Porträtt
25 juli 2014 11:15
Ridsportplus

Irma Karlsson vill vinna YR-EM

Irma Karlsson gör sitt sista år som Young Rider. Snart handlar det mesta om att förbereda sig för att ta steget upp till seniornivå. Men först ska hon bara vinna YR-EM. Inte en helt otrolig målsättning, med tanke på att hon just nu ligger i ledning.

Irma Karlsson vill vinna YR-EM
Irma Karlsson gör sitt sista år som Young Rider och satsar högt. Här på YR-SM i Falun. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ridsport fick en pratstund med Irma Karlsson en tid innan YR-EM i Arezzo, som pågår i detta nu. Hon har laddat upp för Europeiska mästerskapen för Young Rider med flera framgångar. I juni vann hon sin debut i 1,60-klass, Sopot Grand Prix.
– Allting stämde väldigt bra. Det händer inte så många gånger i livet att man får vinna en tre-stjärnig Grand Prix.

Det var minst sagt en skräll att vinna en internationell 1,60-klass i sin debut. Men Irma tog det hela med ro.
– Jag är lite norrländsk av mig. Det där lugnet. Jag visste inte riktigt vad som hände, det var väldigt mycket runt omkring. Efteråt var det ändå inte så att jag kände ”shit jag har vunnit en 1,60-Grand Prix”. Man får sikta mot nya mål och ha det med sig det i bagaget, konstaterar Irma Karlsson.

Efter Sopot blev det en bronsmedalj på SM med Cornet och sedan en tredjeplats i Falsterbo Ungdoms Grand Prix med Wierina.

Irma är uppvuxen i Bollnäs och började, som de flesta, sin karriär på ponny. Under gymnasiet gjorde hon en två-veckors praktik hos Douglas och Agneta Lindelöw. Något som skulle komma att förändra mycket.
– Det var en slump. Jag kände en tjej som jobbade där och så sökte jag praktik. Sen så behövde de någon som red och jag ville såklart komma tillbaka, berättar Irma.

Direkt efter studenten gick flytten från Bollnäs till Hörby i Skåne.
– Jag åkte ner med mina hästar själv. Det blev en väldig omställning. Jag flyttade inte utomlands som många gör men det är nästan lite samma sak. Nere i södra Sverige är det lite annan nivå. Det är fler som håller på professionellt.

Till vardags arbetar hon på gården, rider sina egna och Douglas hästar. Tränar gör hon för Agneta Lindelöw.
– Jag får jättebra träningar och hjälp med att hitta olika tävlingar, tävlingsupplägg och all planering. Jag får hela paketet där. Det krävdes att jag skulle flytta ner för att jag skulle lyckas tror jag. Det har tagit mycket fart nu på senare dagar.

EM-hästen Cornet 39 hittade Irma i Tyskland 2012 när valacken var åtta år gammal.
– Jag provade bra väldigt bra hästar. Han var den med sämst resultat. Jag vet inte vad det var men man känner att det stämmer. Jag gillade hans inställning, man ser på hans ögon att han tycker att det är väldigt kul.

Irma köpte Cornet, som gick från 1,10-klasser till att vinna 1,60-Grand Prix.
– Vi hade lite tur när vi hittade honom. Det är inte så ofta man bara ramlar över en sådan häst. Han har aldrig gått dåligt, han är alltid en sådan som försöker.

Till vardags får hon inspiration av pojkvännen Douglas Lindelöw. Inför EM är hon lite extra inspirerad och skulle gärna följa i Douglas fotspår och vinna sitt sista Young Rider-EM.
– Jag vet vad som krävs i alla fall. Man ska känna sig säker på sig själv, då tror jag att man gör sitt jobb. Med det upplägget jag har så finns möjligheterna.

Att EM har varit det stora målet i år är ingen hemlighet. Irma har ridit EM redan förra året och har en viss rutin. Hon vet också vad en framgång kan leda till.
– Ett EM är väldigt stort. Går det bra för en så är det väldigt bra för en som ryttare och för hela ens team. I år är jag mycket mer redo för uppgiften. Nu har vi verkligen satsat på det här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden