Hoppning
10 juli 2019 14:30
Ridsportplus

”Jag kunde knappt sova för jag var så arg”

Falsterbo Horse ShowAtt han har en rejäl vinnarskalle är kanske inte så konstigt, 12-årige Emil Jönsson. Med en familj full av mästerskapsryttare är det bara vinna som gäller, och efter gårdagens nedslag fanns det bara ett alternativ i dagens final - seger.

”Jag kunde knappt sova för jag var så arg”
Fighting face - Emil Jönsson och Fanessa på väg mot klassvinsten i Marietorp Children Challenge. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För några månader sedan gick Fanessa (sto-10, e Tangelo van de Zuuthoeve-Casantos, uppf S.J.G. Kempers-Janssen, äg Lars Ingvarsson & Piia Pantsu-Jönsson) 1,45-klasser med Emils mamma Piia Pantsu-Jönsson. Men efter ett par starter i 1,20 hade Emil Jönsson siktet inställt på finalen i Falsterbo, och väl på plats förnekar inte 12-åringen att han hade målet högt satt.
– Jag har ridit en del omhoppningar, jag vann flera tävlingar på raken nu inför Falsterbo. Och jag brukar rida rätt snabbt, berättar Emil.

Men när det blev ett nedslag i kvalet var det inte alls enligt plan.
– Jag var rätt arg efter igår, jag red lite dåligt och kom för nära så hon rev ett hinder. Jag kunde knappt sova efter det, så idag var jag väldigt revanschsugen och när jag kom till omhoppning igen så satsade jag. Nu kan jag i alla fall visa mig på tävlingsplatsen.

Pappa upp i dagen

Det är inte bara till utseendet – och frisyren – som han är lik pappa, VM-ryttaren Fredrik Jönsson, utan även i ridstilen kan man se många likheter. Emil satsade stenhårt och var klart snabbast i omhoppningen, vilket ledde till seger i finalklassen och en andraplats i totalen.

Ponnyer har inte lockat utan Emil satsar hellre på större hästar.
– Jag hade en b-ponny som jag fick av mamma men den red jag bara i två veckor, sedan började jag rida mamma och pappas hästar istället.
Under en period red han mamma Piias Cool In, som gått 1,60-klasser. För tillfället har han tre hästar hemma i stallet som han rider. Är Fanessa egentligen mammas häst?
– Inte längre, säger Emil med ett stort leende.

Han menar att pappa Fredrik nog ska hålla hårt i VM-hästen Cold Play – om Emil får bestämma dröjer det inte länge innan han tar över valacken. På frågan om han ska bli lika bra som pappa kommer svaret blixtsnabbt:
– Nej, jag ska bli bättre!

Emil Jönsson Pris Rtwb
Seger i finalklassen och en total andraplats – fin revansch för Emil Jönsson. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden