Hoppning
7 april 2019 00:05
Ridsportplus

GP-kungen om att vara tillbaka i toppklass och tankarna på EM

StorsegerRolf-Göran Bengtsson visade att han är tillbaka på allvar när han med Oak Grove’s Carlyle vann Gothenburg Trophy – första storsegern sedan tiden med Casall. Här berättar Rolf-Göran mer om EM-tankar, att efter lite tveksamheter till sist ha mamma Elsa på läktaren och hur det känns att åter kunna slå till på femstjärnig nivå.

GP-kungen om att vara tillbaka i toppklass och tankarna på EM
Rolf-Göran Bengtsson och Oak Grove's Carlyle efter en succékväll i Scandinavium Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Om det var Peder Fredricson som fick Scandinavium att lyfta på fredagen var det Rolf-Göran Bengtsson som maxade GHS-festen på lördagen då svenskarna slog till med en historisk trippel. Tillsammans med Oak Grove’s Carlyle vann Rolf-Göran Gothenburg Trophy, bara timmar efter att han hyllats inför 13 000 personer i Scandinavium då han blev invald i Hall of Fame.
– Jo, det gällde ju att inte göra dem besvikna efter att de valt in mig, säger Rolf-Göran och skrattar gott.

Ridsport
John Whitaker samt Milton, Liz Parmler samt postumt Lasse Parmler, Louise Nathhorst samt Walk on Top, och Rolf-Göran Bengtsson är de första i GHS Hall of Fame. Foto: Roland Thunholm
Abcdfd39-50bc-4dfd-8397-8f6e659f3df3
En framgångsrik och med rätta något trött trio sent på lördagen: Tvåan Irma Karlsson, vinnaren Rolf-Göran Bengtsson och trean Stephanie Holmén.

Och nog var ingen besviken, vilket märktes tydligt när den så populära ryttaren tog emot publikens hyllningar i ett ärevarv som, till allas lycka, varade ett bra tag. Svenskfesten var komplett med Irma Karlsson och Chaccounu på andra plats och Stephanie Holmén och Flips Little Sparrow på tredje plats.

Ville ta chansen

Redan häromdagen berättade Rolf-Göran för Ridsport (läs intervjun här) att siktet var inställt på GP:n och nu hade han guldläge som sista ryttare ut.
– Jag ville verkligen det här.  I dag var det perfekt läge. Att få chansen att rida sist och ha allt under kontroll, det är inte så ofta det är så. Jag ville verkligen ta chansen.

– Hästen kändes pigg och fräsch redan i grundomgången och han behövde inte pushas för att gå fram, och omhoppningen passade oss. Den var inte för tight i kurvorna och jag kunde hålla stor galopp och ändå svänga. Samtidigt var sista linjen, där jag kunde fräsa fram på ett galoppsprång mindre, idealisk för mig.

Ridsport
”Han har vuxit upp och blivit en scoopy och försiktig häst” säger Rolf-Göran som har haft Carlyle sedan hästen var sju år. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Ett långt, härligt ärevarv satte punkt för kvällen. Foto: Roland Thunholm

Största sedan Casall

Scandinavium dånade när även den sista linjen var avklarad lika felfritt som allt annat och segern var spikad. Nog hade publiken längtat efter att åter se Rolf-Göran vinna en storseger, och han gratulerades av mängder av ryttarkollegor så fort han kom ut från banan.
– Jag har ju inte varit runt på de här stora tävlingarna på ett tag och har inte varit med riktigt senaste säsongen. Att vara tillbaka och vinna en femstjärnig Grand Prix känns extra bra. Det gör det verkligen, säger Rolf-Göran med eftertryck.

– Det här är utan tvekan det största jag har vunnit med Carlyle. Han har gjort en del bra resultat, men inte av samma dignitet. Med Crunch vann jag även en Grand Prix i Danmark förra året, men den här segern är av en annan kaliber, säger Rolf-Göran och konstaterar att han inte har tagit en så stor seger sedan den makalösa tiden med Carlyles far Casall som avrundades i maj 2017.

Genom segern blev det ett hattrick, utspritt över 23 års tid. Rolf-Göran har vunnit Grand Prix-klassen i Göteborg två gånger tidigare: 1996 med Paradiso och 2005 med Grandina. Han berättar hur han första gången körde hem från GHS utan att kunna förstå att han verkligen hade vunnit och hur han vid seger nummer två ”bara” behövde rida felfritt efter att den enda omhoppningskonkurrenten Nick Skelton rivit.
– Det här var den mest fartfyllda omhoppningen av de tre. Därtill blir ju konkurrensen tuffare och tuffare för varje år.

EM i augusti

När Ridsport pratade med Rolf-Göran för ett par dagar sedan i Göteborg berättade han med bestämdhet att han vill tillbaka till den absoluta toppen igen. ”Har man en gång varit där vill man dit igen” konstaterade han.
Det är Crunch 3 (HOLST hingst f-08 e Clarimo Ask-Canturo, uppf Miriam Kühl) och Oak Grove’s Carlyle (HOLST val f 2008 e Casall-Corrado I, uppf Sofino S.C Vith) som han närmast ser sig med i toppklasserna.

I augusti är det EM i Rotterdam och Rolf-Göran ler stort och lite hemlighetsfullt när han får frågan om hur han tänker inför EM.
– Haha, EM är senare framme i sommar, ja…

På frågan om mästerskapet är ett mål blir svaret desto rakare.
– Ja, men då ska man ha där att göra tycker jag. Först ska vi börja tävla utomhus med allt som kommer med det. Större banor med mer plats är inte fel för Carlyle, som är en stor häst, och så måste vi hoppa mer vatten. Jag stod på öronen i vattnet förra sommaren med Carlyle, men vi har tränat på det sedan dess.

Elsa fick se segern

Om det blir ett Europamästerskap 2019 med EM-vinnaren och OS-tvåan i den svenska truppen återstår att se. Efter lördagens fullträff har han åtminstone med full kraft visat att han är på hugget. Stödet från läktarna var stort och där fanns även mamma Elsa. När hon zoomades in av kamerorna jublade publiken.

Elsa Bengtsson, här fotad på Elmia för ett par år sedan, satt på läktaren under lördagskvällen.

Rolf-Görans mest trogna supporter har tidigare intervjuats i Ridsport och berättade då att hon håller stenkoll även när de befinner sig i olika länder.
– Jag försöker att följa honom på datorn. Han är bra på att ringa också och ringer nästan jämt på vägen hem för att berätta hur det har gått, sa Elsa då.

När Rolf-Göran hoppar i exempelvis Falsterbo eller i Scandinavium syns Elsa alltid på läktarplats, men Rolf-Göran berättar att det inte var lika självklart den här gången.
– Hon blir äldre och äldre tyvärr, så som det är med oss alla. Men att hon fick vara med om detta här i kväll…
– Hon var skeptisk först till komma den här gången för hon kände sig inte riktigt bra. Men, hon valde faktiskt att stanna kvar här även när de som kört hit henne körde hem tidigare i dag, säger Rolf-Göran.

Han berättar vidare att det var Hall of Fame-ceremonin, där han under festliga former hyllades, som lockade mamma Elsa.
– Och, det gjorde att hon fick vara med om en Grand Prix-seger. Det känns väldigt, väldigt roligt tycker jag.

 

View this post on Instagram

 

This feeling – Thank you ❤️ Put the sound on! #teamkrafft #cavalleriatoscana #cwdsellier #backontrack #gpa #freejumprider

A post shared by Stall Bengtsson (@stall.bengtsson) on

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-