Dressyr
19 april 2019 19:18
Ridsportplus

Ida Persson siktar mot juniorernas spetstrupp

Siktar högtVid tävlingarna i Wiener Neustadt blev Ida Persson bästa svensk i kürfinalen med Tago. Ida ingår idag i landslagets B-trupp, men nu siktar hon mot spetstruppen och internationella mästerskap. Formen putsar hon bland annat på genom att studera sina konkurrenter.

Ida Persson siktar mot juniorernas spetstrupp
Ida Persson och Tago blev bästa svenska ekipage i Wien. Nu siktar Ida mot juniorernas spetstrupp. Foto: fotoagentur-dill.de

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Två svenska juniorekipage fanns på plats vid veckans dressyrtävlingar i Wiener Neustadt, Österrike. Båda levererade fina resultat. Tävlingarna började för dem i tisdags, där Nina Jenemark, som fyller 17 i år; och Belisko red ihop 68,838 procent och Ida Persson, som fyller 16 i år, på Tago red ihop 68,131 procent i lagprogrammet. Totalt var det 35 startande i klassen, och svenskarna kom på elfte respektive femtonde plats – båda utanför placering. Under onsdagen blev det 68,382 procent för Ida och Tago som kom på tionde plats precis utanför placering, medan Nina och Belisko red ihop 67,549 och kom på femtonde plats av 34 ekipage.

Trots uteblivna placeringar tog sig både Ida och Nina till torsdagens kürfinal som var öppen för de 18 främsta juniorerna, och där det levererades finfina blågula ritter. Ida och Tago (KWPN val f-00, e Larix-Indiaan) kom på sjunde plats efter att ha ridit ihop 72,292 procent, och för Nina och Belisko blev det en elfte plats med 70,209 procent.

Har satt ihop ett annorlunda kürprogram

Det är en nöjd Ida Persson som Ridsport når på väg hem från Wien.
– Det var en jättebra tävling med en fin anläggning, säger Ida, som speciellt var nöjd med küren som är lite av hennes favoritprogram.
– Jag har satt küren själv och det är härligt att rida med musik. Jag har gjort det svårt med GP-kvalité, det är lite annorlunda.

Motståndet i Wien var väldigt tufft, tycker Ida.
– Det var tyskar, österrikare, ryssar och italienare, de var duktiga och det var kul att få rida samma program mot ryttare som man ser upp till. Man vill ju vara så duktig som de är, så det känns coolt.
Ida kollar gärna in de andra ryttarna när hon är på tävling, både när de är inne på banan och på framridningen.
– Jag tittar på deras teknik, deras sätt att rida sin häst och hur motståndet ser ut, säger Ida som tycker hon tar till sig mycket av att studera andra ryttare. Sedan kan hon själv fokusera på sin egen ridning.
– Det får mig att prestera bättre.

Tredje internationella tävlingen

Tävlingarna i Wien var Idas tredje internationella start. Debuten gjorde hon i oktober förra året, och då blev det tre segrar på tre starter med Tago i polska Zakrzow (läs mer här). I år han stortat en internationell tävling innan Wien, det var i början på februari då hon red i Sopot, Polen. Även denna gång blev det hattrick i segrar med Tago.
– Där gick det riktigt bra och Tago var väldigt fin. Han var jämn och just då i en väldigt bra period, säger Ida.
– Han har det lite jobbigt på våren med fällningen och det där var precis innan, så vi hade en bra känsla i Sopot och han var väldigt fin.

Togo är nu 19 år gammal och Ida kommer att hålla igen lite på tävlingarna för att spara på honom. Målet är att rida SM, och närmast att åka till danska Uggerhalne om en dryg månad. Ida ingår idag i landslagets B-trupp, men hoppas på att kunna ta ytterligare ett steg och komma till spetstruppen.
– Jag skulle vilja representera Sverige utomlands. Helst vill jag rida EM, men jag blir glad om jag kanske kommer till NM. Och så skulle jag vilja göra någon internationell tävling till hösten, säger Ida.

Har lite att ta igen jämfört med tävlingskompisarna

Det här med att tävla internationellt känns väldigt nytt för Ida. Hon var hoppryttaren som sadlade om till dressyr när hon skulle dressyrträna sin hopponny.
– Jag fastnade för dressyren så mycket att jag lånade en stor häst som jag red children-SM på, säger Ida om grenbytet.
– Det är elegansen, att det är så fint med mycket detaljer man kan slipa på, och så är det väldigt kul, förklarar Ida om dressyren.
– Men jag har lite att ta ifatt jämfört med mina tävlingskompisar, de flesta andra har ju ridit dressyr på ponny också.

Ida går idag i nian och kommer till hösten att gå ridgymnasiet i Helsingborg. Förutom ridning på schemat kommer hon även att läsa ekonomi, och hon ser fram emot att både plugga och få utbilda sig inom hela det breda spektrat i ridningen.
– Vi kommer ju hoppa och så också på skolan, förklarar Ida.
Men dressyren är målsättningen, och Ida siktar på att få rida Grand Prix internationellt.
– Och OS, det är jag det jag strävar efter och drömmer om, säger hon.

Fallit sig naturligt med hästar

Till sin hjälp mot målet har Ida sina tränare Elisabeth Lundholm och Lisa Munter, och så har hon stor stöttning av sin familj.
– Mamma rider och hjälper mig med träningen när jag har mycket läxor. Pappa rider inte men hjälper till mycket i stallet, säger Ida.
Hästintresset ligger flera generationer tillbaka – Idas farfar Per-Erik Persson var uppfödare och dressyrdomare.
– Så det här med hästar har fallit sig naturligt, säger Ida.

Eftersom Tago börjar bli till åren letar nu Ida efter en YR-häst som hon kan fortsätta utvecklas på. Annars rider hon sin 10-åriga lillebror Carls D-ponny vid sidan av Tago.
– Vi hoppas att kunna rida SM nästa år, säger Ida.

Resultat Wiener Neustadt

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden