Dressyr
9 oktober 2018 16:49

Hobbyryttaren ny Breeders-tvåa: ”Jag svävar runt som i rosa fluff”

Glad tvåaBakom ekipaget som plötsligt blev Breeders-tvåor döljer sig en solskenshistoria. En historia om hobbyryttaren som förlorade sin häst, till sist lyckades få köpa en vacker fröken vid namn Arden och i Breeders-finalen red rakt in i unghästelitens toppskikt.

Hobbyryttaren ny Breeders-tvåa: ”Jag svävar runt som i rosa fluff”
Ekipaget under Breeders Trophy på Flyinge. Foto: Roland Thunholm

Sara Åhrén har knappt hunnit smälta att hon och Arden (36) (SWB sto e Blue Hors Don Romantic-Rubignon, uppf Sophie Junebro, äg Sara Åhrén) faktiskt blev tvåa i Breeders Trophy för 6-åriga dressyrhästar (läs mer i Ridsports plus-artikel här). Hon var överlycklig redan då hon listades som femma efter finalen och att efter korrigeringen ha blivit tvåa överträffade alla förhoppningar.
– Jag svävar runt som i rosa fluff, säger Sara.

När hon tittade på Equisports klipp på söndagsmorgonen, dagen efter finalen, förstod hon att något inte stämde. Det hörs tydligt 7,7 för galoppen, men grafiken visade 7,0. Sara understryker att hon inte var missnöjd med bedömningen, utan att det viktiga var att reda ut om det var en felinmatning eller felsägning som hade skett. Hon överklagade för att få svart på vitt.
– Det tog några timmar och ett antal samtal för att landa hos rätt person.

Något dygn senare, i går eftermiddag, stod det klart att en felinmatning hade skett. Sara och Arden klättrade därmed till andra plats i Breeders Trophy.
– För mig är det här bara positivt. Jag hyser inte agg mot någon, arrangören har gjort vad de har kunnat i efterhand och jag har fått mycket kärlek från medtävlare och många andra, säger Sara.

Hobbyryttare bland proffs

Bland de pallplacerade i Breeders-dressyrens finaler duggar de välkända toppnamnen tätt. Helsingborgaren Sara sticker ut på sitt eget vis.
– Jag är en hobbyryttare som jobbar heltid och bara har en häst. Jag har aldrig visat unghäst innan Arden och det här var första gången för oss i Breeders. Nu tävlade jag med idoler som Jeanna Högberg och Yvonne Österholm, riktiga proffs som alltid presterar med häst efter häst. Även om vi tävlar på lika villkor är de i en annan liga, säger Sara som levererade i klass med eliten och snyggt nog red in just mellan de två nämnda ryttarna i resultatlistan.

Om Sara räknar sig som en hobbyryttare är hon åtminstone en rutinerad sådan. Hon har tävlat Intermèdiare II tidigare och var på väg uppåt i klasserna när hennes Rubinero S bröt benet i hagen 2016. Sara visste inte om skulle fortsätta att rida, men så dök det där tipset upp.

4-åriga Arden var inte ens till salu, men Sara föll redan vid första anblicken och resten är, som man brukar säga, historia.
– Uppfödaren Sofie Junebro har gjort ett fantastiskt jobb. Jag har aldrig haft en häst med det huvudet – Arden är hur cool som helst.

Saraåhrenardenprivat
Sara Åhrén och hennes Arden på hemmaplan. Foto: Privat

Ser fram emot Scandinavium

Arden var sent tagen och är nu i kapp med råge. Ekipaget tränar för Ebba von Essen och Kerstin André, men spenderar de flesta passen i naturen, kanske vid havet eller i skogen, med målet att Arden ska vara sund, stark, hållbar och på gott humör.

Sara vet hur snabbt allt kan vända och vill inte sia för mycket om framtiden, även om hon tycker att Arden har både hjärna och hjärta för de högsta klasserna. Ryttaren har däremot inga tankar på att satsa mer på hästar och arbeta mindre på sitt vanliga jobb.
– Jag har världens bästa jobb som marknadsstrateg på Folktandvården Skåne. Allt funkar väldigt bra tack vare att de är så tillmötesgående, som under Breeders när jag var ledig måndag och fredag.

Dock har Sara och hennes team, där maken Henrik är huvudgroom, fått mersmak på de unga hästarnas prestigefyllda tävlingar. Nästa år väntar 7-årssäsongen och i april bär det av mot SWB Trophy på Scandinavium, tack vare biljetten som säkrades genom andraplatsen på Breeders.
– Om Arden är frisk och glad finns inga tvivel – då ska vi självklart till Scandinavium. Att få rida på en sådan arena är något jag har drömt om länge.

Resultat 6-årsfinalen

Ridsport
I april är det dags för Scandinavium. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-