Distansritt
17 augusti 2017 09:11

Ingenjör på hemmaplan ska leda Sverige till EM-framgång i dag

(UPPDATERAD 13.20) Kommande dagar kommer två mästerskap och en miljontävling i distansritt att avgöras. För de fem svenskarna på EM har startskottet gått. I täten för truppen finns en tidigare IT-ingenjör, som har skrivit en storsäljare och har en 29-årig VM-häst i stallet.

Ingenjör på hemmaplan ska leda Sverige till EM-framgång i dag
Elopolda och Sara Henriksson är inte långt från täten när EM har börjat avverkas. Arkivbild. Annelie Frank

Uppdatering 13:20
Efter 80 km och halva EM loppet så är Elopolda och Sara Henriksson fortfarande bra med 22 minuter bakom täten som nr 15 och snittar på 20,43 km/tim. Övriga fyra svenska ekipage håller ihop men tappat en del och är cirka 1 tim 13 min bakom täten på 16,6 km/tim som nr 41-44. Dock helt enligt plan att säkra upp längre bak. Tyskland, Polen, Spanien, Frankrike starkast i täten på runt 22,6 km/tim. Spanien och Frankrike just nu kl 12.45. i guldfight i lagtävlingen. Men det är nästan alltid först efter 120 – 140 km som ett EM i distansritt fördelar medaljerna.

 

Det är ett fullmatat distans-veckoslut som väntar. EM 160 km för seniorer och VM för 7-åriga distansrittshästar avgörs i Bryssel. UK Endurance Masters, med 2 miljoner euro att fördela och fyra svenska ekipage, avgörs i VM-terrängen från 2012 runt Euston Park i Storbritannien.

EM är igång
På onsdagen var det veterinärbesiktning och invägning av ryttarna (minimum 75 kg med sadel) i Bryssel. Alla fem svenska hästar blev godkända och klara för start 07.00 torsdag. Det är 70 ekipage från 20 nationer, varav 13 nationer har minst tre ekipage för lagtävlingen som avgörs samtidigt med de individuella medaljerna.

I distansritt på VM och EM tar man inte ut ett lag på förhand utan alla fem ekipagen startar individuellt (masstart). De tre bästa ekipagen från varje nation som genomför och är godkända i slutbesiktningen bildar sedan nationens lag.

Den svenska EM-truppen består av Elopolda ox/Sara Henriksson, som helst ska vara bättre än sin åttonde plats på EM 2015 samt Min Pontijack/Annelie Ohlén, Willy Wonka ox/Lena Eriksson, TS Coyote ox/Emma Svanäng och Prince of Shades ox/Jessica Holmberg.

Alla hästar har en GPS-sändare och EM ska gå att följa här.


Willy Wonka med Lena Eriksson i sadeln ingår i truppen. Arkivbild: Ulf Lonäs

Tävlar nära city
Truppen leds av nye landslagsledaren Leonard Liesens som bor utanför Bryssel, och landslagsveterinären Mia Svensson.

Hela truppen samlades redan under söndagen hemma hos Leonard på hans gård och en svensk foderleverantör och distansryttare har kört ned svensk mat till hästarna. Ryttarna har haft tid att kolla och prova delar av banan, som till mycket stor del går på ridvägar och mindre vägar ofta i ganska tätbevuxen och kuperad skogs-och parkterräng nära Bryssels citykärna.

En hel del asfalt och backar förekommer. På de längre sträckorna finns vatten utställt på tre ställen men bara två platser där ekipagen tillåts få service av groomar. Alla svenska ryttare har egna groomar men några svenskar har också rest ned som extra förstärkning. Varje ekipage får ha max fem officiella groomar med rätt att ge viss hjälp och service under loppet.

Bra förutsättningar
Förberedelserna och uttagningarna till EM startade redan efter SM i maj, och det var länge sedan förutsättningarna såg så bra ut som i år.

Teambuildning på två samlingar och veterinär koll av hästarna nära avresa har skett, och både Leonard Liesens och ryttarna kan anses eniga om att det är lagtävlingen och alla fem godkända i mål som är prio ett.

Medaljvittring eller en lagmedalj skulle bara vara en stor bonus. På EM 2015 var det Spanien, Frankrike och Nederländerna som stod på lagpallen.

Tidigare ingenjör som föll för arab
Vem är då Leonard Liesens som ska se till att Sverige lyckas bra på EM och dessutom på sin födelsedag (fyller 64 år) och i sitt hemland Belgien?

Han är pensionerad datoringenjör som arbetat som IT-manager hos EU i Bryssel i över 25 år. Franska är modersmålet, men han talar också bra engelska och holländska. Började rida sent i livet på 1980-talet och har ett kontrakt med Ridsportförbundet som landslagsledare för seniorerna i distansritt på ett år med möjlighet till förlängning.

Leonard Liesens. Foto: Ulf Lonäs

– Köpte en häst åt min första fru men var då inte särskilt intresserad av hästar, stallivet eller lära mig rida. Men jag hamnade på en jordbruksmässa, kom i kontakt med arabhästar och sedan var det kört. Jag köpte ett arabsto med crabbetlinjer och började ta ridlektioner för ridinstruktör, säger Leonard.

Läste om distans
I en fransk tidning hittade han en artikel om distansritt och tyckte detta skulle passa honom och hans häst. Hon var en bra distanshäst men när de kom upp till internationellt räckte hon inte riktigt till. Sedan har det blivit några hästar till och han tävlar fortfarande men sparsamt. Hans bästa distansrittshäst, som den svenska truppen fick hälsa på, heter Orfeo 29 år ung och genomförde fyra VM och två EM.

– Jag fick kontakt med Stephanie Teeter i USA som driver sajten Endurance.net och åkte över. Det slutade med att jag genomförde Tevis Cup 160 km (en av världens svåraste, tuffaste och mest prestigefyllda distansritter) i min debut på 160 km.

I dag 2017 har han genomfört 160 km 19 gånger, haft ett flertal clinics i distansritt runtom Europa och varit landslagsledare i Norge. Men vad fick honom att skriva en bok på 340 sidor om distansritt?

– När ett cancerbesked vände upp och ned på livet i flera månader så fick jag efter en lyckad operation för mig att skriva en bok om distansritt.

Succé för boken
Boken blev en succé och översattes till engelska, holländska och tjeckiska. Den franska titeln är Endurance – Le livre d´un cavalier pour les cavaliers  (Distansritt – En bok av en ryttare för ryttare. Den engelska titeln är Endurance – A french perspective).

– Jag skrev den på samma sätt som jag pratar med någon om distansritt. Har du det eller det problemet så föreslår jag att du gör si eller så. På samma sätt gör jag när jag har en clinic. Jag är rak och pratar direkt till ryttarna utan att gå in alltför mycket på teori utan bjuder på mina erfarenheter rakt av. Endurance my way, säger Leonard.
– Jag har sagt till Ridsportförbundet att jag vill skapa ett team av starka hästar och starka ryttare och arbeta med en teamkänsla. Första uppgiften blir då att öka basen och även minska på kraven (från 16,5 till 14 km/tim) för att komma med i spets- eller utmanargruppen.

Laget prio ett
Han tror att han är bra på att lösa problem och hitta lösningar. Annars blir det svårt att bygga ett bra team i en tävlingsgren där de flesta är stora individualister. Det är som ett lag Sverige kan hävda sig internationellt, men då måste det finnas ett enigt team bakom.

– Lagtävlingen på mästerskap är prioritet ett, men detta kräver bra individuella hästar som är balanserade och pålitliga. Hästar  med en bra trav och som kan galoppera länge. Jag tror att de flesta svenska distansryttare måste träna hårdare för att bli mer konkurrenskraftiga och då gäller det att kunna ta till sig hur man tränar. Jag vill också ha en öppen kommunikation med ryttarna åt båda hållen och koll på vad som händer.

Frankrike och Spanien är två av Europas och även världens starkaste nationer i distansritt. Hur gör vi för att ta upp kampen med dem när de flesta i Sverige bara har en eller två hästar?

– Det handlar inte om hur många hästar man har utan hur man förbereder dem på bästa sätt och att hästen har kvaliteter så den kan svara på rätt sätt och i kombination med sin ryttare, svarar Leonard Liesens.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden