Blogg
2 februari 2019 19:34

Hingstbloggen: Le Formidable – vilket otroligt djur!

KWPNRidsports hingstbloggare är på plats i Holland och följer KWPN:s hingstshow. I år är det framförallt Bordeauxsonen Le Formidable som knockar henne och alla andra som är på plats.

Hingstbloggen: Le Formidable – vilket otroligt djur!
Le Formidable (Bordeaux-Ferro) imponerar stort. Foto: Lena Nyström

Tillbaka i Den Bosch, tittande på mer eller mindre fantastiska holländska 3-åringar. Utanför är det snö, jag ramlade faktiskt på väg in hit i morse, sen var datorn död och jag höll på att få sammanbrott… Som tur var så återuppstod den när jag redan jagat support och beställt tid till lagning på tisdag!

Egentligen är mitt och alla andra journalisters arbete här väldigt enkelt i år, då här redan nu finns en hingst som är så makalös att ingen av de andra är i närheten av honom överhuvudtaget; Le Formidable (Bordeaux-Ferro). Vilket djur, vilket otroligt djur! Så oerhört passande namn! Hingsten är givetvis svart med våldsam hingstkaraktär och en enorm mekanik, där det inte finns något övrigt att önska, överhuvudtaget. Var redan som föl champion i Holland och han har inte blivit sämre… Han har modell, han har balans, han har överblick, han har bakben, han har lätt front och han skrittar bra.

Bordeaux imponerar för övrigt väldigt mycket som förärvare här nere i Holland, han fick fem av fem möjliga söner vidare till flerdagarsprov.

Inte överens med Bert Rutten

Vad annars, då? Som vanligt inte överens med Bert Rutten, men det kom väl inte som någon nyhet… Jag kan inte fatta varför man tar med en medioker Fürstenball och exkluderar en fantastiskt rörlig Apache-Stedinger och en dito Dante Weltino-San Amour ut ett gyllene möderne. Den sistnämnde var det nog något fel på som jag inte riktigt fattade.

Lancedsc06566_lenanystrom
Lance V.O.D. (Glamourdale-Davino V.O.D.) Foto: Lena Nyström

En av de bästa här är en Glamourdale-son från Van Olst-stables, Lance V.O.D. med en mamma e Davino (Hotline-Michelangelo). Med en galopp som påminner om sin faders, fin trav med lätt front och härliga bakben och en fin modell kommer han sannolikt att göra nytta i aveln. Han är uttagen till Championatet. Troligen kommer han att hamna i vårt grannland.

En annan fin hingst som dock inte tog sig ända till slutstriden, men dock är godkänd för avprövning är Leopard M (Gotcha-Uthopia-Jazz). En snygg grabb med härlig mekanik genom kroppen i såväl trav som galopp. Skritten har jag inte koll på, facit kommer senare under ryttare vid ev genomfört prov.

Fyra godkända av åtta uttagna för Grand Galaxy Win

Grand Galaxy Win fortsätter att imponera som fadershingst, här godkändes fyra av åtta uttagna söner, varav den i mina ögon sämsta togs ut till Championatet, nämligen den vars möderne även finns på Zack, Lennox W. Finfin travmekanik, men svagare i galoppen. Bästa av dessa var i mitt tycke Lotus-S ue Juventus, en hingst med kort rygg, men väldigt fin såväl trav som galopp.

Hometown hade med en son, Lifestyle med Ampère på modersidan. En kraftfull individ, med nästan för mycket mekanik bakifrån. Intressant att se hur han blir under ryttare.

En fin De Niro var här med ett starkt möderne med såväl godkända hingstar som sporthästar, Legend B heter han och han kommer ur ett Jazz-sto. Även De Niro-sonen Hennessy hade en tilltalande son med, Legacy S med en mamma e Trento B. Han hade fått mycket positivt med sig från sin farfader.

For Romance var representerad av en son, vilken var välkommen till prov. Hingsten, som saknar namn, kommer från Lewitz ur ett Don Schufro-sto. Han hade fin model och trevliga samt korrekta gångarter.

Leandro är en häftig kille e Don Romantic-Krack C, han är snygg, har utstrålning och stora gångarter, där galoppen håller högst kvalitet.

Tre söner vidare efter Ferdeaux

Ferdeaux fick tre söner vidare, såväl Lardeaux ue Wynton som Lord Vrijenesse med Sandro Hit på mödernet tilltalade mig, den förstnämnda för en strålande galopp med starka bakben och nästa herre i kraft av en kombination av mjukhet, uppförbacke med härlig front och fin gång. För säkerhets skull togs den tredje ut till Champion-ringen, Lacrosse, vars mamma är e San Remo. Denna individ har mycket elasticitet men blir i mina ögon lite långsam bak.

Lordvrijenssedsc06783_lenanystrom
Lord Vrijenesse (Ferdeaux-Sandro Hit) Foto: Lena Nyström

Även Glock’s Toto Jr fungerar väldigt väl på de holländska stona och han fick två fina, men väldigt olika söner vidare till avprövning; dels den långlinjerade ädle Liverpool TC, på vars möderne det låg Gouverneur, dels Landmark Texel, vilken har en mamma e Ferro, och som förväntat hade en riktigt stark galoppkvalitet med härliga starka bakben o en fin front. Liverpool hade en mjuk fin smidig mekanik, det är nästan så att jag blir ridsugen! Han togs ut till Championatet, liksom en helt obetydlig hingst e Easy Game-Damon Hill.

En hingst som i mångt och mycket påminde om Liverpool var Lamborghini (High Five U.S.-Olivi); högställd och ädel med tre riktigt fina mjuka gångarter.

Lest of Lantana e Sir Donnerhall och Cennins möderne var en riktigt fin representant för sin fader med sina mjuka gångarter och sin fina modell.

Zonik hade tre söner uttagna hit och alla tre gick vidare. Jag kan inte förklara men det är något med honom och i många fall hans förärvning som stör mig. Bäst av de tre som visades upp här var för mig Ladignac ue Apache. Fin mekanik i samtliga gångarter och en mjukhet som jag ibland kan sakna hos honom själv.

Några ord om Governor också, Totilas-sonen som Adelinde Cornelisen rider och tävlar. Han hade sju söner med här och enbart två godkändes för avprövning, varav den ena togs ut till Championatet, nämligen Lugano ue Charmeur. En fin hingst av god modell med fin gång.

Championtiteln gick som väntat till Le Formidable (Bordeaux) före Lennox W (Grand Galaxy Win) och Lance (Glamourdale).

Kommentarer om de ridna hingstarna

Några ord om de ridna hingstarna, det är faktiskt det man ska använda de här djuren till!

Om vi börjar med de som godkändes i fjol och har gjort prov så var där fem stycken riktigt fina hingstar, först och främst Kjento (Negro-Jazz) från van Olst. Det är en rörlig härlig hingst med fina bakben och en lätt fin front i såväl trav som galopp, medan skritten är helt ok, en hingst jag gärna skulle använda själv.

Glock’s Taminiau (Toto Jr-Sandro Hit) har i sig inte världens starkaste bakben i trav, men de har hamnat bättre under honom med ryttare på ryggen. Galoppen är jättefin, liksom skritten.

Kenzo U.S. (Bordeaux-Ferro) från van Uytert har tre fina gångarter med en fin skritt, medan Kyton Platinum (Ferguson-Ferro) även han stämmer väl in på beskrivningen ovan.

King Karim (Glock’s Toto Jr-Painted Black) har extrema framben och fina bakben, kombinerat med en bra skritt, riktigt spännande hingst.

Bland de ett år äldre grabbarna blev jag förtjust i Joop TC (Ravel-Krack C), vilken har en vacker front med fina bakben samt Jameson (Zack-Negro), vars galopp är magisk, men som även travar väl och skrittar ok.

Indian Rock (Apache-Vivaldi) har utvecklats väldigt väl under Emmelie Scholtens och får mer och mer elasticitet i sin trav, medan galoppen alltid varit hans starkaste gångart.

Jag har ju alltid älskat Glamourdale (Lord Leatherdale-Negro), så för mig var det underbart att han vann UVM i somras med tio på sin galopp. Han kommer att ha lätt för såväl piaff som passage.

Samtliga hingstar finns att se på ClipMyHorse arkiv.

Tack för visat intresse!
Lena Nyström

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 111 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-