Avelsnyheter
12 juli 2020 13:34
Ridsportplus

Poetic Justice fortsatt i topp 
– svårt att värdera yngre hingstar

PonnystatistikPoetic Justice befäster sin ställning som den svenska ponnyavelns genom tiderna bästa förärvare. Samtidigt blir det allt tydligare att yngre hingstar får för 
få avkommor för att bedömas med säkerhet. Här hittar du Ridsports unika sammanställning över ponnyhingstarnas förärvning.

Poetic Justice fortsatt i topp 
– svårt att värdera yngre hingstar
Av Poetic Justice avkommor har sex av tio blivit tävlingsponnyer Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Connemarahingsten Poetic Justice har nu som hittills enda hingst under alla de år vi har fört statistik kommit upp i 60 procent tävlingsavkommor. Beräkningen är baserad på antalet levande födda föl och Ridsportförbundets tävlingsstatistik för ponnysporten för varje år till och med 2019. Den tar alltså inte hänsyn till att Poetic Justice både har avkommor som gått på export och som därför inte tävlat i Sverige, och avkommor som blivit storhästar och inte tävlat som ponnyer. Med det i åtanke framstår förärvningen som exceptionellt bra.

    Men welshhingsten Kulltorps Yrrol ligger hack i häl i tabellen. Han tog SM-guld i fälttävlan 2005 och SM-silver i hoppning kategori B 2012, men gick tyvärr bort i samma veva som det började stå klart att han var en framstående prestationsförärvare.

    Valdo_e148_120
    Ridponnyhingsten Valdo har 52 procent tävlingsavkommor. Foto: Yvonne Karlsson

    Bland ännu avelsverksamma hingstar toppar den elitpremierade ridponnyhingsten Valdo. Han ligger på fjärde plats totalt i tabellen med sina 52 procent tävlingsavkommor. Valdo är även bästa avelsverksamma dressyrförärvare. På vår tio-i-topplista för dressyr har han nu avancerat till en tredjeplats. Men Valdo är en mångsidig fadershingst – han har nästan lika många avkommor inom hoppsporten som i dressyr.

    Fakta

    Fakta om statistiken

    Ponnyhingststatistiken är framtagen av Ridsports medarbetare Eva Jangö och Viveka Karlestrand. Eva Jangö gjorde för Ridsports räkning en enklare form av statistik under åren 1984–2002. Därefter lade de båda ner ett omfattande arbete på att sammanställa resultaten för tävlingsåren 1990–2001 för ponnyer födda 1986–1996, och räknade ut andelen tävlande avkommor i förhållande till födda föl för varje hingst. Sedan dess har varje år nya hingstar, avkommor och tävlingsresultat förts in, för att skapa en heltäckande och unik statistik.

    Dressyrlistan domineras av ridponnyer

    Tio-i-topplistan för dressyr domineras av ridponnyer. På hoppsidan är det större spridning på rastillhörigheten, men en gemensam nämnare för hingstarna på tio-i-topp är att de flesta har egna tävlingsmeriter på hög nivå.

    Castleside_jj1
    Castleside JJ är den enda hingst som i år passerat 30 föl – gränsen som gör att hingstar kommer in i denna statistik. Han har plats 136 totalt. Foto: Pernilla Hägg

    Vår statistik har alltid dominerats av äldre hingstar med många årgångar inom sporten. Detta faktum har blivit ännu mer framträdande med åren. Det beror på att det sedan mer än ett decennium tillbaka varit låga betäckningssiffror i svensk ponnyavel. Det är bara en liten grupp hingstar som får tillräckligt många föl för att deras förärvning säkert kan bedömas. I vår statistik sätter vi gränsen vid minst 30 avkommor i tävlingsbar ålder. I år är det bara en enda ny ponnyhingst som passerat den gränsen. Det är den Irlandsfödda connemarahingsten Castleside JJ, som återfinns på plats 136.

    Magicdancer_s74208a
    Magic Dancer H tävlade medelsvår dressyr i storhästklasser Foto: Yvonne Karlsson

    Två bubblare sticker ut

    Som en framtidsspaning har vi emellertid sneglat på de hingstar som ligger strax under vårt kriterium på 30 avkommor.  Bland dessa sticker två ut positivt och förtjänar därför att nämnas. Den ena är ridponnyhingsten Magic Dancer H, som själv tävlat medelsvår dressyr i storhästklasser. Tyvärr har vi fått höra att Magic Dancer H gått bort tidigare i år. Den andra är welshhingsten Kulltorps Arkitekt, som gått medelsvår hoppning och som liksom Kulltorps Yrrol är en son till Royal Welsh-vinnaren Paddock Camargue. Men det statistiska underlaget är som sagt svagare för dessa båda än för de hingstar som ingår i tabellen här intill.

    Kulltorpsarkitekt_n853_04a
    Kulltorps Arkitekt kan vara en av framtidens förärvare. Foto: Yvonne Karlsson

    Det säkraste tipset till dagens stoägare är annars att satsa på en hingst som har egna tävlingsmeriter på hög nivå, och som kommer ur en förärvningssäker familj. Hingstar som ligger i det översta skiktet i tabellen kan med fördel finnas nära i stammen på den utvalde.

    Tioitoppdressyr
    Tio-i-topp dressyr
    Tioitopphoppning
    Tio-i-topp hoppning

    Fakta

    Fakta om tabellen

    Tabellen bygger på antalet levande födda föl per hingst åren 1986-2014 enligt Svenska Hästavelsförbundets (Blå Boken och Blå Basen) och avelsföreningarnas uppgifter samt Svenska Ridsportförbundets tävlingsstatistik för åren 1990-2019 för avkommorna.

    Endast hingstar med minst 30 svenskfödda föl är med, för att få någorlunda säker statistik. De raser som omfattas är ridponny/partbreds, new forest, connemara och welsh av sektionerna B, C och D.

    De hingstar som enligt respektive rasförenings webbplats per den 31 maj 2020 har licens för i år har markerats med kursiv stil.

    Som tävlings-avkomma räknas en ponny som placerat sig på regional tävling eller högre, eller 5- och 6-årig ponny som placerat sig i motsvarande ungponnyavdelning.

    Som kvalificerad tävlingsavkomma räknas kategori C- och D-ponny som placerat sig i lägst motsvarande medelsvår hoppning, Lätt A dressyr eller Msv fälttävlan. För kategori B-ponny räknas även motvarande Lätt A hoppning och Lätt fälttävlan.

    De hingstar som inte haft föl efter 1999 och de hingstar som har mindre än 15 procent tävlingsavkommor har uteslutits ur tabellen.

    Här hittar du hela statistiken.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden