Sverige
15 november 2022 16:27
Ridsportplus

Hunden hängde sig fast i hästens mule

HundattackNär ryttaren och hennes dotter på ponny var nästan hemma på gården kom en lös hund rusande, attackerade hästarna och bet sig fast i mulen på hästen, där den blev hängande.
− Det borde vara förbjudet med kamphundar, säger Lena Bredberg som äger den drabbade hästen.

Hunden hängde sig fast i hästens mule
Både ambulans och polis kom till platsen. (Arkivbild)

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i söndags, hemma hos Lena Bredberg som är landslagsledare i fälttävlan för ponny, som det hände.  Lenas medryttare och medryttarens dotter var på väg hem från en uteritt när hunden kom rusande.
− De var nästan hemma på gården när hunden kastade sig mot ponnyn som flickan satt på. Mamman red emellan, och då bet sig hunden fast i mulen på hästen hon red, och där blev den hängande, berättar Lena.

Kompisarna i hagen tog hand om hunden

Ryttaren kastades av och fick en fraktur i axeln, medan hästen flydde, fortfarande med hunden hängande i mulen.
− Så tappade hunden taget och bet i stället hästen i benet. Hästen flydde in till sina kompisar i hagen, och de sparkade hunden så att den bröt käken.

Ridsport, Gym
Lena Bredberg Arkivbild: Roland Thunholm

Både ambulans och polis kallades till platsen, och händelsen är polisanmäld.
− Jag har aldrig varit med om något liknande, men distriktsveterinären som kom och sydde ihop mulen på min häst hade varit med om två hundar som jagat en häst, och när ryttaren föll av kastade sig hundarna över ryttaren och bet sönder hennes ansikte, säger Lena, som har Stora Wäsby gård i Upplands Väsby.

Det visade sig senare att hundens ägare hade cyklat med hunden i koppel, och när den fick syn på hästarna slet den sig och satte efter dem.
− Jag tycker synd om hunden. De är avlade för att inte släppa taget när de bitit, men det borde inte vara tillåtet med kamphundar. Det är som att gå omkring med ett skarpladdat vapen.

Skyldig att betala skadestånd

Hundägarens ansvar

En hundägare har strikt ansvar för hunden, även när den har slitit sig.

Lagen om tillsyn över hundar och katter säger bland annat att en skada som orsakas av en hund skall ersättas av dess ägare eller innehavare, även om han eller hon inte vållat skadan.

Hästen som skadades fick sys med flera stygn i mulen, och fick även skador på ett bakben. Flickan och ponnyn klarade sig utan fysiska skador.
− Hon var klok nog att sitta av, och det var hon som fick ringa SOS eftersom mamman hade skadat axeln och inte kunde få fram sin telefon. Hon var omskakad efteråt, berättar Lena Bredberg.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden