Avelsnyheter
21 april 2016 13:39
Ridsportplus

Inget Power Boy-blod i svensk avel

DressyrförärvareÅterpublicering: Inom loppet av bara några dagar försvann båda de avelsverskamma sönerna till Power Boy i Sverige. Vi återpublicerar artikeln i samband med artikeln om Power Boy:s godkända son i Australien.

Inget Power Boy-blod i svensk avel
Power Boy har inga godkända söner i Sverige. Foto: Marielle Andersson Gueye

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Svensk ridponnyavel har drabbats av en stor förlust, då Power Boy’s båda avelsgodkända söner E.G. Pauli och Pondus försvann ur aveln inom loppet av bara några dagar.

Power Boy RP 112 var Sveriges första elitpremierade ridponnyhingst, och hans betydelse för både den svenska och framförallt den tyska ridponnyaveln har varit stor. Internationellt finner man Power Boy i härstamningarna på många av de allra främsta dressyrponnyerna, och i Tyskland är Power Boy far till 12 godkända söner Här i Sverige blev det tre – där Puccini Arden exporterades till Finland efter endast en avelssäsong.

Madeleine Hjortsparre & EG Pauli Madeleine Hjortsparre deltog i hingstshowen på EG Pauli. Foto Jenny Staaf 2008
Madeleine Hjortsparre och EG Pauli. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Agnetha Hjortsparre köpte EG Pauli som ettåring. Han har använts sparsamt i aveln – istället har han utbildats i dressyr, och tävlats upp till medelsvår bland stora hästar. Pauli drabbades av en svår infektion i blodkärlen, där det till slut inte gick att göra något annat än att ta bort honom.
– Han betydde massor för oss, och han gick från klarhet till klarhet i sitt korta liv, berättar Agnetha om sin dotter Madeleines ögonsten.
– En enorm förlust då han skulle komma tillbaka i aveln nu.

Pondus är uppfödd och ägs av Lena Storvik. Inte heller han har använts i aveln i någon större utsträckning utan har mest varit ute på tävlingsbanorna.
– Vi valde att kastrera Pondus eftersom det är så lågt antal betäckningar i ridponnyaveln, och vi har redan hans halvbror Gasque i avel, berättar Lena Storviks dotter Johanna Perman.
– Det var ett tråkigt beslut men vi hittade ingen annan lösning.

Pondus Pondus RP 155, ASRP´s bruksprov 2008. Foto Jenny Staaf
Pondus vid ASRP’s bruksprov 2005. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Power Boy återfinns i härstamningarna hos två hingstar som är godkända för svensk avel idag – han är farfar till Feno Me och farmorsfarfar till Wacos Rache MW. Ingen av dessa är dock verksamma i aveln, vilket betyder att det svenska utbudet av ridponnyhingstar idag är helt utan Power Boy-blod.

Denna text publicerades första gången 21 april 2016 i Ridsport nummer 8 2016.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden