Sverige
26 januari 2019 16:41

Förundersökningen kring dödsolyckan med forbönderna läggs ner

OlyckaNu är polisens utredning om den tragiska olyckan där två personer och en häst omkom i Brunflo i december klar. Polisen berättar nu i ett pressmeddelande hur olyckan gick till.

Förundersökningen kring dödsolyckan med forbönderna läggs ner
Räddningsarbetet i samband med olyckan var omfattande. Foto: iStock

Polisens förundersökning gällande trafikolyckan på E45 i höjd med Haxäng, Brunflo, den 6 december 2018 där två kvinnor och en häst avled, är avslutad. Det här skriver polisen i ett pressmeddelande.

Tre hästekipage med vagnar var på väg till Lockne kyrka där de skulle övernatta för att därefter åka vidare till Jamtli julmarknad. Det handlade om så kallade forbönder och de hade färdats på mindre trafikerade vägar flera dagar men vid Haxäng var de tvungna att ge sig ut på E45 några hundra meter. De höll sig därför långt till höger i färdriktningen och vagnarna var även utrustade med skyltar som signalerade att det handlade om långsamtgående fordon.

Körde in bakre vagnen

Polisens utredning visar att en personbil körde in i det bakersta hästekipagets vänstersida. Detta gjorde att personbilen kom över i mötande körfält och frontalkolliderade med en timmerlastbil med släp som kom körandes i riktning mot Östersund.

Vid kollisionen tappade lastbilens chaufför kontrollen över sitt fordon vilket ledde till att släpet och därefter hela lastbilen kom över i det körfält där hästekipagen var. Kvinnan som satt längst bak i den första vagnen blev påkörd av lastbilen och fick så svåra skador att hon avled.

Många skadade

Även en av hästarna i ekipagen avled. Personen som satt längst fram i det första hästekipaget klarade sig utan fysiska skador men övriga personer i vagnarna som drogs av hästarna skadades i olika grad. Lastbilschauffören fick lindriga fysiska skador.
– Polisen har hållit förhör med de inblandade och vittnen, platsundersökning utfördes i direkt anslutning till olyckan och teknisk undersökning av fordonen har gjorts, säger Urban Dahlbäck, förundersökningsledare, i pressmeddelandet.

Dålig sikt

Exakt orsak till att varför olyckan inträffade har inte gått att fastställa då kvinnan som körde personbilen är en av dem som avled. Flera personer vittnar dock om att sikten i personbilsförarens färdriktning plötsligt försämrades på grund av besvärande solljus. Det kan ha varit en bidragande orsak till att personbilsföraren inte uppmärksammade vagnarna som var framför henne till höger i körfältet.

Polisens utredning visar att det inte fanns några tekniska brister på något av de inblandade fordonen. Det finns inte heller några misstankar om rattfylleri. Lastbilsföraren är inte misstänkt för något brott.

Läs en av polisernas berättelse från olycksplatsen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden