Avelsnyheter
1 maj 2021 07:15
Ridsportplus

Ingen statistik på ponnyavel i år

PonnyavelRidsports ponnyavelsexperter har i många år gjort statistik över hingstar och deras avkommor som tävlar. Men i år blir det ingen statistik – av två skäl. Avelsexperten Eva Jangö berättar mer.

Ingen statistik på ponnyavel i år
Connemarahingsten Poetic Justice toppade listan förra året, och hade gjort så om en lista producerats i år. ArkivFoto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Statistiken över ponnyhingstar och deras svenskfödda avkommor uppskattas av många Ridsportläsare. Den visar andelen avkommor som har tävlingsmeriter, på livstidsbasis. Ponnyavelsexperterna Eva Jangö och Viveka Karlestrand brukar varje år uppdatera statistiken och skriva om den i Ridsport. Men för år 2020 blir det ingen statistik.

– Det var två faktorer som sammanföll. Dels var hästarna som började tävla år 2020 ovanligt få eftersom det varit låga betäckningssiffror på ponnysidan. Dels kom corona som gjorde att det blev färre tävlingar än vanligt, säger Eva Jangö.

I vanliga fall får hon och kollegan en fil från Svenska ridsportförbundet med tävlingsresultat. Sedan går de igenom och fyller på sin grundfil med nya avkommor som fått tävlingsmeriter och en ny fölomgång, som är fem år gamla det år statistiken gäller.

– Eftersom det var få nya femåringar och få tävlingar år 2020 blev det så gott som inga förändringar alls. För att inte publicera statistik som ser likadan ut som förra året är det bättre att vänta till nästa år och hoppas att corona är överspelad, säger Eva Jangö.

Planen är att göra en statistik som täcker både år 2020 och 2021 då.

Uppfödare behövs

De låga födelsetalen på ponnyföl beror på att många uppfödare slutat, enligt Eva Jangö.

– Men nu är det brist både på ponnyer och hästar. Vad jag hör från uppfödarna är att det inte alls är svårt att sälja, så det finns plats för fler uppfödare nu, tror jag.

Problemet för ponnyaveln är att kunderna vill ha färdiga ponnyer.

– De ska vara slutmätta och färdiga för LA, men de föds inte sådana.

Om statistik hade publicerats i år hade den i princip varit identisk som den i artikeln nedan (klicka på länken).

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden