Dressyr
19 december 2017 16:06
Ridsportplus

Isabell Werth: ”Emilio har ännu mer poäng att hämta”

VärldsstjärnaFrån känslig unghäst till fokuserad GP-segrare. Isabell Werth har transformerat Emilio – men har forfarande mer jobb kvar innan han blir en fullfjädrad atlet.  

Isabell Werth: ”Emilio har ännu mer poäng att hämta”
Världsstjärnan Isabell Werth berättar för Ridsport om Emilos förvandling. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Isabell Werth kom till Friends Arena med en av sina topp-10-rankade hästar, den store Emilio (Westf f -07 e Ehrenpreis-Maraschino). Skillnaden mellan den mogne, kapable herre som visade upp sig i Friends och den häst publiken fick se i Göteborg i februari var remarkabel.

Hela Emilios exteriör tycks omritad, vad är det som ni har arbetat med?
– Den stora förändringen är faktiskt hans mentala inställning. Emilio klarade av den stora arenan med ljusskärm, ljud från mässan och en livlig framridning. Det är en jättestor skillnad jämfört med i Göteborg.
– Han var så svår som ung, nu klarar Emilio atmosfären här väldigt bra. Han är inte tittig så länge jag har rätt kontakt med honom och håller hans fokus på mig.

Sweden International Horse Show
Isabell Werth och Emilio kom, sågs och segrade under Sweden International Horse Show. Foto: Kim C Lundin

– Hela hans kropp har förbättrats mycket, han har stärkt sig, lagt på muskler i takt med att han jobbar allt mer avspänt. Emilio är verkligen på gång, även om det finns mer att förbättra.

Vad jobbar du med just nu?
– Jag måste finjustera alla förberedelser med honom. Med en yngre häst som Emilio gäller det att hitta alla reglage att justera så det blir bäst för honom. För en så känslig häst kan fem minuter mer eller mindre betyda stora skillnader, han ska vara uppvärmd och redo men inte för het. Han ska vara på G och framme men inte för trött.

Emilio satte personbästa i küren på en bit över 85 procent. Hur mycket bättre tror du att han kan bli?
– Jag är övertygad om att det finns flera procent till, för jag rider fortfarande inte på full kapacitet inne på banan. I träning och på värmning kan jag ha mer uttryck och lyft i många rörelser, inne på banan väljer jag att inte ta ut svängarna ännu. Han ska vara trygg och nöjd där inne.

Jag rider fortfarande inte på full kapacitet inne på banan.

– Han har mer poäng att hämta i skolorna, där vet jag att vi kan visa mer.  I ökningarna skulle jag kunna ta ut mer, men samtidigt vill jag inte pressa på för tidigt. Om jag sätter kraft framåt måste jag också kunna ta tillbaka på ett mjukt sätt och det behöver vi träna mer på.
– Just nu fattas det fortfarande en del muskler innan han är den atlet jag strävar efter, för att kunna ha honom framför mig i alla lägen. I serierna tappar jag lite lyft uppåt, gesten är bättre på träning än vad vi får till på banan. Det gäller att kunna hålla det hela vägen inne på banan och det kräver styrka, ännu mera styrka hos honom.

Vilka är hans starka sidor?
– Emilios piaff och passage är redan nu väldigt bra, det är faktiskt få hästar som klarar den takten, bärigheten och ändå får övergångarna så mjuka. Piruetter gör han redan nu väldigt bra. Under det här året har hans skritt också blivit mycket bättre på banan i takt med att han slappnat av mer.

Hur ska du toppa ett år som det här, med världscupseger, lag- och individuellt guld på EM och nu vinnare av den första Top 10 Dressage-titeln? Vad kan du göra 2018?
– Jag vet ärligt talat inte vad jag skulle kunna göra bättre. Nu blir utmaningen för mig att stanna på toppen, att hästarna håller sig fräscha och att jag kan fortsätta att leverera på det sätt som jag gjort i år.

Fakta/Isabell Werth
Ålder:
48 år.
Bor: Familjegården Rheinberg, Niederrhein, Tyskland.
Familj: Har sonen Frederik, 8,  tillsammans med sin partner Wolfgang Urban.
Aktuell: Utsedd till Årets ryttare av FEI.
Hästar: Weihegold, Don Johnson FRH och Emilio, på FEI:s topp-10-rankning och tog hem den första Top 10 dressage-titeln på SIHS.
Extra förälder: Madeleine Winter Schulze är både vän, extramamma, hästägare och sponsor till Isabell.
Motto: Mitt hem är på hästryggen, en lugn och stilla ritt gör mig lycklig.
Kuriosa: Isabell Werth finns som dataspel. Hon har designat en sadel och har en egen klädkollektion samt hästutrustning under initialerna IW.

Visste du att …
… Isabell Werth är advokat? Hon arbetade heltid som det mellan 2001–2004 innan hästarna tog över igen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden