Hoppning
24 november 2019 21:31
Ridsportplus

”Jag vill ner på kontinenten och vidga mina kunskaper”

Internationell drömHon vann young rider-SM utomhus i somras och hon debuterade i YREM. Nu är det dags för en ny debut för Ottilia Lundgren, vid Stockholm Horse Show på Friends.

”Jag vill ner på kontinenten och vidga mina kunskaper”
I somras vann Ottilia Lundgren ungdomarnas SM med Melker af Herred. Nu är hon redo för start i Friends – innan hon försvinner till Tyskland. ”Jag vill rida på heltid och satsa på hästarna.” Foto: Fredrik Jonsving

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

För publiken på Friends arena gäller det att passa på att se Ottilia Lundgren rida. Troligen försvinner den snart 19-åriga Lerumstjejen utomlands inom kort.

Trots att hon har tillhört Sverigetoppen som både junior och young rider och har ridit femstjärnigt i Scandinavium, har hon aldrig ridit inne i Friends arena.
– Det har bara inte blivit så. Kvalen har inte passat in i mitt tävlingsschema. Jag har förresten aldrig varit i Friends, i något sammanhang, säger Ottilia Lundgren.

Hon har trots allt ridit i Stockholm International Horse Show, men det var på den tiden tävlingen gick i Globen.
– Ja, två gånger på C-ponny i Prins Carl-Philips Pris.

Fakta

Ottilias bästa råd

  • Gör det bästa av vardagen.
  • Var seriös i allt men var noga med att samtidigt ha kul med hästarna. Är något roligt blir det lätt och då brukar det ge utdelning.

I år har all planering passat och Ottilia Lundgren laddar för Friends med Melker af Herred (SWB val f -07 e Maloubet de Pleville-Ralmé Z, uppf Herreds gård, äg Anders Lundgren).
– Han har gjort det fantastiskt bra.

Fakta

Sagt om Ottilia:

”Ottilia är en väldigt go tjej, ödmjuk och bra att ha att göra med. Hon har en fantastisk inställning till sporten och tävlingarna. En riktig vinnarskalle”.

Anna Emanuelsson, Ottilias tränare sedan ponnyåren

”Ottilia är oerhört ambitiös och hon har en otrolig tävlingsskalle. Hon ger aldrig upp, inte ens när det går mindre bra. Då jobbar hon envist vidare med sina hästar. Hon är också en väldigt fin kompis i ungdomsgänget”.

Magdalena Larsson, mamma till Janelle

Expandera

Red femstjärnigt i Scandinavium

Minst lika bra har A Brightwood Ursa Major, ”Majoren”, gått. Det var den 14-åriga valacken (e Heartbreaker-Calvados, uppf Jaems Wiffen, äg Anders Lundgren) som hon red i Scandinavium, där hon var en av de unga ryttare som togs ut av förbundskaptenen Henrik Ankarcrona att rida de femstjärniga hoppningarna under världscupfinalen i våras.
– Majoren har gått parallellt med Melker, bland annat vid Nations Cup i Lamprechthausen och Hagen, säger hon.

Ti Quenta B (sto f -03 e Quebec-Libertino I, uppf Hermann Blohm, äg Anders Lundgren) är en annan häst som ridsportpubliken har sett Ottilia Lundgren rida.
– Hon har dock fått ta det lite lugnare i år eftersom hon haft stora besvär med sina brunster. Nu är hon mycket bättre och känns fantastiskt fin. Tanken är att vi ska betäcka henne när hon har tävlat färdigt.

Unga Come On Conrad (val f -13 e Comme il Faut-Come On, uppf Wolfgang Wiessner, äg Anders Lundgren) ingår också i Ottilias tävlingsstall och har fått många plus i protokollet under året.
– Han gör det han ska.

Satsar heltid på hästarna

I våras tog Ottilia Lundgren studenten efter att ha gått det naturvetenskapliga programmet. Framtiden kan innebära veterinärstudier, men inte än. Den fortsatta utbildningen får vänta ett tag.
– Nu vill jag rida på heltid och satsa på hästarna.

Jag vill bli etablerad i sporten och tillhöra de bästa i världen. Det innebär också att jag vill hålla en hög lägstanivå.

Ottilia Lundgren

Den satsningen är så seriös att hon allvarligt funderar på att åka utomlands. Det är först och främst Tyskland som står på önskelistan.
– Jag har redan kontakter där nere, säger hon.
– Jag vill ner på kontinenten och vidga mina kunskaper, få erfarenhet och nya perspektiv på ridsporten. Jag vet att det finns massor att lära.

Ottilia-lundgren---melker-af-herred-fj-8489
Ottilia Lundgren och Melker af Herred. Foto: Fredrik Jonsving

Hon har dock redan en klar filosofi för sin hästverksamhet.
– Jag är väldigt mån om att hästarna ska må bra. Med det menar jag att det ska vara noggrann träning, upplagd för varje individ. Det ska vara rätt foder så att hästarna trivs både fysiskt och psykiskt.
– Och givetvis ska de få gå ute i hage varje dag och leva som hästar. Jag har hört om Steve Guerdats hästhållning och det är så jag också vill ha det.

Innan hästarna får sin vintervila ska de ladda med tävling på Flyinge och sedan är det dags för Friends.

Hur det sedan ser ut efter jul- och nyårshelgerna återstår att se. Då kanske Ottilia Lundgren har inlett sitt nya liv i Tyskland, ett äventyr som kan vara på obestämd tid.

Fakta

Stephanie Holmén en förebild

Namn: Ottilia Maria Susanna Lundgren.

Ålder: Fyller 19 den 5 december.

Bor: Stall Munkebacka utanför Lerum.

Familj: Mamma Camilla, pappa Anders, storebröderna Christoffer, 29, och Sebastian, 28, hundarna Roffe, 7, mastiff, och Eddie, 6, jack russell.

Favoritpryl i stallet: Mina sadlar.

Bästa häst: Melker af Herred (val f -07 e Maloubet de Pleville-Ralmé Z, uppf Herreds gård).

Favoritfärg: Beige.

Förebild inom hästvärlden: Stephanie Holmén. Jag gillar hennes tänk, hon är driven men ändå ödmjuk och har kämpat väldigt länge.

Mål nästa år: Att bli ännu bättre och vara en av tre som tar YREM-medalj. Jag har bra känsla för Melker för det.

Expandera

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 22 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden