Sverige
10 maj 2018 12:04
Ridsportplus

Inbrott: Stall Österlund fick tillbaka sadlarna efter tips från Polen

Stöldgodset hittadesPolisanmälan gav inget resultat, men tipset från en sadelförsäljare i Polen gav Stall Österlund sadlarna tillbaka.
– Hon hade reagerat på att en Butetsadel fanns ute på polska E-Bay till ett alldeles för lågt pris, säger Angelica Nilsson, som efter det tjuvarnas besök fortfarande vid minsta ljud.

Inbrott: Stall Österlund fick tillbaka sadlarna efter tips från Polen
Fyra sadlarna kom tillbaka efter att Magnus Österlund och Angelica Nilsson fick hjälp av en polsk sadelförsäljare som inte ville konkurrera med stulna sadlar. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Stall Österlund ägnar sig åt utbildning av unga hästar, och Magnus Österlund och Angelica Nilsson har specialiserat sig på hingstar, som de bland annat utbildar och matchar inför bruksprovet.

    En natt i februari i fjol slog tjuvarna till mot deras anläggning utanför Falköping. Det fanns folk på gården hela tiden, men varken människor eller hundar reagerade på något misstänkt. På morgonen var sadelkammaren uppbruten och fyra sadlar av märkena Butet och Antares var borta.

    − Det var tio dagar före bruksprovet så vi fick i panik jaga efter sadlar och beställa nya, men de kom ju inte så fort, säger Angelica Nilsson.

    Tips från Polen

    Stölden polisanmäldes men polisen hade inget att gå på. Däremot fick Angelica kort efter stölden ett meddelande via Messenger.

    − Det var från en sadelförsäljare i Polen. Hon hade reagerat på att en Butetsadel fanns ute på polska E-Bay till ett alldeles för lågt pris. Hon är en seriös sadelhandlare och vill inte konkurrera med misstänkt stöldgods.

    På en bild i annonsen syntes ett id-nummer, och genom det numret kunde sadelförsäljaren spåra Angelica.

    − Sadelförsäljaren hjälpte oss sedan att hitta alla våra stulna sadlar. Ett par av dem hade sålts två gånger efter stölden. Hon hittade också mannen som först hade annonserat ut sadlarna, och den uppgiften har vi skickat vidare till polisen.

    Angelica O Sadel 2
    Fyra märkessadlar var stulna medan tjuvarna lämnade kvar en betydligt enklare sadel när de gjorde inbrott. Foto: Anna Nyberg

    De som köpt sadlarna ville inte bli registrerade hos den polska polisen, utan valde att skicka tillbaka sadlarna till Angelica och Magnus, mot att de stod för frakten.

    − Vi fick tillbaka alla fyra sadlarna i hyfsat skick, och köparna ska ha fått tillbaka sina pengar av den ursprungliga säljaren. Vi fick också reda på senare att sadelförsäljaren som hjälpte oss blev hotad av de ligor som ligger bakom sadelstölderna, säger Angelica Nilsson.

    Det är obehagligt att tänka på att de rörde sig bland våra hästar

    Även om sadlarna kom tillbaka har händelsen påverkat livet på gården.
    − Tjuvarna måste ha varit här och rekat innan. De kan till och med ha funnits i stallet vid kvällsfodringen. Det är obehagligt att tänka på att de rörde sig bland våra hästar, säger Angelica Nilsson.

    Numera har de satt upp extra belysning på stallplanen och har starka lampor som styrs av rörelsesensorer.

    − Vi har funderat över att larma sadelkammaren, men tills vidare har vi sadlarna inomhus nattetid. Vi har också blivit mer noggranna med hur vi förvarar sadlarna när vi är på tävling och ser till att ha dem inlåsta.

    Inbrottet hos Stall Österlund var inte det enda i det området i fjol. Totalt polisanmäldes tolv sadelstölder i trakterna runt Skövde och Falköping under 2017. Samtliga förundersökningar är nedlagda i brist på bevis, och svensk polis har ingen information om att polsk polis ska ha gått vidare med några undersökningar.

    Ligor i farten

    Sadelligorna härjade i många delar av landet under 2017. Under bara två månader stals 69 sadlar i polisregion Mitt, det vill säga Gävleborgs län, Uppsala län och Västmanlands län. I slutet av 2017 slog sadeltjuvar till mot flera stall i trakten av Jönköping, och polisen i Örebro hade tolv stallinbrott att utreda hösten 2017.

    − Vi försöker se om vi kan hitta serier av inbrott, och vi har även nationella konferenser varje vecka där vi rapporterar om vågor av exempelvis sadelstölder, men någon nationell samordnare på det här området finns inte, säger Mikael Eriksson, kommissarie i Örebro.

    Försvinner utomlands

    Polisen utgår från att de flesta stulna sadlar snabbt försvinner utomlands, främst österut. Det är Tullverket som sköter gränskontrollen, och tullen har inga befogenheter att agera när de upptäcker misstänkt stöldgods.

    − I sådana lägen får vi kontakta polis, som förhoppningsvis kommer, säger Jesper Liedholm, pressekreterare vid Tullverket.

    Han betonar också att tullens främsta uppgift är att kontrollera så att inte vapen, droger eller smuggelsprit förs in i Sverige, medan kontrollen av vad som lämnar Sverige inte har samma prioritet.

    I februari fick polisen ett uppdrag från regeringen att i samverkan med tull och kustbevakning göra det svårare för internationella ligor att verka i Sverige, bland annat genom en ökad närvaro vid gränsen. Några extrapengar följde inte med den nya beställningen.

    − Om vi ska leta efter stöldgods måste vi bli fler, eller minska på någon annan uppgift, säger Jesper Liedholm.

    Nytt register ska göra det

    svårare för tjuvarna

    Det finns många sätt att göra det svårare för sadeltjuven. Det senaste exemplet är Karolina Malmlövs nystartade sadelregister, Sellamigo.

    Där kan sadelägare registrera sin sadels id-nummer och tanken är att sadelköpare ska slå på numret i registret innan de köper en sadel, för att kontrollera att den inte är anmäld stulen.
    − Sadelbranschen är tyvärr långsam när det gäller digitalisering, och tillverkarna har inga egna digitala register. Mitt mål är att sadeltillverkarna ska lägga upp sina sadlar i registret. Jag för också en dialog med försäkringsbolag om att självrisken ska bli lägre om man har sin sadel i registret och den blir stulen, säger Karolina Malmlöv, som själv blev av med sina sadlar vid ett inbrott i höstas.

    − Mitt mål är att registret ska vara brottsförebyggande. Det ska inte vara värt att stjäla sadlar.

    Se bilden i PDF – klicka här

    Screen Shot 2018-05-09 At 19.59.25 Copy

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden