Ridsport Play
9 januari 09:38

”Hur ska man rida för att det ska vara okej?”

Dressyrskandalen"Är det moraliskt försvarbart att hålla på med ridsport?" Det är den stora frågan när Dagens Eko speglar dressyrskandalen hos Helgstrand Dressage. Lyssna på radioinslaget här.

”Hur ska man rida för att det ska vara okej?”
Andreas Helgstrand slår ut med armarna efter att ha blivit avblåst för blod i munnen på hästen på Friends för två år sedan. Foto: Roland Thunholm

Dressyrskandalen hos Helgstrand Dressage gav 2023 en bitter eftersmak. Spaltmeter efter spaltmeter har skrivits om de tortyrliknande träningsmetoderna, sporrsåren och piskrappen som lämnade ränder på de djupt stressade hästarna. Historien har dessutom nått långt utanför hästvärlden. Dagens Eko ställer det hela på sin spets med frågan: ”Är det moraliskt försvarbart att hålla på med ridsport?”

”Danska dressyrskandalen – därför jämförs ridsporten med tjurfäktning” är rubriken på avsnittet där Sveriges Radios reporter Sigrid Edsenius försöker förklara vad det handlar om. Lyssna på radioninslaget här under, där även Ridsports chefredaktör Catharina Hansson citeras tillsammans med en rad andra hästexperter. I radioinslaget nämns även det svenska inridnings- och utbildningsstall där hård ridning nyligen kommit upp till ytan.

Sigrid Edsenius var den reporter som tillsammans med Ridsports Annelie Frank gjorde P1-dokumentären ”Hästkarlar och stalltjejer”, om sexuella trakasserier och utnyttjande av unga tjejer i ridsporten.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden