Porträtt
11 december 2020 10:02
Ridsportplus

”Jag har lärt mig allt av Tago”

DressyrSom 15-åring tog Ida Persson steget från hoppning till dressyr. Sedan dess har hon kvalat in till children-SM, deltagit i Nordic Baltic Championship och blivit svensk juniormästare.

”Jag har lärt mig allt av Tago”
I somras tog Ida Persson och Tago guld på SM för juniorer i Laholm. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Hästlivet startade tidigt för Ida Persson, som satt i sadeln första gången som tvååring. Mamma Anna tävlade själv i dressyr som ung och pappa Henrik växte upp med en far som födde upp hästar.

Men att det skulle vara dressyr som blev Idas gren var inte en självklarhet från starten. Det var först 2017 som intresset för disciplinen började ta fart, då Ida fick låna en dressyrhäst.

Två månader senare hade ekipaget lyckats kvala till children-SM och med det lades hoppningen på hyllan för gott. Sedan dess är det bara dressyrens finess och elegans som gäller för Ida.

Hösten 2017 köptes KWPN-valacken Tago (f -00 e Larix-Indiaan, uppf A och B Hidding) som skulle komma att bli Idas partner inför satsningarna i sporten. Valacken hade tävlat på Grand Prix-nivå med sin tidigare ägare Biljana Kullberg. Att Tago redan var 17 år ser Ida som ett plus; hans erfarenhet och utbildning gör att han kunde agera som läromästare.
– Jag har lärt mig allt på honom, säger hon och berättar att Tagos främsta egenskaper är hans enorma vilja att vara till lags, utföra sitt arbete korrekt och alltid göra sitt bästa.
– Han vill liksom skapa en glädje i ridningen och vill så väl. När jag tänker på det kittlar det i hela kroppen, säger Ida med ett skratt.

Han vill liksom skapa en glädje i ridningen och vill så väl.

För Ida är Tagos ålder också en fördel då det kommer till hans egen utveckling och behov.
– Han älskar att befinna sig på arenorna och vi tyckte att det var bra att han kunde trappa ner och starta lite lättare tävlingar med mig, samtidigt som han får utlopp för all den glädje han känner under tävlingarna.

Lägger stor vikt vid positivitet

Just glädje är ett återkommande ämne under samtalet med Ida. Hon lägger stort fokus och mycket vikt vid att Tago ska känna en positivitet inför arbetet och varierar därför träningen rejält. Två dagar i veckan åker Ida och Tago för att träna för Johanna Due-Boje. Under träningarna läggs tiden på det mer tekniska i ridningen, men på hemmaplan rider Ida främst lösgörande arbete.
– Jag försöker att rida ute så mycket som möjligt. Vi joggar i skogen, längs stranden och varierar underlaget, säger Ida, som vill undvika att bara harva runt i ridhuset. På så sätt hoppas hon skapa arbetsglädje och bygga en hållbar häst.

Efter JSM-guldet har livet återgått till det normala och inga specifika mål är uppsatta för ekipaget just nu.
– Vi tränar på och jag jobbar med att bli bättre på att hitta fler av alla Tagos knappar – för de är många.

Fakta

Ida Persson

Foto-jonathan-kjell
Ida Persson Foto: Jonathan Kjell

Ålder: 17 år.

Gör: Går andra året på Helsingborgs ridgymnasium där hon läser naturbruk med inriktning ekonomi.

Familj: Mamma, pappa, storasyster och lillebror.

Häst: Valacken Tago.

Tävlar för: Kullabygdens Ryttarförening.

Främsta merit: JSM-guld i dressyr.

Idas bästa tips till andra som vill utvecklas: “Var noggrann i allt du gör, oavsett om det handlar om ridning eller skötsel. Ska du rida en tiometers-volt gör du alltid en tiometersvolt, inte nio meter. Är man noggrann och håller på rutinerna ser man detaljerna på ett annat sätt och därmed även förändringarna. Men glöm inte bort glädjen. Häst-livet är slitsamt, men allt slit är värt det i slutändan.”

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden