Sverige
6 februari 2020 20:45
Ridsportplus

Inget medlemsägt djursjukhus – bilar köpta för pengarna

VeterinärvårdFör två år sedan lanserades planerna på ett medlemsägt djursjukhus, Robin Hoods Djursjukhus. Sedan dess har inga av planerna med att skaffa personal, lokaler och starta verksamheten förverkligats. Men möjligheten att köpa andelar för tusentals kronor finns kvar - och nu börjar en del av dem som redan gjort det tröttna och känna sig lurade.

Inget medlemsägt djursjukhus – bilar köpta för pengarna
Det finns fortfarande flera oklarheter kring Robin Hoods Djursjukhus. BIlden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ridsport berättade om de många oklarheterna kring det medlemsägda Robin Hoods Djursjukhus redan i november 2018. Det handlade bland annat om att ingen av de två drivande privatpersonerna i projektet, Bettan Sjögren och Alexander Engdahl, hade någon erfarenhet av att driva djursjukvård.

Båda är också förtidspensionärer men Alexander Engdahl menade att detta inte skulle hindra dem från att starta ett så omfattande projekt, där planerna var att bygga upp en hel kedja med medlemsägda djursjukhus.

I november 2018 sa också Alexander Engdahl att lokal var på gång samt att ett 70-tal personer hade hört av sig och ville arbeta på det medlemsägda djursjukhuset.

Gått med förlust

Sedan dess har inga av de planerna förverkligats. Däremot har aktiebolaget Robin Hoods Djursjukhus Non Profit Sverige köpt in två bilar de senaste åtta månaderna. Aktiebolaget, som ägs helt och hållet av en tredje person, gjorde för övrigt en förlust med 74 000 kronor 2018.

I januari berättade Eskilstuna-kuriren att en påtänkt samarbetspartner när det gällde lokalen drog sig ur. På webbplatsen för Robin Hoods Djursjukhus skriver man att man ”jobbar vidare med att hitta ett lämpligt läge för det första djursjukhuset”, främst i Sörmland och Västra Götaland/Dalsland.

Företagets verksamhetsbeskrivning har inte ändrats, trots att det var sagt att det skulle göras. Där står det fortfarande att Robin Hoods Djursjukhus Non Profit Sverige ägnar sig åt teknisk konsultverksamhet inom energi-, miljö- och VVS-teknik.

Vill ha pengar tillbaka

Nu har flera av dem som har köpt de så kallade nyttjanderätterna till det planerade djursjukhuset börjat tröttna på att ingenting händer och känner sig lurade. Nyttjanderätterna kostar mellan 5 000 och 10 000 kronor och ska enligt uppgift ge ägaren veterinärvård till 75 procent lägre kostnad än hos de stora kedjorna.

Men nu finns det de som vill ha sina pengar tillbaka. Det har tidigare sagts att det skulle upprättas ett slags juridiskt avtal som skulle ge dem som betalat större delen av pengarna tillbaka om projektet inte blir av, men hur det har gått med detta är oklart.

Nyttjanderätter säljs fortfarande

Det går också fortfarande att köpa nyttjanderätter på webbplatsen. Där finns det också information om att det planeras att köpas in en avancerad robot för veterinärt bruk samt planer på att starta ett eget system med djurförsäkringar.

Både Bettan Sjögren och Alexander Engdahl har regelbundet uttryckt motstånd mot vaccin och misstro mot myndigheter på sociala medier, där de har flera profiler vardera. Alexander Engdahl menade själv i november 2018 att inget av detta skulle vara något hinder för att stå bakom en så reglerad verksamhet som djursjukvård.
– Även om jag misstror myndigheter så innebär det inte att jag inte följer myndigheters beslut. När det gäller vaccin har jag dåliga erfarenheter av det, men andra får göra som de vill, sa han då.

Pengarna ”låsta”

Köpare av nyttjanderätter som vill ha pengarna tillbaka har i ett mejl fått svaret att arbetet med att starta djursjukhuset fortgår, att de hoppas kunna anlita veterinärer med egen utrustning och att tanken är att driva verksamheten som ett kooperativ. I mejlet ber Bettan Sjögren också dem som vill ha sina pengar tillbaka om tålamod några månader då pengarna ”är låsta”.

Ridsport har utan framgång sökt både Alexander Engdahl och Bettan Sjögren.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden