Nyheter
15 juli 2018 21:00

Hon vinner SWART-hästen

Nu är det klart vilken ryttare som vinner ett SWB-föl genom den omröstning som föreningen SWART har ordnat. Nästa steg i processen är donationer.

Hon vinner SWART-hästen
Finalvinnaren i SWART:s omröstning får köpa ett SWB-föl på auktionen i samband med Breeders. Bilden är tagen i att annat sammanhang. Arkivbild: Roland Thunholm

Det är hoppryttaren Rebecca Taxén som blev slutsegrare när den sista omröstningen stängde 23.59 på lördagskvällen.
– Det var väldigt jämnt i början av finalveckan men sedan drog Rebecca i från. Hon har vunnit flera omröstningar under perioden, säger SWART:s Malin Myrman.

Projektet drivs av en ideell förening med syfte att stärka samarbetet mellan svensk avel och ridsport. De olika omröstningarna har pågått i månader och i början av veckan var bara de båda finalisterna Rebecca Taxén och dressyrryttaren Lina Dolk kvar.
– Det skulle betyda jätte-, jättemycket att vinna. Jag har ingen häst att tävla nu, min tävlingshäst är skadad och det är lite ovisst hur det blir. Jag har en 1-åring och en 4-åring som ägs av ett företag. 4-åringen är lite sent tagen för att han har växt mycket, sa Rebecca Taxén till Ridsport tidigare i veckan.

Tävlat SM
Vinnaren har tävlat upp till medelsvår A hoppning och har även även ridit lag-SM i fälttävlan på ponny. Karriären fortsatte sedan med ett YR-SM på stor häst och internationella starter. Vid sidan av unghästmatchningar mot Falsterbo och Breeders tävlar Rebecca i dag upp till 1,45 på elitnivå.

Rebeccataxen
Rebecca Taxén vann omröstningen och får köpa ett SWB-föl på auktionen i samband med Breeders i oktober. Foto: Privat

Förra året var första gången som en SWB-häst delades ut på det här sättet och då vann dressyrryttaren Therese Nilshagen.

Proceduren är densamma i år som 2017. Nu börjar alltså insamlingen av pengar som Rebecca Taxén kan köpa ett föl för.
– Vi har redan fått in en del pengar, säger Malin Myrman som inte kommer att offentliggöra några summor förrän efter att ett föl har köpts in.

Välja föl
Rebecca Taxén får sedan välja ut ett föl från Elitfölsauktionen i samband med Breeders på Flyinge i oktober som hon vill köpa.
– Nu väntar vi spänt på vilka föl som kommer att bli uttagna till auktionen, säger Malin Myrman.

Webbplats för SWART med regler för donationer med mera.

Fakta

SWART

Swedish Warmblood And Riders Trust, SWART, är en ideell förening som bildades 2017 med målsättningen att förena sport och avel.Genom ideellt arbete, projekt och insamlingar ska föreningen verka för att svenska duktiga ryttare väljer SWB-hästar.
Det första projektet var en insamling till landslagsryttaren i dressyr, Therese Nilshagen, som efter över 1600 donationer kunde köpa ett föl vid Elitfölauktionen i Flyinge den 6 oktober 2017.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden