Dressyr
8 oktober 2018 17:07
Ridsportplus

Poängmiss ändrar resultatet i 6-årsfinalen

Ny resultatlistaEtt felaktigt inmatat galoppbetyg ändrar om i resultatlistan i 6-åringarnas dressyrfinal på Breeders. Sara Åhrén och Arden är de egentliga finaltvåorna och får en biljett till Scandinavium. "Det är första gången jag varit med om detta" säger tävlingsledaren Tomas Torgersen om missen.

Poängmiss ändrar resultatet i 6-årsfinalen
Sara Åhrén och hennes man Henrik Åhrén kan glädja sig över att Sara och Arden avancerat till en andraplats i 6-åringarnas dressyrfinal. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Rosetter och prispengar är utdelade och de fyra främsta hästarna är klara för Gothenburg Horse Show i Scandinavium. Dressyrens 6-årsfinal toppades ohotat av Jeanna HögbergAstoria i lördags, men strax bakom dessa låg fem ryttare på runt 79 procent (läs mer om klassen här).

Nu har det dock visat sig att ett av ekipagen fick ett betyg felaktigt inmatat. Sara Åhrén kom inledningsvis på delad femte plats med sin egen Arden (36) (SWB sto e Blue Hors Don Romantic-Rubignon, uppf Sophie Junebro), men efter att siffrorna kontrollerats har det visat sig att resultatet inte stämmer. På Equisport hörs tydligt hur Arden belönas med 7,7 för sin galopp medan betyget i resultatlistan är noterat till 7. När resultatet korrigeras kommer Arden upp i 80,4 procent och tar andraplatsen efter Jeanna och Astoria.

Tomas Torgersen berättar för Ridsport att det kommit in en protest och att överdomaren har tagit beslutet att bifalla protesten.
– Vi ändrar resultatlistan och vi har meddelat alla som påverkas, berättar Tomas.
– Det är så oerhört tydligt att det är betyget 7,7 som domaren meddelar med sitt klockrena uttal, och det här beror helt enkelt på den mänskliga faktorn. Det är någon som har knappat in fel.
Tomas berättar att prispengar och kvalificeringar kommer att justeras.

Detta innbebär att Sara Åhrén och Arden följer med Jeanna Högberg och Astoria till Scandinavium. Yvonne ÖsterholmHera och Carl HedinSimmerbrosDonnaFrapin får även nu sin Scandinaviumbiljett, men däremot hamnar Yvonne Österholm utanför med Diod. Tomas Torgersen kan inte påminna sig om att detta har hänt någon gång tidigare.
– Det är första gången jag är med om detta, säger Torgersen till Ridsport.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden