Avelsnyheter
6 december 2013 16:01

HNS och hästuppfödare eniga

I samband med Jordbruksverkets regelförenklingsresa med generaldirektör Leif Denneberg i spetsen gjordes ett stopp hos Monica och Sören Björkdahl på Kopparkulla Gård i Skaraborg. Där lyftes bland annat frågan om seminföreskriften upp.

HNS och hästuppfödare eniga
Undersökning av veterinär står i centrum för diskussionen, här en ultraljudsapparat av en typ som används på många seminstationer. unknown

För Denneberg var det en nyhet med de olika intressenternas gemensamma syn på den reviderade seminföreskriften. Både landets uppfödarorganisationer och HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse, ser den reviderade föreskriften som en konkurrenshämmare och fördyrande i vardagen för uppfördare.

Det borde det inte vara då branschens fyra stora intresseorganisationer Svensk Travsport (ST), Avelsföreningen för Svenska Varmblodiga Hästen (ASVH), Svenska Hästavelsförbundet (SH) och Svenska Islandshästförbundet (SIF) i somras påpekade problemen, igen. De framförde samma kritik redan 2011 innan den reviderade föreskriften infördes.

Det skedde genom att de tillsammans skickade ett yttrande till SJV i juni där de problem som finns beskrevs utförligt. Läs hela yttrandet här. 

De fyra intresseorganisationerna har inte fått någon återkoppling från SJV. Från branschens håll påpekas att dagens version av föreskriften innebär sämre djurskydd och smittskydd genom ökade transporter av sto och föl. Den innebär dessutom ett absolut stopp för alla möjligheter att utveckla hemsemin för häst. Hemsemin skulle kunna innebära en skillnad för uppfödare med mer än tre mil till seminstation och småskalig uppfödning. Det har aldrig varit tänkt som ett heltäckande alternativt till dagens system med seminstationer som för en hel del uppfödare fungerar bra. Det bör dock finnas utrymme för andra alternativ än dagens i glesbygd och för uppfödare med flera ston.

Den springande punkten är att nu snedvrids konkurrensen till att gynna storskalighet hos seminstationer och stuterier. Veterinärer med egen uppfödningsverksamhet är vinnare i dagens system.

För mer information om regelförenklingsresan finns Anahita Arais HNS-rapport från besöket på Kopparkulla. Läs mer här.  

I Jordbruksverkets egen rapportering tonas diskussionen om seminföreskriften ner till en halv mening. Läs mer här. De två beskrivningarna kunde komma från två olika resor.

I Ridsport nummer 24 tas ämnet upp vidare med svar från SJV och kommentar från ST och ASVH.


Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden