Avelsnyheter
13 juli 2023 09:05

Hingstens positiva dopningstest bekräftat – fastställer indragen licens

AvelsstoppNu har det franska laboratoriet svarat – hingstens dopningsprov är definitivt positivt och den indragna betäckningslicensen är därmed fastställd.

Hingstens positiva dopningstest bekräftat – fastställer indragen licens
Nu är det fastställt att hingsten Amarezzo del Nortes betäckningslicens är indragen. Foto: Kim C Lundin

I början av juli meddelade SWB att hingsten Amarezzo Del Nortes (e Arezzo VDL) betäckningslicens dras in på grund av ett positivt dopningstest i samband med den slumpmässiga provtagningen vid bruksprovet i Strömsholm. Ett interimistiskt beslut i väntan på utredning och svar på B-prov.

Nu har dock det franska laboratorium som fick uppdraget att analysera hingstens B-prov meddelat ett positivt analyssvar avseende substansen Cardarine, GW501516. Därmed fastställer man nu det tidigare beslutet att dra in hingstens licens.

Prestationshöjande tillskott

Svenska Ridsportförbundet har listat substansen på sina karenstids- och förbudslistor och FEI klassar den som en förbjuden dopningssubstans.

Ämnet Cardarine används i tillskott som ska förbättra den kardiovaskulära uthålligheten och vara prestationshöjande.

Amarezzo del Norte godkändes på accepterad nivå vid bruksprovet. Tidigare hade han stort imponerat på domarna och belönats med årets högsta totalpoäng och dubbla diplom vid fjolårets unghästtest i Halmstad.

Den utredning som nu görs av Svenska Ridsportförbundet kommer att ligga till grund för ett beslut om hingsten har möjlighet att göra om sitt bruksprov.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden