Fälttävlan
5 maj 2020 15:17

Jönsson avtackad som professor

Uppdrag2011 utsågs Jan Jönsson och Kyra Kyrklund till Sveriges första adjungerade professorer i ridkonst - ett uppdrag som var tänkt för ett par år. På tisdagen avtackades fälttävlansnestorn Jan Jönsson på Flyinge, men det är dock inga lugna dagar som väntar för 76-åringen. "Jag har hand om unghästarna hemma nu", berättar han.

Jönsson avtackad som professor
Jan Jönsson har haft många olika roller under åren, nu är han även pensionerad professor i ridkonst. Foto: Roland Thnuholm

– Jag har ju haft det här förordnandet som professor länge nu – tanken är att man ska det i tre år, men jag har haft det i nio år och då får man inte förnya det fler gånger, berättar Jan Jönsson, 76 år ung, med ett skratt.

Så pensioneringen som professor har egentligen inget med din ålder att göra?
– Nej, tiden som professor gick egentligen ut den 15 april, men nu passade de på att tacka av mig idag samtidigt som jag hade examination för studenterna på Flyinge. Det har jag haft hand om under många år, inte bara nu som professor.

Hur ser dagarna ut nu, blir det någon ”riktig” pensionering inom snar framtid?
– Jag har rätt mycket träningar, och så har vi 15 hästar hemma. Just nu har jag hand om unghästarna, vi har ridit in två och ett par till är på gång. Pensionär är man ju egentligen, men jag har mycket att göra. Man märker liksom inte av att man har blivit pensionär.

Kyra Kyrklund utsågs till professor samtidigt som Jan Jönsson 2011, men Kyrklund fortsätter sitt uppdrag ett tag till då hon har haft kortare uppehåll i sin professur.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden