Nyheter
4 september 2021 16:35

Hopptävling samlade in kvarts miljon till cancerforskning

InsamlingEn hopptävling på Öland arrangerades
och intäkterna gick till cancerforskning. Möt Ann Rodhelind, som driver Equus for Hope – som samlat in 1,5 miljoner sedan starten 2014.

Hopptävling samlade in kvarts miljon till cancerforskning
Hopptävlingen på Öland drog in 250 000 kronor. På bilden är det Alva Pettersson som är på banan. Foto: Falkenbergsfoto

Hopptränaren och ridsportprofilen Ann ”Bella” Rodhelind startade Ride for Cancer år 2014 efter det att en av hennes bästa väninnor, Camilla Alvinsson, drabbats av cancer.
– Hon fick bröstcancer när hon var 35, och gick bort när hon var 42. Hennes dotter Elisia var då 14 år. Millan hade något så speciellt, hon lärde mig så sjukt mycket om hela livet. Fan ta allt och alla att hon inte fick leva längre, säger Bella Rodhelind.
Hon har – till skillnad från många som startar insamlingar – inte slutat, utan fortsätter med Ride for Cancer som dock bytt namn till Equus for Hope.

Img_4898
Ann ”Bella” Rodhelind med en elev. Foto: Privat

En av de årligt återkommande aktiviterna är en hopptävling på Böda sand på Öland.
– Det var värsta tänkbara väder men fotografen som var där sade att han aldrig sett så många glada barn eller fångat så många leenden på bild, berättar Bella Rodhelind.

Mingel-miljö - Bilder-16
Julia Palmgren låter sig inte störas av regnet. Foto: Falkenbergsfoto

Alla arbetar ideellt och det är sponsorer som står för priserna.
– Vi har meterlånga rosetter från Intersilvi, och vi har så mycket godsaker i goodiepåsen. Alla är vinnare som är där. Ramlar du av får du godis.
Det fanns så mycket godis att arrangörerna ropade ut att alla som fått fyra fel kunde hämta ut en godispåse.
– Det kom en liten tjej och sade att hennes syster hade åtta fel, kunde inte hon få en godispåse. Och det är klart att hon kunde, säger Bella Rodhelind.

Mingel-miljö - Bilder-14
Alva Persson i full fart. Som tur var höll underlaget, gräs på sand, för ovädret. Foto: Falkenbergsfoto

Men det är inte bara tävlingar på Öland. Equus for Hope har över hundra teamfamiljer runt om i Sverige som ordnar egna arrangemang. Det kan handla om ponnyridning, att sälja fika vid träningar eller att organisera tävlingar. Pengarna går sedan till organisationen.
– Ungarna i Karlskrona hade käpphästhoppning och drog in 1 500 kronor. Jag tycker att det är bra att lära barnen att vi som är friska kan gagna andra i vår värld, göra något för de som behöver.

Mingel-miljö - Bilder-23
Liv Ekstrand i full fart för kampen mot cancer. Foto: Falkenbergsfoto

På grund av pandemin kunde inte tävlingen på Öland anordnas förra året, och därför startade Ann Rodhelind Stars for Hope.  Det är en poängtävling där det går att registrera poäng från tävlingar över hela Sverige. Det kostar 320 kronor att vara med, vilket innebär att de 200 ryttarna som är med dragit in över 60 000 kronor till cancerforskningen.

Totalt har Equus for Hope dragit in 1,5 miljon sedan starten.
– Vi i ridsporten har det väldigt bra. Dels har vi hästarna som kan ge tröst, dels är det så att har vi råd med hästar så har vi råd med en insamling, säger Bella Rodhelind.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden