Fälttävlan
24 oktober 2016 18:38

Jobbar för att minimera riskerna

Fälttävlan måste bli en säkrare sport. Därför har internationella ridsportförbundet, FEI, tillsatt en grupp som ska jobba med riskhantering.

Jobbar för att minimera riskerna
Ludwig Svennerstål är anmäld till fyrstjärniga stortävlingen Burghley den här helgen. Arkivbild: Roland Thunholm

Hur ska fälttävlan bli säkrare? Den frågan kommer en särskild utvald grupp att titta närmare på. Gruppen leds av OS-guldmedaljören i fälttävlan från Sydney 2000, David O’Connor.

I gruppen ingår totalt sju personer, alla med väldigt stor inblick i sporten i form av ryttare, banbyggare, teknisk delegat och så vidare. Staffan Lidbeck, OS-ryttare, tidigare förbundskapten och veterinär är med i gruppen.

– Vi går igenom den dokumentation som finns och gör nya analyser och kompletterar med den nya forskning som har tillkommit, förklarar Staffan Lidbeck för Svenska Ridsportförbundet.

Det handlar om att minska riskfaktorerna i den sport som drabbats hårt av olyckor på både hästar och ryttare genom åren.

Staffan Lidbeck vill se radikala förändringar snabbt och har arbetat under en längre tid för att terränghindren ska vara möjliga att slå ner.

Gruppen har redan haft ett möte, och i februari nästa år kommer man att samla expertis från hela världen för att fortsätta hitta nya lösningar som gör fälttävlanssporten säkrare.

– Det finns väldigt många frågor som måste ställas angående säkerheten och vi kommer att försöka hitta svar på dessa frågor, förklarar gruppens ordförande David O’Connor på FEIs webb.

Läs mer om gruppens arbete här.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden