Veterinärt
18 juni 20:51
Ridsportplus

”Jag är förvånad över att inte fler tar ett blodprov”

HästbesiktningBöjprov är självklart, men det är få som väljer att ta ett blodprov i samband med besiktningen inför ett hästköp. Det vanligaste skälet att ta blodprov är för att undersöka om hästen har några otillåtna substanser i kroppen när den besiktigas. Vi talar om blodprov vid besiktning inför köp med Cecilia Angehed, biomedicinsk analytiker.

”Jag är förvånad över att inte fler tar ett blodprov”
I Tyskland är blodprov i samband med besiktning inför ett hästköp snarare regel än undantag, särskilt när det gäller dyrare hästar. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Provtagningskit för blodprov vid besiktning säljs av SVA, men det är ingen storsäljare. Under 2020 såldes 19 kit, samtidigt som tusentals hästar besiktigades i samband med en försäljning.

Cecilia Angehed är biomedicinsk analytiker på labbet som betjänar hästsjukhuset Solvalla och Brunmåla hästklinik, och hon är ofta med om det ska tas blodprov vid besiktning inför köp.

Cecilia-angehed-sv
Cecilia Angehed har arbetat som biomedicinsk analytiker inom veterinärmedicin sedan 2009.

Vad är syftet med att ta ett blodprov i samband med besiktningen?
– Det främsta syftet är att undersöka om hästen har några otillåtna substanser i sig vid besiktningstillfället, antingen medel som är prestationshöjande eller medel som minskar smärta hos hästen.

Hur vanligt är det att blodprover tas vid besiktning?
– Det är ovanligt och händer inte många gånger per år. Men trots att vi tar få prover har jag varit med om att de ger utslag, så jag är förvånad över att inte fler tar ett blodprov, särskilt vid köp av dyrare hästar.
– De gånger jag varit med om att ta blodprov är det köparen i samråd med säljaren som beställt provet. Det är också bra att tänka på att blodprovet måste bokas i förväg så att kliniken hinner beställa ett provtagningskit.

Kan blodprov visa något annat än otillåtna substanser?
– Ja, du kan också ta ett blodprov för att undersöka hästens allmänstatus. Då får du en dagsstatus på bland annat lever, njurar, proteiner och röda och vita blodkroppar.

Går det att dra slutsatser från ett enda blodprov utan att ha referensmaterial?
– När det gäller organ som lever och njurar brukar en frisk häst ligga inom vissa normalvärden, men när det gäller vita och röda blodkroppar, som kan vara inflammatoriska markörer, kan det skilja från häst till häst. Då är det bra att ha ett referensprov att jämföra med, på samma sätt som man tar reda på hästens normaltemperatur.

Ingår blodprov i en hälsokoll?
– På travhästarna på Solvalla ingick det tidigare, men är inte så vanliga längre. Men det tas överlag fler blodprov på travhästar eftersom de utsätts för så stor ansträngning under ett lopp, och man kan behöva försäkra sig om att de är friska.

Fakta

Så funkar blodprov

  • Kitet: SVA säljer ett besiktningsprov för häst för 3 000 kronor, en kostnad som den som beställer provet, oftast köparen, får stå för.
  • Detta visar provet: NSAID (fenylbutazon, firocoxib, flunixin, ibuprofen, ketoprofen, meloxikam och naproxen), kortikosteroider (beklometason, betametason, dexametason, flumetason, metylprednisolon, triamcinolon och triamcinolon acetonid). Sederande substanser (acepromazin, detomidin och diazepam)
  • Detta visas inte: Blodprovet genomgår inte en lika bred testning som ett dopningsprov från en tävling.

Att tänka på: Provet måste beställas i förväg eftersom klinikerna sällan har provtagningskiten på lager.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden