Blogg
7 mars 2020 08:00

Hingstbloggen: ”Överjordisk galopp och bengångare”

Dansk VarmblodRidsports avelsexpert Lena Nyström har avverkat andra dagen på Dansk Varmblods Hingstekåring och hon är lyrisk över flera unga hingstar. Några smärre anmärkningar har hon dock.

Hingstbloggen: ”Överjordisk galopp och bengångare”
Iron har ett ljuvligt sinnelag. Foto: Lena Nyström

Då var vi inne på andra dagen och under fredagen har grabbarna såväl longerat sig som sprungit lösa, dessutom har hopphingstarna löshoppat.

Som vanligt ändrade sig mina åsikter en hel del vid longeringen och jag tänkte redogöra för vad jag tycker.

Longeringen säger mycket

Om vi börjar med Dynamic Dream (Dream Boy) så kvarstår mitt intryck att det är en fantastiskt vacker hingst med ett underbart sinnelag. Han har tre riktigt bra gångarter, där galoppen är mer eller mindre överjordisk.

Vidare till BH Fortron (For Romance II) som är en mjuk och väl sluten hingst av fin modell. Hans absolut starkaste gångart är traven, den är jag oerhört förtjust i. Skritten är inte vansinnigt stor men ren och taktmässig, medan galoppen har en fin balans och rytm, men han hade kunnat vinkla sina bakben något mer.

S. Flottenheimer (Franklin) blir styv i sin överlinje i arbete på böjt spår och i sin trav har han ett häftigt rörelsemönster, men blir ”bengångare”. Galoppen var absolut ingen superhit och tyvärr är han för mig då tämligen ointressant. Min känsla nu när många av Franklinhästarna börjar bli lite vuxna är just att de blir lite strama i sin överlinje och i de flesta fall inte galopperar helt övertygande.

Iron (A. Ibiza) är för mig helt underbar! Han har en otrolig balans vid longeringen i såväl trav som galopp, han har sina bakben på ”rätt” ställe och vinklar samt bär på dem hela tiden, medan fronten är lätt. Skritten är något knapp, medan sinnelaget känns ljuvligt.

”Blir som en stålfjäder”

My Toto VDT (G. Toto Jr) är spänd som en stålfjäder i sin överlinje vid longeringen och svansen slappnar aldrig av. Han tappar då oerhört mycket av den mekanik han har när han är lös samt vid hand. Skritten håller fortfarande en hög kvalitet.

Toppbhfortron
BH Fortrons absolut starkaste gångart är traven. Foto: Lena Nyström

Majestic Taonga (G. Toto Jr) är en mjuk hingst med härlig balans och galopp som förnämsta gångart, den är välbalanserad med väl undersatta bakben och fin front. Traven är mjuk och rörlig, men mitt intryck från Holland att han hade kunnat bära något lite mer på sina bakben kvarstår. Skritten är avslappnad och god.

Monte Carlo TC (Dream Boy) har en fin skritt, en välbalanserad och luftig trav med fina bakben och en fin galopp där han kunnat vinkla sina bakben något mer för att jag skulle vara helt överlycklig.

So Perfect (Sezuan-Sir Donnerhall) vilken är 172 cm stor och snygg bar sig väldigt otrevligt åt igår vid mönstringen på fast underlag, det känns som om han har lite attityd. Han har en fin balans på longering, där han uppvisar en strålande galopp. I trav blir han något paddlig bak, medan fronten är lätt.

Tendens till bockhov

Total McLaren (Totilas-De Niro)) är vacker som en dag. Han känns trevlig mentalt och har väldigt fin balans vid longering, där galoppen håller hög kvalitet, medan han hade kunnat bära mer på sina bakben i trav.

Dreamian (Danciano-Sandro Hit) är en sansad hingst med tre goda gångarter och en riktigt fin balans vid longering. Tyvärr har han bockhovstendens båda fram.

Floss Dance (First Dance-Quaterback) är en mjuk och elastisk individ, vilken är rejält vinklad i sina bakben. Hans galopp håller god kvalitet, medan traven är smidig men något långsam. Skritten tenderar att stundtals bli något passaktig.

Triumph Villa (Vitalis-Zack) mäter 178 cm. Han hade en riktigt ändamålsenlig såväl trav som galopp vid longeringen och han känns som en fin dressyrhäst. Skritten är av det kortare slaget.

Jag återkommer på söndag med lite mer smått och gott härifrån!

Lena Nyström

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden