Krönika
14 augusti 2018 11:38

”Fokusera på att först lära ungdomarna att bli bra ryttare – inte vilket lag de ska spela i”

Krönika"Ungdomar, juniorer och ponnyryttare har fått höra att nyckeln till framgång är ett bra management". Niklas Jonsson tycker till och anser att begreppet "bra management" slår fel ut på lägre och yngre nivåer, och att första fokus måste vara att barn och ungdomar ska lära sig att bli riktigt bra ryttare.

”Fokusera på att först lära ungdomarna att bli bra ryttare – inte vilket lag de ska spela i”
"Inte skulle en fotbollstränare säga till sitt ungdomslag att de inte behöver bli duktiga på att passa och skjuta bollen i mål – det viktiga är att ni får spela i rätt lag". Så skriver Ridsports gästkrönikör Niklas Jonsson. Foto: Roland Thunholm och Fredrik Jonsving

Jag är av den naiva sorten som tror att ärlighet varar längst. Till skillnad från många andra i vår sport försöker jag inte släta över det faktum att ridsporten är en materialsport deluxe. Utan bra material har du inte en chans.

Ska du vara med i den absoluta världstoppen krävs en årsomsättning på många miljoner – och det är bara för driften. Räknar vi även in hästmaterialet hamnar vi på hundratals miljoner. Så har det varit under ganska lång tid, och utvecklingen fortsätter i den riktningen.

Man säger ofta att man ska lyssna till och titta på dem som är bäst. Lär av de som är mest framgångsrika och försök kopiera. Under en tid har ordet ”management” florerat flitigt inom ridsporten; utan ett bra management lyckas du aldrig.

Så har det låtit. Detta har tagits emot och förmedlats ner i leden. Ungdomar, juniorer och ponnyryttare har fått höra att nyckeln till framgång är ett bra management.

För det första är jag djupt skeptisk till när folk använder fina ord som de inte vet vad de betyder. Jag vågar påstå att de flesta avsändare – och ännu färre av mottagarna – inte vet ordets rätta betydelse. Du kan ju googla på ordet och sedan fundera på hur barn och ungdomar ska använda det i sin ryttarutveckling.

När du ska etablera dig i internationell toppsport krävs en välmående och välsmord organisation kring ryttaren. Du måste ständigt jaga nya topphästar. Utan häst – ingen framgång. Absolut alla bitar måste vara på plats; ingen kedja är starkare än sin svagaste länk.

Men när detta rinner ner i systemet och används av ledare och tränare på lägre nivå blir det fel. Inte skulle en fotbollstränare säga till sitt ungdomslag att de inte behöver bli duktiga på att passa och skjuta bollen i mål – det viktiga är att ni får spela i rätt lag. Om jag fick spela i Real Madrid skulle de fortfarande vinna många matcher, men se för tusan till att inte passa mig bara.

Det vi inom svensk ridsport ska fokusera på är att lära våra barn och ungdomar att bli fantastiska ryttare, som vet hur man tränar och utbildar hästar på ett hållbart och framgångsrikt sätt. Därefter kan vi diskutera vilket lag de ska spela i. Det är rätt ordning och vägen till framgång.

Niklas Jonsson
Tävlingsryttare på elitnivå som driver utbildnings- och tävlingsstall

Detta är en krönika, ett personligt skriven text där skribenten själv står för sina åsikter. Texten var publicerad första gången i Ridsport nummer 15/2018.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-