Veterinärt
14 januari 2020 08:42
Ridsportplus

Ingen direkt effekt av örtavmaskning

AvmaskningUnder ett års tid har en studie genomförts med 18 hästar som fått fodertillskottet Verm-X, baserat på örter, i stället för kemiska avmaskningspreparat. Resultatet från studien har varit mycket varierande.

Ingen direkt effekt av örtavmaskning
Att ge hästarna Verm-X hade ingen direkt påverkan på antalet maskar, berättar Magdalena Haupt. Fänkål är en av ingredienserna i Werm-X.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

De hästar som valdes ut för studien hade alla vid studiens ingång mer än 400 EPG (egg per gram) av liten blodmask samt en historia av höga EPG-värden oavsett behandling. Bakom studien står Vidilab och Verm-X.
– Genom åren har vi i provtagningarna sett att det finns ett antal hästar som konstant har högt EPG-tal trots upprepade avmaskningar, säger Magdalena Haupt, informatör på Vidilab.
– Detta vore intressant att komma till rätta med, och i den här studien ville vi undersöka om Verm-X stärker immunförsvaret så att hästen själv kan bilda immunitet mot maskarna.

Tillförseln av Verm-X gjordes enligt tillverkarens anvisningar och efter varje kur gjordes en träckprovsundersökning. Det förväntade resultatet var att EPG skulle halveras för varje kur, så att det efter ett år skulle ha uppstått ett markant lägre smittryck från varje häst.

Istock-1134101282
Kanel är en av ingredienserna i Verm-X. Foto: iStockphoto

Jämförelsen mellan första och sista provtagningen gav dock mycket varierande resultat. Allt från en minskning med 80 procent på en av hästarna till en ökning med 400 procent på en annan. I medeltal på alla hästarna hade EPG ökat med 28 procent från första provet till det sista ett år senare.
–  Sammanfattningsvis ser vi ingen direkt effekt av Verm-X utan skillnaderna verkar vara naturlig variation.

Fakta

Verm-X

Verm-X är en örtblandning som funnits på marknaden sedan 2002, tillverkad i England och registrerad som fodertillskott. Innehållet för häst är vitlök, kanel, pepparmint, kryddtimjan, snärjmåra, ålandsrot, kajennpeppar, rödalmsbark, kvassia, fänkål, solhatt och nässlor.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 24 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden