Avelsnyheter
4 augusti 2023 15:36
Ridsportplus

Svensk seger i 6-årskvalet på UVM

UVM i dressyrDet var inga stora marginaler, men de var på rätt sida. Jeanna Högberg och BE Allex fick högsta poängen i 6-åringarnas kval på unghäst-VM i dressyr.
− Det känns som att det är natten före start, och att jag drömmer det här, sade segraren efteråt.

Svensk seger i 6-årskvalet på UVM
Jeanna Högberg och Be Allex vann 6-årskvalet. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det 45 hästar stora startfältet med 6-åriga dressyrhästar i Ermelo innehåll rader av guldkorn, och två av ekipagen var svindlande nära 90 procent.

  Segern gick till Jeanna Högberg och BE Allex (SWB, val, f -17, e  Ampere u Alice e Dalwhinnie, uppf  Eva och Bo Pettersson, äg Hennix Horses Ab, Jeanna Högberg Dressage Ab, Västra Hoby Stuteri Ab).  Ekipaget slutade på 89,6 procent med 9,3 för framtidsutsikter, 9,2 för galoppen, 8,8 för skritten och 8,7 för traven.

  På andra plats med 89,4 procent kom Danmarks Victoria E. Vallentin med fjolårets 5-årsvinnare Lyngbjerg’s St. Paris (DWB, sto, f -17 e  Blue Hors St. Schufro u Lyngbjergs Pari D’oro e Blue Hors Rockefeller, uppf  Bente Børjesson, äg United Dressage A/S, Vallentin Dressage I/S)

  Med bara två tiondelars skillnad mellan ettan och tvåan bäddar det för en spännande 6-årsfinal.

  Tredjeplatsen tog nederländska Dinja van Liere hand om med Mauro Turfhorst (KWPN, hingst, f -17 e  Zonik N.O.P. u Hidaylia e Negro, uppf Greve, äg Reesink Horses Bv, Stoeterij Turfhorst B.V.) De fick 88,2 procent.

  Bästa SWB-ekipage efter Jeanna blev Linnéa Holmgren och Buskhagas Ramayana (SWB, val, f -17 e Revolution u Beverly Beach e  Del Piero, uppf  Buskhaga HB, äg Malin Holmgren).
  De slutade på plats 19 med 80 procent, tätt följda av Mikaela Alderin och Emmylou (SWB, sto, f -17 e  Fürstenball u Emma e Emmerton (Ex Raldolala), uppf/äg Hans Danielsson) som fick 794 procent och slutade på plats 20.

  Inget annat SWB-ekipage går direkt vidare till finalen, men redan nu är UVM det bästa året på mycket länge med tre ekipage klara för final, två i 5-årsklassen och så Jeanna Högberg bland 6-åringarna.

  Jeanna Högberg var mycket lycklig efter ritten med BE Allex.
  − Han var så fin därinne, och det var bara att styra runt. Det känns som att det är natten före start, att jag drömmer, sade Jeanna som kan ha en ny UVM-medalj inom räckhåll.

  Jeanna Med Uppfödare
  Jeanna Högberg omgiven av uppfödarna Bo och Eva Pettersson samt delägaren Tobias Hansson. Foto: Pernilla Hägg

  Hon bärgade silver för SWB och Sverige i den första 7-årsfinalen någonsin med Fiorucci Ht. Året var 2016. 2021 segrade hon i 5-årsfinalen med DWB-hingsten Hesselhøj Down Town, och i fjol blev det silver för samma ekipage i 6-årsfinalen.

  Mesta fadershingst i 6-årskvalet är Glock’s Toto Jr med fem avkommor i startlistan följt av två fadershingstar med tre avkommor vardera. Det är för tidigt bortgångne Don Juan de Hus som själv var en sensation på unghäst-VM i Verden med kvalseger som 6-åring för att sedan bli fyra, samt hingsten Asgard’s Ibiza som vann lilla finalen som 5-åring och blev sexa i finalen 2018.

  Resultat

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden