Sportnytt
7 januari 2021 15:45

IOK-medlem vill ge OS-idrottare förtur till vaccin

OS 2021Coronapandemin gjorde att OS i Tokyo flyttades fram till 2021, men det är fortfarande oklart om spelen verkligen blir av i år. Kanadensaren Dick Pound, medlem i Internationella olympiska kommittén (IOK), tror att det krävs att idrottarna har vaccinerats för att få åka till OS - och anser därför att de bör få förtur i vaccinkön.

IOK-medlem vill ge OS-idrottare förtur till vaccin
Ska de idrottare som är aktuella för OS få gå före i vaccinkön? Det anser IOK-medlemmen Dick Pound. Foto: iStock

I Japan, och stora delar av världen, ökar smittspridning av coronaviruset. Idag meddelade den japanska regeringen att Tokyos storstadsområde går in i ett nödläge – mindre än 200 dagar före OS-invigningen den 23 juli.

78-årige kanadensaren Dick Pound, medlem i Internationella olympiska kommittén (IOK), har gjort sig känd för sin frispråkighet. Sportbladet skriver att Pound nu kommer med ett förslag som väcker uppmärksamhet – han anser att de idrottare som är aktuella för OS bör får gå före i kön för coronavaccinet.

– Jag tror inte det hade varit några större protester mot det. Det är upp till de enskilda länderna att ta det beslutet och vissa kommer att påstå att de tränger sig före i kön, men jag tror att det är det mest realistiska sättet att faktiskt genomföra OS på, säger han till Sky News.

Pound sticker ut hakan

IOK:s ordförande Thomas Bach har tidigare kommenterat frågan, och sa då att det är vårdpersonal och andra med samhällsviktiga funktioner som bör få vaccinet först. Även Peter Reinebo, verksamhetschef i Sveriges olympiska kommitté (SOK), höll med Bach när han fick frågan i november förra året.

– Man kan inte lägga i händerna på idrottsorganisationerna att bryta prioriteringsordningen i ett visst land, det är omöjligt. Det handlar också om att solidaritetshandlingen inte bara gäller japaner och OS-aktiva, den gäller att visa solidaritet mot alla länder i världen och mot riskgrupper, var Reinebos kommentar då, skriver Sportbladet.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden