Krönika
28 maj 2018 10:43

Johanna Lassnack: ”Utseendet får aldrig bli viktigare än hästen”

Krönika"Vill du att din häst ska se ut som ett benrangel? Hade den mått bra och kunnat göra ett bra jobb då? Nej. Precis samma sak gäller för oss människor". Johanna Lassnack skriver om ett ständigt aktuellt ämne i sin senaste gästkrönika.

Johanna Lassnack: ”Utseendet får aldrig bli viktigare än hästen”
"Jag pratar om de ponnyryttare som är på väg att växa ur sin bästa vän och som med alla medel försöker minska sin egen vikt för att kunna rida längre", skriver Johanna Lassnack. Foto: Istock och Christoffer Edling

Just nu verkar det vara väldigt aktuellt att prata om utseende och vikthetsen i vår sport. Jag har själv blivit intervjuad i både poddar och kvällstidningar om just detta. Ämnena verkar vara lite tabu att prata om, samtidigt som de ändå tas upp. Jag är väldigt klar över min åsikt kring båda.

Min åsikt är att vi måste sluta hetsa. Dömande blickar på varandra, en slags tävling om vem som har snyggast outfit. Jag ska ärligt säga att även jag älskar att känna mig fin och ge fina saker till mina hästar, men jag gör det aldrig viktigare än vad hästen är. Utseendet får aldrig bli viktigare än själva hästen, ridningen och sökandet och nyfikenheten efter kunskap, att lära sig mer och att hela tiden bli en bättre hästmänniska.

Angående vikthetsen märker jag att det är många som har åsikter om varandra, om man är för stor eller väger för mycket för sin häst. Jag förstår att det diskuteras eftersom vi sitter på levande djur som vi vill skona, men jag tycker att det går till överdrift när jag ser tjejer prata bakom varandras rygg och när jag ser unga och friska tjejer banta.

Jag förespråkar inte övervikt, absolut inte. Det är inte det jag vill prata om nu. Jag vill tala om den målgrupp som jag ofta kommer i kontakt med, som ofta vänder sig till mig för stöd och support. Jag pratar om de ponnyryttare som är på väg att växa ur sin bästa vän och som med alla medel försöker minska sin egen vikt för att kunna rida längre. Jag pratar också om de tjejer och killar som strävar efter size zero för att det ”verkar vara så man ska se ut”.

Jag har själv varit där och försökt bli av med kilon, hetstränat i jakt på att bli ”finare”, för jag tänkte att bara jag blir lite mindre kommer jag att bli lycklig. Men jag – liksom många andra som jag vet har varit där – kan säga att det är skitsnack. Det är så fel. Man blir helt tvärtom. Man blir olycklig. Man får lägre självkänsla, kortare stubin, blir lättare deprimerad och dessutom får man en ohälsosam  och icke fungerande kropp.

Det är extremt viktigt att äta bra, sova och så vidare – kort sagt att ta hand om sin kropp – för att kunna prestera på hästryggen. Ja, inte bara där, utan totalt sett – i skolan, på jobbet, i relationer, i allt. Hjärnan slutar fungera när vi inte får våra dagliga behov tillfredsställda.

Vi behöver starka och sunda kroppar precis som våra hästar. Vill du att din häst ska se ut som ett benrangel? Hade den mått bra och kunnat göra ett bra jobb då? Nej. Precis samma sak gäller för oss människor. Alla ser vi olika ut med olika kroppsformer. Oavsett utseende är vi alla fina exakt precis så som vi är, för vårt värde sitter inte i kilona. Det sitter inuti oss.

Tillbaka till utseendehetsen med märken och outfits. Jag brukar tänka att vem som helst kan ta ifrån mig min fina jacka. Men ingen kan ta ifrån mig min kunskap.

Johanna Lassnack
Hoppryttare, mental coach och föreläsare om mental träning.

Detta är en krönika, ett personligt skriven text där skribenten själv står för sina åsikter. Texten var publicerad första gången i Ridsport nummer 10/2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden