Hoppning
28 juli 2022 11:48
Ridsportplus

Jack Whitaker: ”Jag vill rida som pappa”

Siktar mot VMJack Whitaker är född i en dynasti av internationella mästerskapsryttare. De stora förebilderna är pappa Michael och farbror John. "Det är en fantastisk familj och vi är väldigt nära varandra," säger den unga hoppryttaren som nu laddar för att rida VM i Herning.

Jack Whitaker: ”Jag vill rida som pappa”
”När det går fel ligger ansvaret hos dig som ryttare – jag blir arg på mig själv när jag misslyckas. Lika viktigt är det att vara glad när det går bra”, säger Jack Whitaker. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I början av maj blev Jack Whitaker oturligt sparkad i ryggen av en häst på tävling. Sparken spräckte hans mjälte och efter en framgångsrik vår på tävlingsbanan fick Jack plötsligt ridförbud.

Några veckor senare var han tillbaka med besked och trots att han inte ens är 21 år fyllda är han nu VM-aktuell. Ännu en Whitaker gör sig redo för ett stort mästerskap.

Fanns det något annat än ridning när du växte upp?
– Jag spelade mycket fotboll när jag var yngre och älskar verkligen fotboll, men för mig har det aldrig funnits någon tvekan om jag skulle rida. Hästarna har alltid funnits i familjen och på gården, och det vore fel av mig om jag inte drog fördel av det.

Vad har det betytt att vara född som en Whitaker?
– Att jag har fått mycket mer hjälp än vad många andra ryttare får. Det är en fantastisk familj och vi är väldigt nära varandra. Vi försöker hjälpa varandra så mycket vi kan, samtidigt som vi har roligt längs vägen. Det är en härlig känsla och jag hoppas att vi kan fortsätta länge som familj inom sporten.

Hur har din resa sett ut?
– När du är runt människor som min pappa och John under lång tid plockar du upp väldigt mycket. De säger inte så mycket hur jag ska göra, utan det handlar mer om att se och lära. Givetvis får jag råd och tips, men de håller mig inte i handen hela tiden. Om du vill lyckas som ryttare behöver du plocka upp så mycket som möjligt från den typen av människor.
– Pappa och jag rider mycket tillsammans. Han säger främst något när det inte är bra, annars är det tummen upp.

Hur är din topphäst Valmy?
– Jag har ridit honom i två år nu, innan dess var det min pappa som red honom. Att ha någon som min pappa som producerar hästar åt mig är få förunnat.
– Valmy är otroligt försiktig och har all kapacitet i världen. Ibland är han bara lite inne i sitt eget huvud och då behöver jag få honom att slappna av. Han hoppar bättre när han blir lugnare i huvudet och det går att kommunicera med honom.

Hur är du som ryttare?
– Jag behöver också tänka på att slappna av. Jag försöker hålla det så enkelt som möjligt och inte tänka för mycket. Det är också vad min pappa har sagt till mig, att hålla det enkelt och hoppa ett hinder i taget. Speciellt när banorna blir mer tekniska. Målet är att rida som honom, han är en fantastisk ryttare.

Vad behöver du jobba på?
– Jag måste definitivt jobba med rytmen, jag har fått några tidsfel som jag inte borde ha fått. Ibland vill jag lite för mycket när banorna blir klurigare, jag lägger för mycket energi på varje hinder i stället för att hålla rytmen. Jag behöver galoppera mer, inte övergöra det och oftare ligga kvar på första distansen.

Känner du press av att heta Whitaker?
– Familjen sätter ingen press på mig, det är snarare jag själv som gör. Sedan kanske det är några fler som tittar lite extra på grund av mitt efternamn, men jag kan bara göra mitt bästa.

Vad betyder kollegan Harry Charles för dig?
– Vi har känt varandra sedan vi var tio år gamla och är bästa kompisar. Det är toppen att kunna åka på tävling med någon i samma ålder. Han ser till att jag behåller fötterna på jorden och tvärtom.

Fakta

Jack Whitaker

  • Ålder: Fyller 21 år i oktober.
  • Bor: Familjens gård i Nottingham, England.
  • Familj: Pappa Michael Whitaker, mamma Melissa, systrarna Molly och Katie.
  • Aktuell: Satsar mot VM.
  • Meriter: EM-guld individuellt och i lag på ponny. Lagsilver vid junior-EM. Individuellt silver och lagbrons vid YREM. Femma i världscupfinalen i Leipzig 2022. Trea i Nations Cup i S:t Gallen i juni. Flertalet femstjärniga pallplaceringar.
  • Ranking: Plats 106 totalt, nr 10 på U25-rankningen.
  • Hästar: Valmy de la Lande (SF val f -09 e Mylord Carthago-Starter), Elucar V E (KWPN val f -09 e Cardento-Lucipor), med flera.
  • Oanad talang: Kan äta en stor påse Maltesers (krispiga chokladkulor) på nolltid.
  • Drömyrke vid sidan av sadeln: Hade gärna spelat tennis på toppnivå. 
  • Framtidsvision: Vinna OS-guld och resa över hela världen.

Jack Whitaker ingick i prestigefyllda Young Riders Academy 2020, som satsar på unga talangfulla hoppryttare. Målet är att utveckla framtida mästerskapsryttare och ridsportentreprenörer.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden