Sportnytt
29 maj 2018 12:19

Jordbruksverkets dopningslista för djur tas bort

Nya föreskrifterJordbruksverkets så kallade dopningsbilaga försvinner. För ryttare innebär det dock ingen egentlig förändring.

Jordbruksverkets dopningslista för djur tas bort
Nya föreskrifter för bland annat hästar som tävlar börjar gälla den 21 juni. Foto: Roland Thunholm

Från den 21 juni ändras Jordbruksverkets regler för djur i träning och tävling. I de nya föreskrifterna har dopningsbilagan, som bland annat anger vilka karenstider som gäller för olika läkemedel, tagits bort. Jordbruksverket berättar att listan inte har varit tillräckligt uppdaterad, exempelvis gällande nya preparat och då karenstider har ändrats.

– Vi har inte möjlighet att uppdatera dopningsbilagan i samma takt som förändringar sker. Detta har lett till bestämmelser som inte varit korrekta, vilket har lett till osäkerhet och tveksamheter om vad som gäller. Nu ändrar vi på det, säger Märta North på Jordbruksverkets enhet för häst, fjäderfä och vilt.

Nya formuleringar

Samtidigt som dopningsbilagan försvinner beskriver de nya föreskrifterna tydligare dopning och ”otillbörliga åtgärder” på djuret. Vad dopning egentligen är beskrivs mer ingående, bland annat att det är att ge läkemedel eller substanser som gör att ett djur kan ansträngas eller belastas hårdare än vad det är tränat för.

Meningen är att de nya föreskrifterna ska stärka djurskyddet och förenkla för djurägare. Inom ridsporten ska inte förändringarna göra någon praktisk skillnad.
– När man tävlar ska man följa sportens reglemente och karenstidslistor. Vår lista har varit inaktuell länge och nu blir det inga krockar mellan vår lista och de mer uppdaterade från sporten, säger Märta North.

Kan den borttagna dopningsbilagan göra att mindre ärliga personer lättare kan göra ”fria tolkningar” och hitta kryphål?
– Tvärtom. Vår arbetsgrupp med bland annat jurister har försökt tänka på alla aspekter och syften. Formuleringarna ska göra det svårt för någon som kan tänkas fuska, och det ska gå att fälla dem, säger Märta North.

Lotta Amnestål, kommunikationschef på Svenska Ridsportförbundet, bekräftar att det är förbundets sida som ryttare ska hålla koll på gällande exempelvis karenstider.
– Våra karenstidslistor ligger kvar. Vi har reviderat bestämmelserna rätt nyligen och de kommer att finnas kvar på sidan där de har funnits länge.

För dig som vill veta mer:
Jordbruksverkets sida om djurskydd för hästar i träning och tävling
Föreskrifterna som gäller från den 21 juni 2018
Svenska Ridsportförbundets listor över bland annat karenstider

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden