530_26705b20c6_k
  Anna Kasprzak och Danciero Foto: FEI/Leanjo de Koster – DigiShots

  Sist ut i finalfältet

  Som allra sista ekipage startade Lightning Star (KWPN Sto född 2016 e  Ferguson u Daily Enjoy e  De Niro 6 uppf  T. Wilaras äg R&R Sporthorses Bv, Stal Brouwer) riden av Kirsten Brouwer. De har varit ett ekipage över tre unghäst-VM och längre än så. De tog bron 2021 i 5-årsklassen och stoet har utvecklats fint över åren under Kirstens fina guidning. Det är en liten dam, Lightning Star är bara 1,63 cm och det syns då Kirsten Brouwer är ganska lång. Det är häftigt att ett litet sto hävdar sig i toppen och Kirstens glädje när hennes välpresenterade ritt är klar är härlig att se. Colliander gav fina betyg och varma omdömen: ”Charmerande, väldigt aktiv trav, 9,1. Bra skritt med övertramp, 9,0. Galoppen aktiv men lite återhållen, 8,6. Bra och mjuk stadig kontakt, bara en liten sak med andra piruetten, 9,2. framtidspotential 9,2.” Totalt 81,779% med bronsmedalj som resultat.

  Fei_digishots_53097391400_eecf07d977_k
  Kirsten Brouwer och Lightning Star Foto: FEI/Leanjo de Koster – DigiShots

  Slutresultat i 7-årsfinalen

  För svensk del slutade Diploid och Vendela Eriksdotter Rubin på en fin sjunde plats och Ida Nordenberg Kuchenmeistern med Moretti Weltino kom på 13:e plats, ett riktigt bra SWB-resultat.

  Vendela Eriksdotter Rubin Diploid-3r1a1367
  Vendela Eriksdotter Rubin och Diploid är i början på en lysande karriär. Foto: Pernilla Hägg

  Medaljer

  1. Danciero 7 (HANN Valack  född 2016 e  Dancier u Floris e  Fuechtels Floriscount uppf  ZG Broers U. Weber äg Hengsthaltung Helgstrand / Schockemöhle) ryttare  Anna Kasprzak, 86,829 %
  2. Global Player OLD (OLDBG Hingst född 2016 e  Grand Galaxy Win T u Chatel’s Schurana e  Blue Hors Don Schufro uppf  Hansen, Henrik äg Hengsthaltung Helgstrand / Schockemöhle) ryttare  Leonie Richter, 83,129 %
  3. Lightning Star (KWPN Sto född 2016 e  Ferguson u Daily Enjoy e  De Niro 6 uppf  T. Wilaras äg R&R Sporthorses Bv, Stal Brouwer) ryttare  Kirsten Brouwer, 81,779 %
  Fei_digishots_53097479823_67198e9cb0_k
  Anna Kasprzak och Danciero efter avslutad ritt Foto: FEI/Leanjo de Koster – DigiShots

  ”Han växer när vi går in på arenan”

  Anna Kasprzak var en lycklig vinnare med Danciero.
  – Han är alltid en ren fröjd att rida men när vi rider in på banan så växer han ännu en bit och det är en härlig känsla. Danciero har utvecklats mycket under de senaste månaderna. På banan blev han lite rädd för något på skärmen precis i hörnan men han stannade med mig och det gjorde mig riktigt glad. Han är faktiskt en häst som gör det lätt att vara en bättre ryttare. Vi satsar framåt för en fin framtid inom sporten, det känns riktigr bra och jag är speciellt glad för att få 10:or på lösgjordhet och potential, det är speciellt.

  Leonie Richter berättade om Global Player OLD.
  – Hemma är han som en stor nalle trots att han är en avelshingst. Så fort det är dags för arbete så är han alltid på G, en fantastisk och väldigt komplett häst, förklarade hon.

  Både Anna Kasprzak och Leonie Richter tränar för Eva Möller – som i sin tur ridit båda hästarna på unghäst-VM 2021 och 2022.
  – Eva ser alltid till att vi tränar de unga hästarna på ett harmoniskt sätt, det är hennes alltid återkommande uttryck, vi ska leta efter harmoni med hästen, sa Leonie Richter som fått ta över flera hästar efter Eva Möller.

  Resultat kval
  Resultat lilla finalen
  Start- och resultatlistor
  Resultat final

  Finalen reds söndag morgon kl 9:00 och sänds via Clipmyhorse.tv, för prenumeranter på tjänsten går det att se finalen igen i deras arkiv.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden