Nyheter
27 april 2020 16:23

Hingstpremieringen var inte den stora smittkällan

SkuldbördaDansk Varmblods hingstekåring i Herning i början av mars pekades tidigt ut som en av de stora smittkällorna bakom det stora utbrottet av covid-19 i Herning. Nu har en grupp danska forskare kommit fram till att det är fel att lägga skulden på hingstpremieringen.

Hingstpremieringen var inte den stora smittkällan
Hingstekåringen i Herning är Dansk Varmblods stora hästfest. Foto: ridehesten.com

Dansk Varmblods hingstekåring i Herning gick av stapeln den 4-8 mars, någon vecka innan Danmark mer eller mindre stängdes ner på grund av coronavirusets spridning. Kort därefter hamnade hingstpremieringen i medialt blåsväder när den pekades ut som en av orsakerna till att Herning hade flest antal insjuknade i covid-19 i förhållande till invånarantalet i förhållande till resten av Danmark (med undantag av Själland).

Nu har en grupp forskare som har undersökt saken kommit fram till att hingstpremieringen inte kan lastas för smittspridningen, utan att det finns flera smittkällor. Utlandsresor, deltagande i olika typer av evenemang och speciellt kontakt med smittbärare av covid-19 utgör de mest sannolika smittkällorna, förklarar Annette Haagerup, som är en av forskarna bakom undersökningen. Det rapporterar Ridehesten.

Den första gruppen patienter som lades in på sjukhus i början av mars smittades sannolikt redan i slutet av februari, det vill säga innan hingstpremieringen hade ägt rum.
– Våra data är för knapphändiga för att vi konkret ska kunna säga vilka utlandsresor och evenemang det konkret handlar om. I fler än hälften av journalerna framgår det inte hur patienterna har blivit smittade, säger Annette Haagerup.
– Att vissa även har blivit smittade vid en senare tidpunkt går dock inte att utesluta, om man har deltagit i ett stort social evenemang, det kan man aldrig.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden