Avelsnyheter
6 januari 09:59

Jazz är död

DressyrlegendHan var en av världens mest betydelsefulla dressyrförvärvare och man har till och med gjort kloner av honom för att säkra hans gener. Nu har stjärnhingsten Jazz lämnat jordelivet.

Jazz är död
Dressyrmatadoren Jazz. Foto: Stoeterij Broere
Jazz
Dressyrvärlden sörjer Jazz. Foto: Stoeterij Broere

Jazz var en av världens främsta avelshingstar och tävlades framgångsrikt av holländska Tineke Bartels. Tillsammans har de ett flertal internationella Grand Prix-segrar och 2001 vann de världscupen i Amsterdam. De deltog även i ryttar-VM i spanska Jerez 2002.

Jazz tilldelades titeln ”keur” för sina framgångar som avelshingst och blev Årets hingst i Holland 2006. Han har ett antal godkända söner och barnbarn – och sonen Parzival var etta på världsrankingen med holländska Adelinde Cornelissen. Tillsammans tog de både OS-silver och vann två världscupsegrar.

Stuteri Broere, som ägde Jazz, skriver på sin Facebooksida:
”Med sorg i hjärtat, men med stor tacksamhet för vad han har betytt för oss och dressyrsporten – var vi i förra veckan tvungna att ta farväl av stallets kung Jazz.”

Stuteriet beställde 2011 två kloner av Jazz som föddes 2012 och nu är ute på tävlingsbanorna.

Jazz blev 29 år gammal.

Här kan du läsa om Jazz-klonerna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden