Avelsnyheter
22 september 2021 18:16
Ridsportplus

Jessica Kürten inför Breeders Trophy: ”Alla hästar kommer få chansen att glänsa”

HoppdomareIrländska Jessica Kürten är en av de internationella tungviktare som kommer att sätta sin prägel på årets upplaga av Breeders Trophy. Den före detta världsryttaren har stora förväntningar på de unga hästar hon ska döma tillsammans med Henrik Ankarcrona.

Jessica Kürten inför Breeders Trophy: ”Alla hästar kommer få chansen att glänsa”
Jessica Kürten är årets nya tungviktare. Foto: Hippo Foto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att plocka in irländska Jessica Kürten som hoppdomare vid sidan av testryttaren Jeroen Dubbeldam är ett led i att få en ännu tydligare internationell ”touch” på unghästklasserna som avgörs under SWB Equestrian Weeks på Flyinge. Många minns henne från de stora mästerskapen och bland meriterna finns ett EM-guld i lag 2001 och ett silver i världscupfinalen 2006.

Själv lade hon stövlarna på hyllan 2015 och har efter det satsat på att hjälpa sina elever mot toppen. Hon bor med sin man i Frankrike och föder även upp hästar med sikte på toppsporten. Tillsammans med Henrik Ankarcrona ska hon döma de 3-, 4- och 5-åriga hopphästarna under Breeders Trophy – och förväntningarna är på topp.
– Jag vet inte riktigt vad jag har att förvänta mig, men jag har sett unghästklasser i Sverige förut. Därför förväntar jag mig en hög standard på både hästar och ridning. Jag hoppas på att få se många bra hästar, sa Jessica Kürten på en digital presskonferens på onsdagen.

Vad söker du hos en lovande ung hopphäst?
– Alla har olika åsikter om vad de tycker om, det är samma sak med människor. För mig kommer det första intrycket att spela stor roll. Jag gör på samma sätt som när jag träffar nya människor – jag vill gärna se dem i ögonen. Jag vill se hur närvarande hästen är när den kommer in på arenan, sa Jessica Kürten.

Hon poängterade att hon endast kan gå på det hon ser för dagen.
– Jag kan inte döma på vad hästen har gjort innan, eller om det har hänt något på uppvärmningen. Jag kan bara döma på det jag ser här och nu. Om hästen och ryttaren har fått ett dåligt språng på framridningen kan jag inte ta hänsyn till det när hästen kommer in i ringen.

– Med det första intrycket kan jag se om hästen är avslappnad och om den har ”a bright eye”. Till viss del får vi också se till ryttaren, vissa kommer att vara mer erfarna än andra, och jag tycker det är viktigt att inte vara för kritisk om det exempelvis blir fel distans på något hinder i början. Det viktiga är att titta på om ryttaren och hästen samarbetar.

Viktigt att hästen trivs i ringen

– Jag vill gärna se hästar som har gott självförtroende, även om de är gröna. Jag vill se att de kan göra enkla byten. Det gör inget om de missar något byte, men jag vill se att de har kapaciteten att byta.
– Jag vill också se hästar som går fram till bettet på ett avslappnat sätt. Efter det tittar jag förstås på kapaciteten och hästens språngkurva. Jag tittar även på kvickheten och och hästens scope. Hur hästen för sig och om den är bekväm med atmosfären i arenan är också väldigt viktigt. Verkar det som att hästen kan trivas med att göra detta regelbundet?

Jessica Kürten berättade att hon gillar att umgås med unga hästar, och att hon nyligen hoppade ett par av sina egna 4-åringar. Att se vad Sverige har att erbjuda känns därför extra spännande. Att döma 3-åringar och hästar under sadel skiljer sig dock lite åt, menade hon.
– Hur många gånger har vi inte sett hästar som inte har löshoppat bra, men som blivit några av världens bästa hästar när de fått ryttare på ryggen? Det finns vissa hästar som inte visar sin bästa sida som 3-åringar, men även där måste vi döma det vi ser. Vi tittar också på hur hästarna är byggda och om de är hinderkloka. Hur närmar de sig hindret?

– Med 4-åringarna är det lite annorlunda, hur för de sig med en ryttare på ryggen? Även om hästen fortfarande är lite högre bak än fram finns det ryttare som kan hjälpa och ryttare som kan stjälpa. Förhoppningen är att få se ett samarbete mellan häst och ryttare.

”Inte hugget i sten”

Med hänsyn till detta betonar Jessica Kürten att mycket handlar om dagsformen och även ryttaren. Och när det gäller 3-åringarna är inte alltid det som visas för dagen hela sanningen.
– Bedömningen av 3-åringarna är ändå något du får ta med en nypa salt. Det är inte hugget i sten om en häst är bra eller dålig som 3-åring.

Jessica Kürten gillar idén med att använda testryttare när det kommer till 5-åringarna och hon är glad att det är just Jeroen Dubbeldam som tar tyglarna.
– Han är en tålmodig, diskret ryttare när det kommer till unga hästar. Han kommer att ge hästarna alla möjligheter att glänsa, vilket jag tror är en viktig egenskap hos testryttaren. Han har en förmåga att känna av hur hästarna reagerar och agera efter det.
– Det är viktigt att testryttaren ger hästen självförtroende – speciellt om det är en liten kvinna som har ridit innan och plötsligt hoppar det upp en stor man. Jeroen är också van att rida unga hästar, i motsats till någon som kanske bara rider Grand Prix, och jag tror det blir en rättvis chans för alla hästar att visa upp sig.

– Vi kommer inte att välja ut hästar som passar Jeroen, utan vi kommer att välja ut de hästar som är bäst för dagen. Om det råkar vara en liten häst som är stjärnan för dagen, då är det bara ”Jeroen, pull your stirrups up and off you go!” sa Jessica Kürten med ett stort leende.

Vad tänker du om den svenska varmblodshästen?
– Jag tänker att den är väldigt europeisk och internationell. Jag förväntar mig att se mentalt balanserade hästar av god typ. Av det jag har sett på senare år så finns det väldigt många fina hingstar och starka mödernelinjer – så jag förväntar mig att se riktigt bra hopphästar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden