Hästliv
6 november 2018 17:21
Ridsportplus

Ingela gräver upp sin häst Viktor efter 20 år

Bestämdes redan vid begravningenDet som kan verka som en absurd tanke hos många, känns naturligt för Ingela Persson. Nu är hon i full färd med att gräva upp sin SM-häst Viktor – 20 år efter att han begravdes. Här berättar Ingela mer om varför hon gör det.

Ingela gräver upp sin häst Viktor efter 20 år
Utöver att vara B-tränare i fälttävlan är Ingela Persson equi-terapeut och i den utbildningen ingick att dissekera leder, senor och ligament. Så hon tycker inte det är otäckt eller skrämmande att hantera skelettbenen efter Viktor. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Redan när den då 22-årige halvblodsvalacken Viktor begravdes 1998, bestämde ägaren Ingela Persson att hans skelett en dag skulle grävas upp. Nu är detta i full gång.

Det som kan verka som en absurd tanke hos många, känns naturligt för Ingela Persson.
– Dels kommer skelettet till nytta hos Anne Haglund på Saxtorps Veterinärklinik som visningsobjekt, dels känns det som om jag fått honom tillbaka. En häst som Viktor får man bara en gång i livet.

Viktor
”Jag har haft andra hästar sedan dess, men en häst som Viktor får man bara en gång i livet.” säger Ingela Persson. Foto: Krister Lindh

Ingela Persson kan se tillbaka på massor av roliga upplevelser tillsammans med Viktor.
– Vi hade en riktig kompisrelation. Han var mer som en hund än som en häst. Jag blev blixtförälskad första gången jag såg honom, då var han tre år och gick på Revinge hed med ett gäng kossor.
– Han reds in av uppfödarens son Stefan Nilsson på Flyinge och därefter lekte vi bara de första åren. Jag red till och från alla träningar i Dagstorp två gånger i veckan.

I.persson_lg-3
Ingela Persson. Foto: Lottapictures

Ekipaget tävlade upp till medelsvår hoppning, men den stora vändpunkten kom sedan Ingela Persson jobbat i England en tid och fått inblick i rävjakt och fälttävlan.

– När jag kom hem satte jag fart på Viktor och tränade honom likadant. Sedan började vi starta fälttävlan och hade goda resultat, bland annat silver i SM 1988 och flera andra SM-placeringar. Därefter blev det en del internationella starter också, i klasser motsvarande trestjärnig i dag.

– På den tiden ingick både distans och steeplechase i fälttävlan, så det var större krav på hästarnas kondition. Dessutom fick han alltid gå med 75 kilo, det var krav på det, så jag fick rida med blyvikter i vojlocken.

– Trots det behövde Viktor aldrig behandlas av veterinär. Det som tog hans liv till slut var akut tarmvred vid 22 års ålder.

Började i maj

Det var Ingela Perssons kompis, veterinär Anne Haglund, som tog bort honom.
– Redan då pratade vi om att han skulle grävas upp igen och markerade graven med en stor sten. Det var tur, för under årens lopp har jag köpt mer mark till gården, så utan stenen hade det varit omöjligt att hitta platsen där han är nergrävd.

I maj började Ingela Persson att gräva. Det allra översta lagret togs bort med gräv-maskin. Sedan har hon grävt för hand och hoppas ha slutfört arbetet före vintern.
– Det första som kom fram var hovbenet till höger bak. Det var blandade känslor som bubblade upp när jag hittade det. Både vemod och glädje.

– Men nu känns det bara bra. Det ska bli fantastiskt att Viktor får stå hos Anne på kliniken och han ska få ha sin tävlingsgrimma på sig och en av de rosetter han vunnit.

I detalj:

Viktor

• Svenskt varmblod f 1976 e Flamingo u Balett e Lansiär. Fux, strimbläs, 159 cm.
• Uppfödare: Malte Nilsson, Dalby.
• Placeringar och segrar upp till Msv hoppning.  Flera SM-placeringar i fälttävlan samt internationella starter på trestjärnig nivå. Dessutom blev han inkörd i vuxen ålder och användes för tolkning och annat.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden