Sverige
20 januari 2022 11:45
Ridsportplus

Veterinäravgift prövades av Reklamationsnämnden

KravEn hästägare fick ta sin häst akut till SLU:s djursjukhus i Uppsala förra sommaren, ett besök som kostade närmare 6 000 kronor. Ägaren ansåg att avgiften var alldeles för hög, och vände sig därför till Allmänna Reklamationsnämnden med ett krav på prisavdrag. Nu har nämnden kommit med sitt beslut.

Veterinäravgift prövades av Reklamationsnämnden
En hästägare ansåg att avgiften hon fick betala för akutbesöket hos veterinären var för hög, och prövade fallet hos Allmänna Reklamationsnämnden. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästägaren körde in sin häst akut till SLU:s universitetsdjursjukhus i Uppsala i juli 2021, ett veterinärbesök som slutade på 5 892 kronor. Ägaren fick själv betala 4 591 kronor, efter att försäkringsbolaget ersatt sin del. Men hästägaren ansåg att akutavgiften var för hög, och att den borde ligga cirka 3 000 kronor lägre för att hamna på samma nivå som andra djursjukhus.

I sitt krav till Allmänna Reklamationsnämnden begär hästägaren därför ett prisavdrag på 1 500 kronor, något hon själv anser borde vara rimligt.

Dyrt med akutresurser

SLU motsatte sig dock kravet, med förklaringen att akutavgiften på 2 691 kronor är en del av kostnaden för vården – ”när kunden inte har någon bokad tid måste veterinärkliniken skapa tid och arrangera om för att ta hand om den akuta patienten, utöver de inbokade eller inskrivna som den redan tar hand om. Detta innefattar att ha resurser stående till hands för just akutsjukvård, något som är kostnadsdrivande” står det i SLU:s svar.

Allmänna Reklamationsnämnden skriver i sitt beslut att ”mot bakgrund av djursjukhusets uppgifter om vad avgiften avser får den enligt nämnden anses skälig”, och de avslår därför hästägarens krav på prisavdrag. Beslutet kan inte överklagas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden