Fälttävlan
5 maj 2022 21:58
Ridsportplus

Imponerande start på Badminton-debuten för Sofia Sjöborg

Femstjärnigt24-åriga Sofia Sjöborg red in på dressyrbanan med ett stort leende på läpparna, ett leende som satt kvar hela vägen till sista hälsningen. I sin Badminton-debut gjorde hon ett mycket fint program och gav sig själv en bra start i den femstjärniga klassikern. Nu väntar terräng, och hon har sin första analys av banan klar.

Imponerande start på Badminton-debuten för Sofia Sjöborg
Sofia Sjöborg var ett enda stort leende under dressyren. Foto: Badminton Horse Trials

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sofia Sjöborg äntrade dressyrbanan med en pigg DHI Mighty Dwight (KWPN val f -05, e Labor’s Vdl Indorado-Havidoff, uppf Stal van Uitert, äg S Sjöborg och J Sjöborg), den 17-årige valacken visade inga tecken på att vara på väg mot pensionen.

Leendet på Sofias läppar gick inte att ta miste på – hon njöt av att komma till start i Badminton.
– Det är så härligt och kul att få vara här med Dwight, jag har haft honom så länge nu. Förr sa vi alltid att han var en Badminton-häst, men vi trodde nog inte att det verkligen skulle bli av, säger hon med ett skratt.

Skimmeln har Sofia ridit sedan sin juniortid, och ekipaget gjorde sin gemensamma femstjärniga debut i franska Pau i höstas.
– Det känns skönt att ha gjort en sådan start tidigare. Det var ett stort steg upp i femstjärnigt i höstas, och här i Badminton är det ett steg till…

Livets första tia

Ekipaget inledde övertygande och hade bra flyt fram till skritten.
– Vi hade en liten miss i andra halvan av skritten, där han taktade lite. Jag tror att jag slappnade av för han skrittade så fint i början, konstaterar hon.

– Han har aldrig varit i en sådan miljö tidigare, så det var skönt att känna att han jobbade med mig. Jag är väldigt nöjd med honom. 

Taktmissen i skritten var snabbt glömd – strax därefter belönades ekipaget med en tia på halten. Den finske domaren vid H slog till med högsta möjliga poäng för Dwights jämna uppställning.
– Det var nog min första tia någonsin, det var kul att få den här i Badminton!

Det blev till slut 29,6 straff för ekipaget, strax över 70 procent, och en tolfteplats av de 41 som ridit idag.

Sofia konstaterar att Dwight verkar älska att vara på anrik mark, på en tävlingsplats inte långt hemifrån.
– Vi har vårt stall 20 minuter härifrån, vilket gör att jag har min veterinär och min hovslagare här också, det känns fantastiskt med den uppbackningen.

Hemmahopp i topp

41 ekipage gjorde sin dressyr under torsdagen, resterande 42 rider i morgon. OS-guldmedaljören i lag, britten Tom McEwen med Toledo de Kerser, startade tidigt men deras 23,4 straff höll för att bli ”overnight leader” efter första dagens dressyr.

Mcewentom_toledo_badminton
Tom McEwen leder dressyren med Toledo de Kerser efter första dagen. Foto: Badminton Horse Trials

”Många raka linjer”

Sofia Sjöborg har hunnit ta en första titt på terrängbanan.
– Den ser väldigt fin ut, den är stor såklart. Det är ganska många raka linjer, har man en häst som hoppar rakt och fint så har man en fördel tror jag.

Hur går snacket, är det en ”lätt” eller svår Badminton-bana?
– Det är alltid svårt på sådana här banor, hindren är så pass stora. Det kommer finnas tillräckligt att göra, helt klart! Det ser ut att bli väldigt intensivt i mitten av banan, då kommer hindren snabbt. Det kommer nog finnas en del trötta hästar i mål.

Om sina egna förhoppningar på lördagen, som är terrängdag, konstaterar hon att de ska göra sitt bästa.
– Dwight är normalt inte snabbast, vi får bara göra det så bra vi kan. I vanliga fall gillar han att lägga sig i en rytm och sedan rulla på, han sköter tempot bra själv.

Badminton Horse Trials fortsätter med dressyr för andra halvan av startfältet under fredagen, innan det är dags för terräng på lördag. Tävlingen avslutas med banhoppning på söndag. 

Resultat dressyr torsdag 

Terrängen kan följas via Badminton TV (betalkanal)
Arrangörens webb

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden